Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT

pier 09 Jun 2022 10:46 5532 11
  • Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT
    Cześć

Po modyfikacji akumulatorów Parkside na lepsze ogniwa, zostały mi prawie nowe ogniwa 18650 2000 mAh w ilości 25 szt. Złożyłem z nich pakiet 3S8P, 12,6 V-16 Ah, dodałem BMS i zastanawiałem się gdzie tego użyć.
    Wybór padł na powerbanka z fiuczerami.
    Założenia były takie, aby akumulator mógł być ładowany w różnorakie sposoby łącznie z panelem foto, aby posiadał szybką ładowarkę w standardzie QC3.0, ładowarkę indukcyjną, złącze do bezpośredniego dostępu do akumulatora, jak i wbudowaną przetwornicę MPPT dla panelu foto. Wszystko w drukowanej obudowie.

Poszedłem w stronę gotowych modułów, bo tak szybciej i dużo taniej. Oczywiście sklepy z Azji.

I tak zakupiłem:
    Moduł ładowarki QC3.0, koszt 36,84 zł
    Moduł ładowarki QI 10W, koszt 9.88 zł
    Moduł ładowarki usb C 5V->3S, koszt 15.33 zł
    Moduł wyzwalacza ładowarek QC, koszt 18.92 zł
    Moduł wskaźnika naładowania aku 3S, koszt 8.77 zł

Jak się później okazało, potrzebowałem jeszcze przetwornicy 3S->5V do zasilania ładowarki QI. Zastosowałem przetwornicę DC-DC MP1584, którą miałem w szpargałach.

Do ładowania z panelu foto użyłem przetwornicy MPPT na układnie LT3652, którą to poskładałem kilka lat wcześniej.

Obudowa została zaprojektowana przeze mnie i wydrukowana przez Kolegę Arczizioom z naszego forum. Polecam gościa w kwestii wydruków 3D.
    Z racji dużego gabarytu obudowy, musiałem ją podzielić, aby zmieściła się na stole drukarki.
    Wydrukowane elementy pasują do siebie bardzo dobrze, wszystkie moduły pasują bez rzeźbienia, po prostu obudowa "szyta" na miarę. Zapełnianie symboli i napisów inny kolorem filamentu to już specjalność kolegi Arczizioom. Wyszło super.

Na panelu przednim mam do dyspozycji dwa gniazda XT60. Jedno to bezpośrednie wejście/wyjście akumulator oczywiście przez BMS, drugie gniazdo to wejście dla panelu foto na przetwornicę MPPT.
    Gniazda wyjściowe USB A i USB C ładowarki QC3.0.
    Gniazda wejściowe USB C, jedno służy do ładowania pakietu ze zwykłej ładowarki 5V 2A, drugie to wejście na wyzwalacz QC.
    To wejście na wyzwalacz wymaga wyjaśnienia. W założeniu ma wyzwalać ładowarkę w tryb 12 V i przez BMS ładować pakiet. Jednak chyba to zmienię i przestawię wyzwalacz na 20 V, dołożę moduł z układem Max745 i wtedy będzie tak jak należy.
    Wszystkie moduły uruchomione, działają jak należy, jedynie brak mi jeszcze panelu foto.

Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT Powerbank 24x18650 z QC i QI, solar MPPT

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pier
    Level 24  
    Has specialization in: konstruktor cad
    pier wrote 2236 posts with rating 1735, helped 39 times. Live in city Biłgoraj. Been with us since 2006 year.
    szymon122
    Level 38  
    185 Wh jeśli dobrze liczę, na kemping jak znalazł.
    Szkoda, że nie ma wyprowadzonego napięcia 12 V, wtedy wystarczyłaby wtyczka z gniazdem zapalniczki i można by było używać gadżetów typu lodówka turystyczna, jakieś oświetlenie itp.
    Jakie to ma wymiary i ile waży? Skoro to druk 3D, to aż prosiło się o zrobienie rączki naprzeciwko gniazd wyjściowych ;)
    krisRaba
    Level 31  
    szymon122 wrote:
    Szkoda, że nie ma wyprowadzonego napięcia 12 V

Jak nie ma, jak jest? ;)

pier wrote:
    Złożyłem z nich pakiet 3S8P, 12,6 V-16 Ah [...]
    Na panelu przednim mam do dyspozycji dwa gniazda XT60. Jedno to bezpośrednie wejście/wyjście akumulator oczywiście przez BMS
    dudik56
    Level 15  
    Fajne ;)
    Może coś więcej napiszesz o zbudowanej ładowarce MPPT na układzie LT3652, bo ładowarki z prawdziwym MPPT są dość kosztowne, a chętnie bym taką zbudował.
    pier
    Level 24  
    szymon122 wrote:
    Jakie to ma wymiary i ile waży?

Wymiary to 240x90 mm a waga 1588 g.

dudik56 wrote:
    Fajne ;)
    Może coś więcej napiszesz o zbudowanej ładowarce MPPT na układzie LT3652, bo ładowarki z prawdziwym MPPT są dość kosztowne, a chętnie bym taką zbudował.

Cóż tu pisać. Aplikacja LT3652 z karty katalogowej, witryna z której to brałem już nie istnieje. Gotowiec na LT3652 to np. "Sunny Buddy" od Sparkfun.
    A jak chcesz taniej, to poszukaj czegoś na CN3722.
    krisRaba
    Level 31  
    szymon122 wrote:
    krisRaba wrote:
    Jak nie ma, jak jest?

To jest bardziej wyjście 9-12,6 V ;)
    Czyli 3V x 3 ogniwa - 4.2V x 3 ogniwa

Tylko nie mów mi, że pod podane przez Ciebie zastosowanie liczyłeś na dodatkową przetwornicę buck/boost, żeby trzymać 12,001 V :lol:
    W samochodzie rozumiem masz w gnieździe zapalniczki precyzyjne 12 V, a nie 9-14,4 V? :lol: No ja takiego wypasionego samochodu nie mam :)
    Jarzabek666
    Level 38  
    Hmm, dziwne ze jeszcze nikt się nie przyczepił, że lutowałeś ogniwa.
    siewcu
    Level 34  
    3S ma nominalnie 10.8 V, nie wiem skąd to 12.6 V się wzięło. Drugie zdanie i już błędy. Wystarczyło zostawić samo 3S8P i by wystarczyło. Chyba że to nie jest z Li-Ion, to zwracam honor. I jeszcze ta reklama usług drukowania.
    Jarzabek666
    Level 38  
    siewcu wrote:
    I jeszcze ta reklama usług drukowania.

Nie wiem co się przyczepiłeś, pochwalił kolegę z forum za ładny wydruk.
    Jawi_P
    Level 35  
    siewcu wrote:
    3S ma nominalnie 10.8 V

Tu akurat to 11,1 V jak już. Widać na fotkach jakie to ogniwa.

siewcu wrote:
    I jeszcze ta reklama usług drukowania.

Już kolega powyżej zauważył, że to pochwalenie kolegi z forum, raczej miły gest.

W sumie konstrukcja (strach nazwać publicznie to DIY nazwą techniczną, bo się jakiś inżynier obrazi :) ) to nic odkrywczego, ot poskładane moduły lepiej czy gorzej, ale pomysł na wykorzystanie akumulatorów jakiś jest. Ja osobiście nie oprawiałbym gniazd USB tak głęboko, bo zdarzają się wtyczki z szerszą obudową samego wtyku i USB-A będzie ciężko docisnąć do końca. Mam taki kabel i dlatego zwróciłem uwagę. Jeżeli zastosowane są gniazda XT60 i drukowana obudowa, to dlaczego nie zaprojektowano wcięcia (frezu) pod te gniazda, by nie wystawały? Dało by to lepszy wygląd frontu. Dlaczego nie dałeś schematu połączeń?
    Ode mnie plusik, dla mnie każde DIY jest dobre, choćby po to, by czerpać inspirację.