Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Minolta Bizhub C224e - Nie ciągnie papieru

mettom 15 Jun 2022 15:47 360 6
    mettom
    Level 8  
    Kopiarka C224e nie pobiera papieru z pierwszej kasety, papier wychodzi ok 3-4 cm i sie zatrzymuje.
    Wymienione wszystkie rolki poboru, sprzęgiełka przy rolkach i duże białe na końcu ośki, nic to nie zmieniło.
    Z drugiej kasety pobiera bez zarzutu.

Dodano po 7 [minuty]:

Nic też nie haczy, cała droga papieru jest idealna, czarna klapka dociskowa na sprężynkach też jest w porządku
    nacpany_rzelkami
    Level 13  
    A sprawdź dobrze czy trzpienie, na których są osadzone czarne jednostronne sprzęgiełka nie są wyślizgane i sprzęgło to jednak obraca się zamiast blokować robiąc spóźnienie poboru papieru, a może sprzęgło separacj jest zalepione w środku i za mocno trzyma rolkę, smar w nim często robi się jak smoła i za ciężko działa. Zamiast kupować nowe to można je rozmontować, tylko ostrożnie bo jest kruche i skrócić sprężynę w nim o połowę, normalnie obciąć i założyć. Sprzęgło działa jak należy wtedy, daje dużo mniejszy opór, często tak robimy i bezsensowne zacięcia się skończyły.
    alcaster
    Level 14  
    A przypadkiem kartka nie zatrzymuje się na czujniku transportu pionowego ? może czujnik po prostu padnięty.
    nacpany_rzelkami
    Level 13  
    alcaster wrote:
    A przypadkiem kartka nie zatrzymuje się na czujniku transportu pionowego ? może czujnik po prostu padnięty.

Kolega w poście napisał, że z drugiej kasety drukuje normalnie bez zacięć, a przecież druga kaseta jak i pierwsza transportuje papier tą samą drogą przez czujniki, więc skoro drukuje z drugiej to raczej nie czujniki.
    chesterfield74
    Level 12  
    Pozostał jeszcze czujnik ten co jest zaraz za rolką poboru, optyczny. Być może jest zakurzony pyłem z papieru i działa z opóźnieniem. To optyczny czujnik mało widoczny i ciężki jest do niego dostęp. Ja czyszczę go wygiętym i wilgotnym patyczkiem kosmetycznym. Trochę na oślep. Inaczej musiałbym sporo demontować.
    serwis.urz.biurowych
    Level 14  
    spróbuj docisnąć boczne drzwi, jeśli ci to pomoże to jest modyfikacja na białe plastikowe rolki dystansowe a dokładnie ich sprężynki. Lub samemu obmyśl jak te drzwiczki lepiej docisnąć.
    mettom
    Level 8  
    Wymieniłem cały zespół z rolkami , ale od czarnej 224 i dalej to samo. Tylko nie jestem pewien czy to pasuje bo są tam jakieś dodatkowe czujniki z kabelkami a w mojej C224 są puste gniazda.
    Spróbuję jeszcze patent z drzwiczkami