Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi

patykols 15 Jun 2022 19:21 729 17
    patykols
    Level 9  
    Witam.

Kupiłem taki oto rębak tarczowy własnej konstrukcji na WOM do ciągnika. Posiadam do niego ustrojstwo z wałkiem do wciągania gałęzi.
    Pytanie moje jest następujące: czym napędzić ten wałek do gałęzi? Myślałem o tzw. silniku hydraulicznym, ale nie wiem jakie powinny być obroty tego wałka. Najlepiej jakby jakoś się dało kontrolować te obroty: szybciej dla drobniejszych gałęzi, wolniej dla grubszych.
    Z tego co zdążyłem się zorientować to pojemność tego silnika hydraulicznego im jest większa tym większy jest jego moment obrotowy.
    Obroty to chyba powinny być między 150 do nawet 500 obr./min.
    Pracowałby z ciągnikiem MF255.

Oto zdjęcia: Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi

Proszę o porady osoby z doświadczeniem w temacie, zarówno praktyków jak i teoretyków.

Dodano po 4 [minuty]:

Myślałem o czymś takim:

https://allegro.pl/oferta/silnik-hydrauliczny...-5ae969db8e964ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5
    trojan 12
    Level 38  
    A nie można tego zrobić normalnie mechanicznie?
    Jak weźmiesz olej z ciągnika i pożyczysz to będzie olej do wymiany. A bądź pewny chętnych, noże możesz naostrzyć ale wymienić olej to już kosztowne.
    patykols
    Level 9  
    trojan 12 wrote:
    Jak weźmiesz olej z ciągnika i pożyczysz to będzie olej do wymiany. A bądź pewny chętnych, noże możesz naostrzyć ale wymienić olej to już kosztowne.

Jak to mówią : dobry zwyczaj - nie pożyczaj.
    Co najwyżej stawka godzinowa z operatorem zaporowa i problem z wymianą oleju rozwiązuje się sam :D

Widzę że pomysł z napędem olejem hydraulicznym był sprawdzany?

Dodano po 3 [minuty]:

trojan 12 wrote:

Jakieś propozycje?
    Nie znam obrotów tarczy tnącej to jak to dopiero policzyć obroty wałka podającego gałęzie tzn. średnice kół pasowych czy innych zębatek na łańcuch....
    trojan 12
    Level 38  
    Właściwie wszystko jest proste.
    Obroty WOM znane. Mocy jest na tyle to silnik może chodzić w zakresie 1200 obr. Ekonomicznie i co ważne cicho. Same obroty na wałku łatwe do wyliczenia- obroty na wałku podają do określonych obrotów silnika.
    W stronę niższych obrotów nie ma co iść- Perkins nie lubi za niskich obrotów- można złamać wał korbowy. To nie C 360.
    Następne konstrukcja tarczy i ilość noży.
    Na jakie zrębki ma ciąć- trochę zależne od tarczy bo jak posuw będzie za duży do noży to będzie niepotrzebnie obciążać rębak i zabijać rolkę posuwową.
    Coś ważnego- na wał do rębaka nie można podać obrotów bezpośrednio z WOM. W przypadku zablokowania tarczy rozwali wszystko.
    Poprzez pasy klinowe 4x17. Mają szansę uślizgu.
    Mam nadzieję że te informacje pozwolą koledze samemu rozwiązać dużo problemów.
    Jest jednak w rębaku błąd konstrukcyjny który sam popełniłem.
    patykols
    Level 9  
    trojan 12 wrote:
    Coś ważnego- na wał do rębaka nie można podać obrotów bezpośrednio z WOM. W przypadku zablokowania tarczy rozwali wszystko.
    Poprzez pasy klinowe 4x17. Mają szansę uślizgu.

Tak to jest zrobione, chyba od rotacyjnej kosiarki. Jest napinacz.

Ale jak napędzić ten wałek???

Dodano po 16 [minuty]:

trojan 12 wrote:

Chodzi o prostopadłe umiejscowienie kosza względem tarczy z nożami??

Dodano po 2 [minuty]:

trojan 12 wrote:
    Następne konstrukcja tarczy i ilość noży

Noże są trzy.
    Zrębki najlepiej jakby jak najmniejsze były.
    patykols
    Level 9  
    trojan 12 wrote:
    jak posuw będzie za duży do noży to będzie niepotrzebnie obciążać rębak i zabijać rolkę posuwową

Właśnie oto się rozchodzi.
    Obroty wałka wciągającego gałęzie muszą być regulowane, aby podczas pracy, w zależności od średnicy i twardości przerabianego materiału, można było te obroty przyspieszyć lub zwolnić.
    Jakiś dławik przepływu oleju czy jakiś inny element który by regulował obroty silnika hydraulicznego.
    Kwestia jaki ten silnik hydrauliczny zastosować? Ile miałby mieć obrotów: czy około 100obr/min czy np. 600obr/min.
    Kupię taki np. 150 obr/min i okaże się za wolny. Kupię np 600obr/min to będzie za szybko - tutaj jakby mu stłumić przepływ oleju to by zwolnił obroty.
    Tak sobie to wyobrażam.

Dodano po 2 [minuty]:

patykols wrote:
    trojan 12 wrote:

Chodzi o prostopadłe umiejscowienie kosza względem tarczy z nożami??

Co konkretnie kolega ma na myśli?

Nie daje mi to spokoju.

Dodano po 13 [minuty]:

Połączyłbym wałek napędu z wałkiem od gałęzi takim czymś

trojan 12
    Level 38  
    Kolega ma możliwość zdobycia wariatora? oczywiście za rozsądną kasę.
    Czasem można kupić z silnikiem elektrycznym.
    patykols
    Level 9  
    Wariator jak przy skuterze? Taka prosta skrzynia automatyczna bezstopniowa, tak?
    Jakie miałoby to zastosowanie przy rębaku?
    trojan 12
    Level 38  
    Tak- taki jak przy skuterze ale jak dla mnie jest trudniejszy do zdobycia jak taki do silnika elektrycznego.
    Zastosowanie- regulowany mechaniczny posuw. Jak będzie wiadomo przełożenie to policzenie przełożenia jest proste. Wystarczy policzyć obwód rolki x obroty : 3 noże.
    Przełożenie pomiędzy wałem głównym a wariatorem do obliczenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Wyjście osi wariatora na prosto osi wahacza rolki a napęd łańcuchem.
    patykols
    Level 9  
    Za bardzo skomplikowane dla mnie. No i nie wiem jak z awaryjnością, bo to jednak jakieś kawałki będą wpadać.
    Bardziej skłaniałbym się ku napędowi hydraulicznemu. Byłby mniej awaryjny??

żałosna udręka
    Level 34  
    Naprawiałem silnik takiej machiny. Wałki podające są dwa, obydwa napędzane silnikami olejowymi. Obroty niewielkie, max 100 obr/min.
    patykols
    Level 9  
    żałosna udręka wrote:
    Obroty niewielkie, max 100 obr/min.

Obroty katalogowe czy jak?

Jest to już jakiś punkt odniesienia, czego szukać.

Dzwoniąc do sprzedawcy takich siników hydraulicznych dowiedziałem się, że im większa pojemność silnika w cm3 tym ma on większy moment obrotowy. Jest silniejszy po prostu. Obr/min to inna sprawa. Musi być jakaś regulacja, jakiś dławik czy coś. Są z kompensacją i bez czy jakoś tak.
    Z kompensacją chyba to taki że nadmiar oleju idzie w powrót i olej się nie grzeje. Ale to tylko tak zrozumiałem, mogę się mylić.

Dodano po 13 [minuty]:

O coś takiego mi chodzi (chyba):
    https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Zawor-regulat...12-przeplyw-90Lmin-cisnienie-max-250bar/24093

Tu na zdjęciu z silnikiem hydraulicznym.

trojan 12
    Level 38  
    Koledze powinno pomóc- wystarczy tylko zmienić koła pasowe żeby uzyskać inną długość zrębki. Napęd C 330 na wolnych obrotach.
    Noże 2 szt. Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi
    Konstrukcja robiona z byle czego co było pod ręką- nawet od pralki automatycznej Polar.
    żałosna udręka
    Level 34  
    Ten fabryczny ma obroty lewo prawo, przełączane przy wlocie. Po pierwsze dla bezpieczeństwa, po drugie jak się przytyka można cofnąć. Na pewno z tego się korzysta i nie wyobrażam sobie maszyny tej wielkości bez cofania.
    trojan 12
    Level 38  
    Przez tyle lat obroty prawo/lewo nie były mi potrzebne, nie rozbierałem obudowy tarczy do wyczyszczenia.
    Na robionym traktorku mam na WOM obroty prawo/lewo i też nie używałem. C 330 był do wożenia zrębków a jak nie woziłem rębak chodził na niej bo można było wjechać w gorszy teren.
    żałosna udręka
    Level 34  
    Szybka zmiana kierunku posuwu jest potrzebna, (nie mówię że jak wciąga rękaw od koszuli) jak zobaczysz w ostatniej chwili, że zaplątał się np. kamień. Przecież nie zmienisz szybko obrotów całego rębaka.
    patykols
    Level 9  
    Witam ponownie.

Rębak działa elegancko. Napęd rolki wciągającej gałęzie zrobiony.
    Zastosowałem silnik hydrauliczny włączany za pomocą rozdzielacza 1-sekcyjnego. W jednej pozycji wałek wciąga gałęzie a w drugim położeniu odwrotnie - można cofnąć ( już nie raz się przydało).
    Zapięte pod fergusona mf255, którego wydajność pompy hydraulicznej to 17dm3/min.
    Silnik hydrauliczny: opis z aukcji na allegro:
    Maksymalne ciśnienie:

w pracy ciągłej: 11 Mpa
    w pracy szczytowej: 16 Mpa
    Maksymalny moment obrotowy:

w pracy ciągłej: 380 Nm
    w pracy szczytowej: 540 Nm
    Zakres prędkości obrotu (w pracy ciągłej): 10 - 240 obr/min

Przepływ maksymalny (w pracy ciągłej): 60 l/min

Maksymalna moc wyjściowa (w pracy ciągłej): 6 kW

Zakres dopuszczalnych temperatur:

temperatura otoczenia: -40 °C do +80 °C
    temperatura oleju: -15 °C do +80 °C
    Materiał korpusu: żeliwo

Rozdzielacz:

Sterowanie:

Dźwignia dźwignia trzypozycyjna (1 - 0 - 2), z zatrzaskiem, czyli sama trzyma położenie w pozycji roboczej.

Pozycja 0 neutralna (dźwignia ustawiona w pionie) silnik lub siłownik stoi - olej idzie na przelew.

Pozycja 1 robocza (dźwignia ustawiona w pozycji ukośnej do przodu) silnik obraca się w lewo lub tłoczysko siłownika wysuwa się.

Pozycja 2 robocza (dźwignia ustawiona w pozycji ukośnej do tyłu) silnik obraca się w prawo lub tłoczysko siłownika chowa się.

Zakres ciśnień:

Maksymalne ciśnienie na zasilaniu: 250Bar

Maksymalne ciśnienie na powrocie: 50Bar

Maksymalne ciśnienie na sekcjach: 300Bar

Zawór przelewowy ustawiony fabrycznie na 175Bar

Możliwość samodzielnej regulacji, pełny obrót zmiana o 30Bar.

Silnik połączony z wałkiem na sztywno za pomocą tulejki Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi

Dodano po 9 [minuty]:

Dorobiłem mocowanie dla silnika hydraulicznego. Podczas podnoszenia się rolki wciągającej gałęzie silnik podnosi się razem z nią.

Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi

Dodano po 11 [minuty]:

Hydraulika podłączona z traktora mf255:

Czerwone zasilanie, niebieskie powrót oleju.

A takie zrębki zostawia po sobie po gałązkach o średnicy do 4cm, podeschnięte. Dużo drobnych, cieniutkich które wpadają w poprzek noży i stąd trochę dłuższych kawałków.

Dodano po 2 [minuty]:

A tutaj zrębki z gałęzi do 9cm srednicy:

Dodano po 1 [minuty]:

Porobię lepsze zdjęcia aby mieć punkt odniesienia co do wielkości zrębki
    patykols
    Level 9  
    Taki punkt odniesienia.

Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi Rębak tarczowy napęd podajnika gałęzi