Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Naprawa Repliki JBL - Wymiana portu ładowania

jaderoweremszybko99 15 Jun 2022 19:53 264 10
    jaderoweremszybko99
    Level 3  
    Witam,

Mam problem z gniazdem ładowania w podróbce głośnika bezprzewodowego JBL. Generalnie chciałbym się dowiedzieć czy w takim przypadku jest możliwość wlutowania nowego portu ładowania ? Jeżeli tak to jaki rodzaj tutaj portu tu by pasował bo jakoś mam problem ze znalezieniem odpowiedniego. Jeżeli nie ma ktoś pomysł jak można by było ładować takie ogniwo w głośniku ?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    Jak tam był tylko plus i minus zasilania, to możesz wykorzystać jakiekolwiek gniazdo mini/micro USB, jak widać minus był na obudowie, plus ma długą ścieżkę, więc ze zbyt długim gniazdem, można podłączać się obok niego.
    https://www.google.com/search?q=gniazdo+micro...w&biw=1440&bih=706&dpr=1#imgrc=1SybOhzFg_rQKM
    Trzeba umieć lutować, lub coś takiego z linku https://www.gotronik.pl/gniazdo-microusb-do-plytki-prototypowej-p-5014.html
    Pinout gratis.
    g107r
    Level 41  
    Tak, oczywiście.
    Może z małym zastrzeżeniem - tam jest nadal wycięcie pod kształt wyrwanego gniazda, a te mogą być również montowane odwrotnie jak to z linku, co może być bez znaczenia w przypadku przylutowania do płytki głośnika swoim sposobem, na swoim dodatkowym kabelku plusa, ale gniazdo zawsze może bardziej pasować do starej dziury w obudowie :)
    Pasuje?
    To znaczy, czy otwór na gniazdo w obudowie, jest szerszy, czy węższy przy płytce głośnika, czy jakby co i będzie odwrotnie, to "sie coś wytnie"?
    Czy płytka ma otwory (np. zalutowane teraz) na nóżki z obudowy gniazda, które starałbym się wykorzystać, czy nie, i temu z linku z allegro, trzeba będzie je odginać? Czepiam się :)
    Tyle z zastrzeżeń :)
    Dużo "może", bo i gniazdek dużo, ale możesz, nie musisz, trafić na identyczne gniazdo, i nawet pin/styk plusa będzie do przylutowania, zamiast ciągnięcia przewodem obok do nowego punktu.
    A jeśli to to nie ma układu ładowania, to powinieneś sobie jeszcze rozważyć coś takiego https://www.google.com/search?q=TP4056&client...A&biw=1440&bih=706&dpr=1#imgrc=L5dKVjr1tHTqQM o ile wymiary podobnych ładowarek pozwolą na montaż w tym miejscu.
    Po przyklejeniu płytki na miejscu wyrwanego portu, gniazdo pasowałoby idealnie, lub byłoby za wysoko o grubość płytki ładowarki. Tak na oko, bo płytka może być za szeroka, lub w ogóle brak miejsca.

Dodano po 19 [minuty]:

https://www.pngegg.com/en/png-njjpd
    Popatrz, pinout zależy od kształtu gniazda, te z rys. obrócone do góry nogami, zmieni kolejność czytania pinów, 1 będzie z LEWEJ strony, nie pomyl plusa z minusem. 3 razy sprawdź, zanim przylutujesz i podepniesz zasilanie.
    jaderoweremszybko99
    Level 3  
    Powiem Ci ciekawy pomysł z tą ładowarką ale tak jak mówisz nie wiem czy to się zmieści. napewno będę to rozważał bo nie trzeba było by się bawić z lutowaniem. Z drugiej strony na płytce jest jeszcze wejście na USB 2.0 ale nie wiem czy tym sposobem ogniwo by się naładowało? Apropo ogniwo mam gołe ogniwo w sensie bez wyprowadzonych żadnych blaszek czy kabelków. Teraz pytanie bo do ogniwa średnio lutować kable żeby później to podłączyć właśnie pod tą ładowarkę, ale chyba będzie to najlepszy sposób na moje możliwości. Widziałem że jest sposób ze zgrzewarką. Ale to już jak dla mnie za dużo zabawy. Ostatni sposób to kupić takie ogniwo jak w oryginale już z wyprowadzonymi kablami. Ale zależy mi żeby to zrobić jak najtańszym kosztem.
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    Opinie w temacie lutowania ogniw są podzielone, śliska to sprawa, więc inny tani sposób, to podobnie hmmm, "bezpieczna" zgrzewarka z super kondensatora.
    Kupić koszyk na akumulator... Zrobić? Na 18650 wystarczy 7cm rurki fi 20mm, drucik i sprężynka...
    Dla własnego bezpieczeństwa, lepiej mieć ładowarkę z kontrolą ogniwa, w skrócie, złącze USB daje ok 5V, a potrzeba max 4,2V do naładowania ogniwa w przypadku Li-ion.
    Rozładowanie to już mniejszy problem.
    Co to za płytka przy akumulatorze? Układ ładowania?
    Lutować i tak coś będziesz musiał.
    jaderoweremszybko99 wrote:
    Z drugiej strony na płytce jest jeszcze wejście na USB 2.0 ale nie wiem czy tym sposobem ogniwo by się naładowało?
    Też nie wiem, trzeba sprawdzić, czy zasilanie z niego jest podłączone do układu ładowania, bądź ogniwa. Z obrazka, piny zasilania są przylutowane, a co dalej?
    Byłoby po sprawie...
    jaderoweremszybko99
    Level 3  
    Pytanie. Czy jakby połączyć moduł zabezpieczający do akumulatora BMS z koszykiem na akumulatora 18650 to czy moduł będzie spełniał swoją rolę ? Czy takie moduły muszą być łączone bezpośrednio do ogniwa ?
    jaderoweremszybko99
    Level 3  
    Ktoś może pomóc ? Czy takie połączenie jak w/w sie sprawdzi ?
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    Koszyk, nie koszyk, blisko, daleko, na to o co pytasz, ma wpływ czujnik temperatury - ale gdy jest, bo może go nie być, a być tylko po przylutowaniu takiego czujnika.
    jaderoweremszybko99
    Level 3  
    Dziękuję użytkownikowi g107r za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Pomysł z ładowarką sprawdził się w 100%. Głośnik naprawiony. Pozdrawiam
    jaderoweremszybko99
    Level 3  
    Dziękuję użytkownikowi g107r za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Pomysł z ładowarką sprawdził się w 100%. Głośnik naprawiony. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki pomocy użytkownikowi g107r, za jego informacje i rady w rozwiązaniu mojego problemu.