Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilarka Oleo-Mac GS410CX - gaźnik nie reaguje na regulacje

dominiksiemienski 14 Jun 2022 09:27 2538 52
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Witam, mam problem z pilarką, wymieniłem gaźnik bo wydawało mi się że on jest walnięty ale chyba nie był.
    Po wymianie pilarka odpala na wolnych obrotach, pracuje pięknie, jak dodam pół gazu z rączki to się ładnie wkręca i chodzi ale jak dodam troszkę więcej to chce się wkręcić ale nie może i się dusi, a jak dodam jeszcze więcej od razu gaśnie. Nie wiem co może być, nie chcę oddawać do serwisu, myślę zobaczyć filtr paliwa w zbiorniku jeszcze, ale nie wiem czy coś to da.
    Proszę o pomoc
    LEDówki
    Level 39  
    Silnik musi coś spalać - brakuje paliwa lub powietrza.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    No właśnie musi coś spalać to jak reguluje gaźnik a on nic nie reaguje ani na mieszankę ani na powietrze kręcenie śrubami nic nie daje nowy gaźnik tyle co założony
    LEDówki
    Level 39  
    Zostaw gaźni w spokoju. Sprawdź fltry. Powinieneś je sprawzić na samym początku. Sprawdź też czy do zbiornika paliwa dociera poweitrze. Można poluzować korek i sprawdzić czy pilarka nie gaśnie po dodaniu gazu.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Sprawdzę filtr paliwa a co do korka jest ciężko odkręcić go jak pochodzi jak by przyssany był trzeba śrubokrętem aodkrecac a ręką dokręcanie
    LEDówki
    Level 39  
    I to może być problem. W korku powinien być otwór, ewentualnie inną droga powinno docierać powietrze do zbiornika.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    A więc co proponujesz zrobić?
    LEDówki
    Level 39  
    Sprawdzić drożność przewodu paliwowego, filtrów i korka. Korek odkręcić i tak uruchomić pilarkę. Jeśli nie będzie gasła, to szukać otworu w korku i go wyczyścić. Obejrzyj świecę po zgaszeniu - mokra świadczy o braku powietrza, sucha o braku paliwa. Oczywiście silnik zimny. Po nagrzaniu świeca będzie szybciej wysychać.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Ok tylko zajade do domu od razu to zobaczę i dam znać

Dodano po 5 [godziny] 49 [minuty]:

Więc przeczyscilem filtr paliwa niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowie tr znika zbiornika paliwa oraz odpaliłem ją potem wykręciłem świecę i była mokra cała. Piła dalej chodzi jak chodziła czyli lipa

Dodano po 35 [minuty]:

Zapomniałem dodać że po założeniu nowego gaźnika jak odpaliłem to dało się ucicac 6 klocków na wysokich obrotach na pełnym gazie ale brakowało jej troszkę tej mocy jak by za mało paliwa dostawała.
    Próbowałem bez korka odpalić ją i odpaliłem i też na wysokich gasla i znalazłem teraz ten odpowietrznik przeczyscilem i nic nie dało gaźnika nie ruszyłem tak jak pisałeś
    4495redberet
    Level 27  
    Ciepła, zimna za każdym razem odpala???
    Problemem jest tylko gaśnięcie przy dodaniu całego gazu???
    LEDówki
    Level 39  
    No to zostają filtry powietrza i paliwa. Wężyki doprowadzające paliwo do gaźnika.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Dokładnie problem jest tylko przy dodaniu pełnego gazu na wolnych chodzi ładnie na pół gazie również oraz ciepły czy zimny nie ma różnicy jedno pociągnięcie sznurkiem i pięknie pali nawet świecę wymieniłem na nową i nic nie dało to bez filtra powietrza próbowałem i też bez zmian filtr paliwa wyczyściłem i nawet bez niego jest lipa a wezyki są całe chyba że przy samym wyjściu zbiornika jest pęknięty i ucieka tam
    4495redberet
    Level 27  
    Wężyki możesz sprawdzić dmuchając w nie. Zatykasz jeden koniec a w drugi dmuchasz.
    Trochę to wygląda jak nie wyregulowany gaźnik.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Właśnie a nie da się go wyregulować nie reaguje na śruby obydwie

Dodano po 1 [minuty]:

A jak filtr paliwa wyciągnąłem i odpaliłem bez filtra to parę sekund pochodziła na wysokich i zgasła jak bym ją zalał albo też lipa
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Odpalalem bez filtra powietrza bez zmian i z filtrem który wyczyściłem i jest jasny szósty jak by nowy
    4495redberet
    Level 27  
    Jak wyciągnąłeś filtr paliwa to mogła zassać śmieci z baku no chyba,że podawałem paliwo z czegoś innego.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Ale jak przyjadę do domu po 16 to zobaczę ten wężyk w zbiorniku dmuchane powietrzem w niego
    pitrel
    Level 22  
    Jaki przebieg ma ta pilarka? Może szukasz problemu w gaźniku, a problem leży gdzie indziej. Może silnik jest nieszczelny i stąd problemy z regulacją i pracą na wysokich obrotach.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Miałem wężyk i podłączyłem do wężyka że zbiornika i z czystej banki ciągłem paliwo

Dodano po 3 [minuty]:

Pilarka z 2009 roku pociela około 70m sześciennych drzewa zawsze olej do pilarku oryginalny kupowany nie katowana z umiarem używana kompresję wydaje mi się że ma dosyć ciężko przekręcić koło zamachowe z pod uszczelnia czy nic nie leci już sam nw czy sens jest bawić się z nią...
    4495redberet
    Level 27  
    pitrel wrote:
    Jaki przebieg ma ta pilarka? Może szukasz problemu w gaźniku, a problem leży gdzie indziej. Może silnik jest nieszczelny i stąd problemy z regulacją i pracą na wysokich obrotach.

Pisał,że piła pali dobrze na ciepłym i zimnym więc lewe powietrze można by wykluczyć,ale...
    Tu problem ma tylko z wejściem na wysokie obroty.
    Przerwa cewki od magneta dobra jest??
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Może ja coś źle robię i nie mogę tego zlokalizować problemu też tak może być

Dodano po 2 [minuty]:

Piła czy ciepła czy zimna nie muszę ssania włanczać normalnie od razu pali gdzie sam jestem zdziwiony ponieważ tesciu ma Husqvarna 435 i na zimnym na stanie musi pociągnąć bo nie odpali i pilarka ma rok a przerwa na cewce nawet nw jaka musi być nigdy nie przywiazywalem do tego uwagi
    4495redberet
    Level 27  
    Najprościej ustaw ta przerwę na grubość wizytówki.
    Wkładasz wizytówkę miedzę koło magnesowe/magnesy a cewkę,cewkę popuszczasz na śrubkach tak żeby ją magnesy przyciągnęły i dokręcasz. Wyjmujesz wizytówkę.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Ok jak tylko po 16 przyjadę do domu to zobaczę

Dodano po 54 [sekundy]:

I dam znać co i jak
    4495redberet
    Level 27  
    A śrubki gaźnika ustaw tak:
    Śruba L 1 obrót czyli wkrec do oporu i wykręć 1 obrót
    Śruba H 1,25 obrotu robisz tak samo.

Śruba od przepustnicy powinna lekko uchylać przepustnicę.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    A więc zrobiłem tak jak napisałeś ustawiłem tak gaźnik i teraz to w ogóle nie chce odpalić odpaliła i gasnir od razu po 1 sekundzie dosłownie
    4495redberet
    Level 27  
    To kręć/wykręć śrubke L po trochu,wkrec trochę śrubę przepustnicy.
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Śrubę l wykręciłam po trochu i przepustnicy wkręciłem trochę z 3/4 obrotu i nic odpala pochodzi z 3 sekundy i gasnie. Śrubę l wykręciłem po trochę dosyć dużo bo z 4 obroty i teraz chodzi z 3 sekundy i gaśnie a jak więcej wykrece to nie odpala

Dodano po 38 [sekundy]:

Chciałem dodać że kopci teraz bardziej
    4495redberet
    Level 27  
    Dziwna sprawa.
    W tym modelu jest zewnętrzny przewód impulsowy czy bezpośrednio kanał przez króciec??
    dominiksiemienski
    Level 8  
    Dokładnie chodzi o?