Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Haier A3FE737CPJM - chodzi jak helikopter, a serwis mówi ze to norma.

Weeman42217 13 Jun 2022 21:05 360 11
    Weeman42217
    Level 5  
    hej!

Lodówka Haier A3FE737CPJM chodzi jak helikopter a serwis mówi ze to normalne :/ Nagrałem filmik, kumulacja dźwięku jakby z lądowania samolotu czy helikoptera pod koniec okolice 40 sec. lodówka jeszcze 1 rok na gwarancji.

https://youtube.com/shorts/3nfjSfBV1vk?feature=share

Cos radzicie jak to załatwić co zrobić? Czy to rzeczywiście standard? Wiem, że teraz gorąco, ale aż strach tak ją słychać. Dzieje sie tylko jak otwieram i zamykam.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    Weeman42217
    Level 5  
    Tylko to się zaczęło teraz tak od 2 tygodni jak jest ciepło. Wcześniej normalnie działała a używam od roku.

Mogę wysunąć na środek ale co sprawdzić? Czy jest poziom i czy też tak będzie jak otworze i zamknę drzwi?
    Weeman42217
    Level 5  
    Chyba nie ma opcji, nawet nie ma jak rozkręcić i się tam dostać.
    Haier A3FE737CPJM - chodzi jak helikopter, a serwis mówi ze to norma. Haier A3FE737CPJM - chodzi jak helikopter, a serwis mówi ze to norma.
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Weeman42217 wrote:
    Chyba nie ma opcji, nawet nie ma jak rozkręcić i się tam dostać.

Nie czytaj bzdur, od wielu lat lodówki "chłodzą się" bokami lub wentylatorem na skraplaczu na dole. Jest zapewniony wymagany odstęp P i L?
    kecajk49
    Level 34  
    Otwarcie i zamkniecie drzwi wiąż się z zatrzymaniem i startem wentylatora obsługującego daną komorę i może oznaczać problem z odszranianiem parownika w zamrażalniku.
    Dla zdiagnozowania z skąd pojawia się problem oprócz odsluchu urządzenia należałoby rozmrozić całkowicie urządzenie i zobaczyć co się zmieni po ponownym uruchomieniu. Wymaga to wyłączenia jej z eksploatacji na jakieś 24 godziny.
    Naprawa i tak bez tego rozmrożenie nie będzie możliwa.
    Nie napisałeś o się dzieje z temperaturami w komorach ale nie "na oko" tylko pomiary jakimś przyzwoitym termometrem cyfrowym
    Weeman42217
    Level 5  
    Haier A3FE737CPJM - chodzi jak helikopter, a serwis mówi ze to norma. Haier A3FE737CPJM - chodzi jak helikopter, a serwis mówi ze to norma.

Z odległością powinno być ok. 15cm od sciany bocznej i 20 cm z tylu. Ławka jest na dole ale odsunąłem teraz na 5 cm w bok od lodówki.

Oprócz dźwięku to wydaje mi się że chłodzi normalnie do czasu jak nie wybuchnie :)
    wojtekgaw1
    Level 2  
    Mój haier po otwarciu drzwi tak samo zaczął 😯 A lodowka ma 3 dni..teraz jest spokojnie... Muszę nasłuchiwać...jesli się powtórzy to serwis...
    Weeman42217
    Level 5  
    U mnie problem rozwiązany. Nie było tragedii chociaż na serwisanta czekałem ponad miesiąc... . Więc ludzi nie mają ale nie wiem czy w innych serwisach lepiej... Na pewno electrolux też ma beznadziejny serwis.

Serwisant mówil że to ze względu na temperaturae, że być może coś ciepłego włożyłem do lodówki. Nie wydaje mi się żebym wkładał a też na zewnątrz było 30 stopni jak to się wszystko zaczęło.

W każdym razie naprawa u mnie polegała na wyjęciu dolnych szuflad. Tam później po rozkręceniu jest chyba jakiś pręcik na którym podobno zrobił się Lod. Wziął suszarkę, rozstopil ten Lod i po problemie. Do dzisiaj po kilku miesiącach jest ok. Powiedział też że w ten sposób raczej nie powinno się naprawiać tylko odłączyć od prądu np. Na 48h i wszystko się rozmrozi.

Ale takie numery to nie w lato jak pełno towaru w lodówce i też w zamrażalniku.

Nagraj swoją lodówkę jak głośno chodzi i wrzuć na youtube to posłucham czy u mnie było podobnie.

Ja tak zrobiłem i zamieściłem filmik w sieci jak wpiszesz w YouTube mój model z tematu i głośno chodzi to powinien filmik wyskoczyć.