Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ilość paneli PV do Invertera Solar Sofar 5.5 z optymalizatorami TIGO

poldeczek1 09 Jun 2022 21:47 1623 4
    poldeczek1
    Level 12  
    Witam
    Mam instalacje 6 kW inverter Solar Sofar 5.5 oraz optymalizatory TIGO.
    Mam dwa stringi paneli skierowane są idealnie na południe tylko rozdziela je tak zwana jaskółka której połacie dachu są skierowane jedna na wschód druga na zachód
    Chciałbym dołożyć po ok 6 paneli do każdego stringu na tą właśnie jaskółkę
    więc teoretycznie nigdy wszystkie panele jednocześnie nie będą pracowały z pełną mocą.
    Ile może być maksymalnie paneli podpiętych jednocześnie do falownika ?
    kosmos99
    Level 38  
    Ale wtedy te dołożone panele będą pod innym kątem? Panele w jednym stringu kąt powinny mieć ten sam.
    Kolejna sprawa to moc tego inwertera jest już wykorzystana.
    poldeczek1
    Level 12  
    kosmos99 wrote:
    Ale wtedy te dołożone panele będą pod innym kątem? Panele w jednym string kąt powinny mieć ten sam.
    Kolejna sprawa to moc tego inwertera jest już wykorzystana.

Dokładnie będą pod innym kątem ale mam optymalizatory
    Sprawdzałem dołączyłem do jednego stringu 3 panele dałem je do cienia aby sprawdzić jak działa string z nimi zacienionymi i pozostałe panele pracują normalnie mimo tego że te są zacienione

Moc paneli jest wykorzystywana tylko w chłodne i bezchmurne dni i to dosłownie przez 40 minut w samo południe gdzie słońce będzie padało na dodane panele z boku.

Przez wystającą jaskółkę mam słaby urobek i chce zrobić dokładnie to co ten człowiek czyli zwiększyć urobek przy wchodzie a potem na zachodzie
    https://www.google.com/amp/s/www.sprawdzonewpraktyce.pl/2020/03/instalacja-fotowoltaczna-przewymiarowanie-mocy-paneli-fotowoltaicznych-w-stosunku-do-mocy-inwertera/%3famp=1

Dołożone 3 panele próbne na prawym stringu trzy u góry
    Ilość paneli PV do Invertera Solar Sofar 5.5 z optymalizatorami TIGO
    kosmos99
    Level 38  
    Maksymalna moc dla tego falownika to 7320Wp z tego max 5700Wp na jedno MPPT.
    W Twoim przypadku sumaryczna moc zostanie przekroczona. Napięcie jednak przekroczone nie będzie czyli można tak zrobić. Nie wiem tylko czy z powodu przekroczenia podłączonej mocy paneli gwarancja na falownik będzie działać.
    poldeczek1
    Level 12  
    chyba zostanie przekroczone bo na 1 stringu mam 11 paneli ale tylko 7 optymalizatorów jak dołożę 6 i to 380w bo 340w już raczej nie dokupie to niby na jednym stringu będzie niby 6020w w w piku ale tylko teoretycznie bo gdy będzie słońce idealnie na południe na 6 paneli będzie świecić praktycznie z boku

Mam jeszcze zamiar przestawić zworkę i zrobic w ten sposób 6.6 kw na falowniku podobno 5.5kw od 6.6kw niczym się nie różnią

Jeden panel ten pod tymi trzema ma moc 380w już pracuje dokupiłem na szybko bo 340w już nigdzie nie było
    On robi największy urobek ze wszystkich mimo iż jego moc powinna zostać obniżona do mocy pozostałych paneli