Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzrost napięcia na falowniku od strony AC

ameno25 12 Jun 2022 12:16 738 29
Testo
    ameno25
    Level 14  
    Witam
    Wczoraj uruchomiłem próbnie swoja instalacje PV , składającą się z 16 paneli po 385W w dwóch stringach po 3080W co daje łączną moc całej instalacji 6160W . Inwerter to foxess model g3 t6 fabrycznie skonfigurowany pod polska normę .
    Falownik oraz zabezpieczenia są zainstalowane w garażu , a panele na dachu garażu w 4 rzędach po 4 panele , łączna ilość przewodu solarnego to 50mb , przewód prowadzony tak żeby nie tworzyć pętli indukcyjnych .
    Garaż z budynkiem mieszkalnym połączony jest przewodem 5 x 2.5mm2 ( tak wiem za mały przekrój ), o długości 25mb co daje spadek napięcia 0.7% , zaś WLZ to 6mm2 i około 15mb , moc przyłączeniowa budynku to 14kW 3f , czyli łączna długość przewodu od falownika do licznika to dwa odcinki o łącznej długości 40mb .
    Problem jaki pojawił się po 5min pracy falownika to oczywiście błąd wysokiego napięcia i wyłączenie instalacji na 10min , zrobiłem pomiary miernikiem elektrycznym i przy włączonym falowniku na jednej z faz napięcie "skacze" od 245 do 253V na pozostałym max osiąga 249V , przy wyłączonym falowniku napiecie jest 245V i 242V na pozostałych 2 fazach ,pomiary robiłem zarówno w rozdzielnicy w garazu oraz w rozdzielnicy w domu , czyli na odcinku gdzie mam ten wątpliwy przewód 2,5mm2 .
    Moje pytanie czy problemem wysokiego napięcia będzie winą tego przewodu czy za wysokiego napięcia w sieci ?
  • Testo
  • Helpful post
    Wilktor
    Level 26  
    To jest problem za wysokiego napięcia sieci pewnie w okolicy masz dużo instalacji teraz to norma wszędzie się tak dzieje
    Przewód nie ma tu nic do rzeczy
    ameno25
    Level 14  
    Wygląda na to że masz racje , poszedłem zrobić ponowne pomiary a na niebie pojawiły się chmury i nie ma nasłonecznienia , max moc na falowniku 1,6kW i napięcia 1faza 223V , 2faza 240V , 3Faza 247V ( ta na której poprzednio było 253V) , poprzednie pomiary robiłem przy dużym nasłonecznieniu i falownik pokazywał moc 5,5kW .
    W związku z tym mam następujące pytania: 1 Czy mogę zgłosić problem do operatora sieci w związku z za wysokim napięciem w sieci ? operator to Tauron , (okolice Częstochowy).
    2 Na razie mam licznik jednokierunkowy i czekam na wymianę , jednak zastanawia mnie jedna rzecz czy jak falownik oddaje do sieci 2kW i w tym monecie grzałkę o tej samej mocy to licznik który obecnie posiadam będzie naliczał ?
  • Helpful post
    anchilos
    Level 38  
    ameno25 wrote:
    Na razie mam licznik jednokierunkowy

Produkcję liczy jako zużycie.
    ameno25
    Level 14  
    MichałS wrote:
    Dwa, no 3 pytania:
    - ile instalacji PV jest w okolicy jaka jest odległość do transformatora?
    - czy przed montażem instalacji był (były) pomiary IPZ?
    - czy w falowniku aktywna jest kompensacja mocy biernej (sterowanie P(q))?

1. W samym sąsiedztwie nie ma domów z PV , jednak w całej gminie na pewno kilkadziesiąt jest , odległość o trafo to będzie około 1,5 km
    2 . nie były wykonywane pomiary IPZ , jedynie wykonane zostały pomiary uziemienia które jest poniżej 10 OHM
    3. Instalacje wykonywałem sam , falownik jest wstępnie skonfigurowany i nie wiem czy jest aktywna kompensacja ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z fotowoltaika , wszystkie połączenia prowadzenie kabli , rozdzielnie etc sprawdzał wczoraj elektryk z uprawnieniami oraz instalator PV który nie znał się na falownikach foxess
  • Testo
  • Helpful post
    anchilos
    Level 38  
    ameno25 wrote:
    Czy mogę zgłosić problem do operatora sieci w związku z za wysokim napięciem w sieci ?

Powinieneś, bo po przekroczeniu 253 V falownik wyłącza się i nie ma produkcji.
    ameno25
    Level 14  
    anchilos wrote:
    ameno25 wrote:
    Na razie mam licznik jednokierunkowy

Produkcję liczy jako zużycie.

Tak to wiem , natomiast zastanawiam się czy jak produkuje 2kW i w tej samej chwili zużywam 2kW to licznik cos nalicza ?
  • Helpful post
    anchilos
    Level 38  
    Nalicza 4 kW.

Przy dwukierunkowym 0.
    ameno25
    Level 14  
    anchilos wrote:
    ameno25 wrote:
    Czy mogę zgłosić problem do operatora sieci w związku z za wysokim napięciem w sieci ?

Powinieneś, bo po przekroczeniu 253 V falownik wyłącza się i nie ma produkcji.

Dobrze tylko zanim to zrobię , chciałbym się upewnić czy wina nie leży po mojej stronie .
    Jak wcześniej wspomniałem instalacje wykonałem sam , została sprawdzona przez montera PV i elektryka nie mieli oni zastrzeżeń co do wykonania , jednak instalator oceniał ze strony technicznej a elektryk znów nie zajmuje sie typowo PV .

Mam jeszcze jedno pytanie i proszę o wyrozumiałość jesli okaże się głupie , ale co należy wpisać w oświadczeniu instalatora , ( bo wniosek składam sam jako właściciel) w punkcie 5 . W zakresie mocy biernej uruchomiono:

Domyślam sie ze jest to ta kompensacja mocy biernej falowniku ?
    Czy ktoś poprowadzi za rękę
    DiZMar
    Level 43  
    ameno25 wrote:

2 Na razie mam licznik jednokierunkowy i czekam na wymianę ,

No to pięknie 😂
    Produkcję oddaną licznik zalicza Ci jjako zużycie. Na dodatek chcesz reklamować gdy faktycznie nie jesteś prosumentem mając nielegalnie podłączony falownik do sieci przez licznik jednokierunkowy.
    ameno25
    Level 14  
    DiZMar wrote:
    ameno25 wrote:

2 Na razie mam licznik jednokierunkowy i czekam na wymianę ,

No to pięknie 😂
    Produkcję oddaną licznik zalicza Ci jjako zużycie. Na dodatek chcesz reklamować gdy faktycznie nie jesteś prosumentem mając nielegalnie podłączony falownik do sieci przez licznik jednokierunkowy.

Nic na razie nie chce reklamować a jedynie zorientować w sytuacji , instalacja została włączona na kilkanaście minut w celu sprawdzenia , troszeczkę zrozumienia
    anchilos
    Level 38  
    ameno25 wrote:
    napięcia 1faza 223V , 2faza 240V , 3Faza 247V

Różne napięcia na fazach, to może być problem co ZE zrobi.

Miałem góra 242 V z PV, przed paroma dniami krótkie wyłączenie sieci i mam 225 - 230.

Dlaczego komuś się chciało, jeszcze był zapas?
    ignac80
    Level 19  
    anchilos wrote:
    Nalicza 4 kW.

Przy dwukierunkowym 0.

Jak może naliczać 4 kW jeżeli energia jest konsumowana bezpośrednio ?
    anchilos
    Level 38  
    ignac80 wrote:

Tak samo jak naliczy 2 produkcji jako zużycie (bez konsumpcji).
    Agdybytak...
    Level 16  
    anchilos wrote:
    ignac80 wrote:

Podbijam pytanie. Skoro PV za licznikiem produkuje 2, a grzałka też za licznikiem zużywa też 2, to prąd (moc) nie płynie przez licznik, więc en nie nalicza nic. Jeżeli zaś prąd produkcji PV płynie przez licznik wyprzedzając napięcie sieci, a grzałka tę moc zużywa z małym opóźnieniem, to jest to moc bierna której licznik nie liczy (w zależności od przesunięć moc bierna się będzie zmieniała, ale czynna nadal będzie 0).
  • Helpful post
    rafbid
    Level 33  
    Agdybytak... wrote:
    anchilos wrote:
    ignac80 wrote:

Podbijam pytanie. Skoro PV za licznikiem produkuje 2, a grzałka też za licznikiem zużywa też 2
    Musiał by być falownik jedno fazowy i grzałka jedno fazowa, lub falownik trój fazowy i grzałka trój fazowa. Przy falowniku 3 fazowym produkcja podzielona będzie na 3 fazy.
    msr99
    Level 18  
    ameno25 wrote:
    W związku z tym mam następujące pytania: 1 Czy mogę zgłosić problem do operatora sieci w związku z za wysokim napięciem w sieci ? operator to Tauron , (okolice Częstochowy).

nic z tym nie chce im się robić. WG nich ( "pomiary" ) napięcie jest poniżej 253V więc jest w normie. Dopiero jak przy wyłączonej PV z Twojej strony będzie wyższe mojooooże coś zrobią..
    ogólnie walka z wiatrakami..
    ameno25
    Level 14  
    Zacząłem troszkę dziś czytać i ogólnie Tauron zaleca włączenie ograniczenia mocy biernej podstawowej , trzeba to zaznaczyć we wniosku o przyłącze mikro instalacji . Tak jak wcześniej wspominałem instalacje robiłem sam , a elektryk co odbierał nie zna się na falownikach itp , w każdym razie falownik foxess ma ta funkcje włączoną domyślnie ( ograniczenie mocy biernej Q/U) , ale żeby to sprawdzić czy rzeczywiście tak jest musze zalogować się na koncie instalatora swojego falownika , natomiast zalogowałem sie na koncie użytkownika i teraz po skasowaniu konta użytkownika nie mogę ponownie dodać karty wifi do nowego konta ;/ , tak więc musze poczekać do jutro aby zadzwonic na wsparcie techniczne dowiedzieć sie jak ponownie dodać instalacje do nowego konta .
    Robiłem tez pomiary i około 16 na wszystkich fazach było 242V to chyba dość wysoko zwłaszcza że dzis wcale jakoś mega słonecznie nie jest w mojej okolicy
    ameno25
    Level 14  
    Dziś przy pochmurnym niebie w L1 225V L2 230V L3 230V
    LordZiemniak
    Level 13  
    anchilos wrote:
    Nalicza 4 kW.

Przy dwukierunkowym 0.

nieprawda :) doucz się trochę a potem wypowiadaj,

jeżeli pobór jest 2kw na 3 fazach równo rozłożony i produkcja też 2kw to wtedy wyjdzie na zero, ale nigdy tak nie jest by pobór był równo rozłożony :)

Dodano po 1 [minuty]:

ameno25 wrote:
    Zacząłem troszkę dziś czytać i ogólnie Tauron zaleca włączenie ograniczenia mocy biernej podstawowej , trzeba to zaznaczyć we wniosku o przyłącze mikro instalacji . Tak jak wcześniej wspominałem instalacje robiłem sam , a elektryk co odbierał nie zna się na falownikach itp , w każdym razie falownik foxess ma ta funkcje włączoną domyślnie ( ograniczenie mocy biernej Q/U) , ale żeby to sprawdzić czy rzeczywiście tak jest musze zalogować się na koncie instalatora swojego falownika , natomiast zalogowałem sie na koncie użytkownika i teraz po skasowaniu konta użytkownika nie mogę ponownie dodać karty wifi do nowego konta ;/ , tak więc musze poczekać do jutro aby zadzwonic na wsparcie techniczne dowiedzieć sie jak ponownie dodać instalacje do nowego konta .
    Robiłem tez pomiary i około 16 na wszystkich fazach było 242V to chyba dość wysoko zwłaszcza że dzis wcale jakoś mega słonecznie nie jest w mojej okolicy

w foxie skasują Ci loger i na nowo sobie go dodasz do instalacji, qu w foxie nie jest domyślnie włączone, trzeba to włączyć i ustawić parametry na koncie instalatora
    anchilos
    Level 38  
    Lucaspatecki wrote:
    doucz się trochę a potem wypowiadaj,
    Mocno powiedziane "kolego".
    LordZiemniak
    Level 13  
    anchilos wrote:
    Lucaspatecki wrote:
    doucz się trochę a potem wypowiadaj,
    Mocno powiedziane "kolego".

no a jak inaczej jak nie masz racji, bo wprowadzasz tamtego "kolegę" w błąd nie naliczy mu 4kw, to złożony temat ;D
    Janusz_kk
    Level 36  
    ameno25 wrote:
    Na razie mam licznik jednokierunkowy i czekam na wymianę , jednak zastanawia mnie jedna rzecz czy jak falownik oddaje do sieci 2kW i w tym monecie grzałkę o tej samej mocy to licznik który obecnie posiadam będzie naliczał ?

Będzie, i naliczy ci tak, jak na falowniku masz 2kW to na fazę 'idzie' po około 666W więc naliczy ci 2 fazy po 666 i z trzeciej gdzie masz grzałkę 2kW odejmie się te 666W a resztę naliczy czyli w sumie będziesz miał 4*po 666W.
    1,5km od stacji trafo to dużo, widać to po spadkach napięć, jedyne co Ci pozostaje to jak skonfigurować falownik na włączanie dodatkowego przekaźnika jak produkuje i wybrać jakiś rozsądny próg np 30% i więcej i tym przekaźnikiem włączać stycznik 3F który włączy np: grzałki do grzania CWU 3F po 1kW każda, albo PC, ale odbiornik musi być 3 fazowy żeby równo obciążał, bo o produkcji większej na takiej sieci to raczej zapomnij.
    ameno25
    Level 14  
    Lucaspatecki wrote:
    w foxie skasują Ci loger i na nowo sobie go dodasz do instalacji, qu w foxie nie jest domyślnie włączone, trzeba to włączyć i ustawić parametry na koncie instalatora

Zgadza się temat już ogarnięty , tak jak mówisz skasowali w systemie numer seryjny mojje karty wifi i mogłem ponownie założyć konto jako instalator , i włączyć QU , które tak jak piszesz nie jest włączone domyślnie , parametry wpisałem z forum foxess .

A wrócę jeszcze do naliczania przez licznik jednokierunkowy i falownika :
    1. czy falownik po równo dzieli moc na każda z faz ? w sensie jak panele generują moc 3kW to idzie po równo po 1kW na każda faze ? czy jest to moc międzyfazowa ?
    2 . Jeśli np. panele produkują 1kW energii a sprzęt domowy w tej samej chwili pralka , lodówka , grzałka w bojlerze pobiera 5kW , to licznik bedzie liczył 6kW czy 4 kW
    Janusz_kk
    Level 36  
    ameno25 wrote:

Napisałem Ci jak pewnie pisałeś pytanie :)
    ameno25
    Level 14  
    Janusz_kk wrote:
    ameno25 wrote:

Napisałem Ci jak pewnie pisałeś pytanie :)

Dokładnie tak :)
    Czyli jakbym włożył grzałkę 3 fazową np 3kW to teoretycznie mógłbym w sumie grzać wodę za free zanim wymienią mi licznik . w sensie ustawiam falownik na max mocy która ma oddać to 3kW , włączam instalacje tylko na czas grzania wody taki off gird
    Janusz_kk
    Level 36  
    ameno25 wrote:
    Czyli jakbym włożył grzałkę 3 fazową np 3kW to teoretycznie mógłbym w sumie grzać wodę za free zanim wymienią mi licznik . w sensie ustawiam falownik na max mocy która ma oddać to 3kW , włączam instalacje tylko na czas grzania wody taki off gird

Tak, ale musisz ją sterować z falownika, bo jak będzie dawał mniejszą moc to ci będzie brało energię z sieci.
    ameno25
    Level 14  
    Janusz_kk wrote:
    ameno25 wrote:

Tak, ale musisz ją sterować z falownika, bo jak będzie dawał mniejszą moc to ci będzie brało energię z sieci.

Raczej maiłem na myśli metodę bardziej banalną , w sensie świeci mocno słońce włączam instalacje i grzałkę jak woda się nagrzeję to wyłączam , ale to jak napisałem wyżej czysto teoretycznie bo to nie ma większego sensu .