Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki klucz udarowy elektryczny kupić?

grzegorz041 18 Jun 2022 16:39 993 20
    grzegorz041
    Level 13  
    Witam wszystkich.
    Mam swój garaż i robię jakieś tam małe naprawy mechaniczne, trochę hamulce, trochę zawieszenie, łącznie teraz z wyciąganiem skrzyni biegów... :-o
    Ostatnio był u mnie kumpel i mówi... "Kup sobie klucz elektryczny, bo się męczysz tą grzechotką, szkoda czasu...''.
    Człowiek to zawsze tymi kluczami i grzechotkami... Taki już mój wiek i może trochę przyzwyczajenie...
    Ale do rzeczy...
    Poczytałem już sporo ofert i opinii różnych kluczy, ale wiem, że wasze opinie będą najbardziej obiektywne.
    Podpowiedzcie jaki klucz wybrać...
    Nie mam na razie konkretnego kompresora, więc musi być klucz elektryczny...
    Czy lepiej na zasilanie 230 V, czy lepiej na baterie?
    Czy silniejszy jest na baterie, czy na 230 V?
    Nie chcę bardzo jakiejś tandety, która rozleci się w sobotę wieczorem, a ja obiecałem gotowy samochód na niedzielę rano... Wolę dołożyć trochę więcej, ale żeby posłużyło trochę dłużej...
    Mam wkrętarkę Makita, ładowarkę i kilka baterii, może iść w tym kierunku? Jednak przepatrzyłem trochę ofert Makity i te klucze wydają mi się takie ''maławe''. A ja chciałbym czasem odkręcić, czy dokręcić np. koło, zawieszenie, albo rozkręcić zapieczoną śrubę 22 mm. Czy taki klucz na baterię da radę?
    Rozpisałem się trochę, ale może to bardziej pomoże w podpowiedziach czego szukam...
    andrzej20001
    Level 43  
    Kup Lidla na 20 V, Makita lepsza, duża, ale kasa wiadomo.
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Używany DeWalt, na inne szkoda pieniędzy. Ewentualnie Milwaukee M18.
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Nie dopasujesz baterii do tego klucza. Ale szukaj. Nie wiem jaką masz baterię i ładowarkę. Ewentualnie Yato 82020 sieciowy
    kkknc
    Level 43  
    Ja bym ci polecił Milwaukee. Masz jeden mały M12 FIWF12 dobrze podchodzi pod ciasne miejsca typu zawieszenie, waży tylko 0,8kg, drugi M18 FMTIW2F12 ma 745Nm jest większy a znacznie mocniejszy. Do tego waży tylko 1,4kg. I ma coś czego nie mają inne klucz tak zwany tryb inteligentny. Bardzo przydatna sprawa. Makita miałem w miarę dobrze większość rzeczy odkręcała. Ale miała też swoją masę porównanie do Milwaukee to dzień do nocy. Parkside kupił pracownik do siebie do domu. Moc ma nie powiem że nie ale waga jest nie do przyjęcia. Jakbym złożył do kupy tą Makitę i Milwaukee to by wyszła waga parkside.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Panowie, piszcie o rzeczach realnych i takich, o których macie pojęcie. Ten Makita DTW, nie dość że jest koszmarnie ciężki, to jeszcze co nim robić przy osobówkach? Milwaukee niewiele lżejszy. obydwa w cenie przekraczającej uzasadnienie ekonomiczne dla amatora. Parkside to porażka - brak jakichkolwiek dostępnych części zamiennych. Ma być nieźle i tanio? Ryobi One. Do tego zwracam panom uwagę, że ta duża masa narzędzia z czegoś się bierze - konkretnie z masy młotka, zapewniającego 1700Nm momentu zrywającego.
    kkknc
    Level 43  
    Bzdury piszesz. Makita i parkside owszem ciężkie klamoty. Robię robotę tylko że praca i nimi przez cały dzień jest upierdliwa więc i tak wracasz do grzechotki i standardowych kluczy. A 20 lat temu nic innego od Makity na baterię nie było.Milwaukee jest lekkie podałem ich wagę. Nawet z dużą baterią są lżejsze od samego body makity czy parkside. Co ma niesamowite znaczenie jak podnosisz ten klucz ileś razy dziennie nad głowę i odkręcasz. Ryobi też mam. Bez rewelacji. Niby ma te 400 niutonów ale ich nie widać. Śruby odkręca dość długo bo dodatek przenosi dość spore wibracje na rękę. Z Milwaukee nie ma żadnego porównania na komfort pracy. Nawet ten mały m12 który jest nominalnie znacznie słabszy bez problemu odkręca w trzy sekundy śruby z którymi ten ryobi męczy się przez10 czy 12 sekund

Cena najtańszy jest ryobi natomiast potem parkside. Dewalt Makita czy Milwaukee jest podobna cena.
    Zresztą co do ceny Milwaukee trzeba czasem dobrze poszukać bo rozbieżność jest dość spora. W lutym za M12 dałem 930 zł brutto. Komplet walizka ładowarka 2 baterie. Bardzo dokupiłem m18 kupiłem tylko sam klucz za 1050 zł. Miałem dokupić baterie ładowarkę dostałem uniwersalną. Ale kupiłem wiertarkę za 600 zł walizką ładowarką i dwoma bateriami. Czyli zapłaciłem za dwie baterie i ładowarka bo wiertarka wyszła gratis.

Do tego 3lata gwarancji na Milwaukee po zarejestrowaniu na stronie producenta. I obojętnie czy na firmę czy na osobę prywatną więc jakieś tam poczucie bezpieczeństwa daje.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Bredzisz waść, porównując zupełnie różne narzędzia. Porównujesz masę Stara 200 z PF126p. Którego M18, lżejszego od DTW1001 kupiłeś za 1050zł?
    Tak apropos - M18 FHIWF12-502X - waga z akumulatorem: 3,3 kg, zbliżony osiągami Makita DTW1002 - waga - 3.3 - 3.6 kg. Zaiste 300g różnicy...
    Trzymałeś którykolwiek w ręku, tak naprawdę? Czy tylko tego Parkside będziesz lansował?

Do róznych mało wymagających zastosowań mam tego śmiecia - https://allegro.pl/oferta/klucz-elektryczny-akumulatorowy-udarowy-do-makita-11992165663 . Z oryginalną baterią 5Ah Makity, bo te z zestawu są delikatnie mówiąc do d..y, bez problemu odkręca i dokręca koła w osobówkach.
    E8600
    Level 40  
    Ja bym celował w jak najmniejszy klucz 500-600 Nm + mocna oryginalna bateria. Bowiem to w znacznej mierze bateria decyduje ile dany klucz jest zdolny odkręcić. Obowiązkowo dedykowane molibdenowe nasadki do klucza udarowego.
    kkknc
    Level 43  
    robokop wrote:
    Bredzisz waść, porównując zupełnie różne narzędzia. Porównujesz masę Stara 200 z PF126p. Którego M18, lżejszego od DTW1001 kupiłeś za 1050zł?

Symbol podałem nie potrafisz znałeś trudno.
    Tu masz cały komplet.
    https://www.olx.pl/d/oferta/milwaukee-m18fmti...wy-2x5-0-ah-18v-ladowarka-CID628-IDOaQl5.html

robokop wrote:

Tak apropos - M18 FHIWF12-502X - waga z akumulatorem: 3,3 kg, zbliżony osiągami Makita DTW1002 - waga - 3.3 - 3.6 kg. Zaiste 300g różnicy...

Ta tu się zastanawiam czy ty masz gorączkę. I majacysz, czy tak ma stałe bredzisz?
    Bo wagę podałem klucza i jest poprawna a ty weszłeś sobie na Allegro i podajesz wagę klucza z baterią i walizką a w niej jest jeszcze ładowarka. Aktualne nie mam tylko Makity bo ukradli. Mam też duży Milwaukee na 1" do do dużych śrubek. Chociaż ten najmniejszy bez problemu robi wiekszociowo zawieszenia, czy koło w osobówce.

robokop wrote:

Trzymałeś którykolwiek w ręku, tak naprawdę? Czy tylko tego Parkside będziesz lansował?
    .

Trzymałem używałem i mam.
    A teraz pokaż to miejsce gdzie się tym parkside lansuję?
    kkknc
    Level 43  
    Parkside moment zrywający według instrukcji ponad 1800Nm. Dokręcanie to ponad 1300Nm ale jest ciężki i nie popracujesz nim za bardzo. Wagowo do Makity podobny cena niższa a parametry niby wyższe. Ten jak pisałem nie jest mój.Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić?
    Masz wagę w realu. Sam, z baterią 4Ah i sama bateria.
    Royobi waży mniej ale jest dość duży mało poręczny słabo wyważony. I spore drgania na rękę przenosi. Ma problem z mocno dokręconymi kołami w osobówkach. Owszem jak się popuści kluczem to już pójdzie. Co też skraca robotę ale to taka proteza.
    Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić?
    Tu waga bez baterii i z bateriami. Tu z pojemnościami 2Ah i 4Ah.
    I to co tygrysy lubią najbardziej. Mój ulubieniec mały lekki i mocny. Mieści się prawie wszędzie. To Milwaukee M12. Z baterią 2Ah i 6Ah. Najczęściej pracuje z 6Ah.
    Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić?
    Wspomaga go trochę większy M18.
    Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić?
    Jak widać wagowo zbliżony do Royobi. Ale wiadomo to nie ta klasa.
    Do zakamarków przydatna grzechotka. To pracuje z baterią 2Ah.
    Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić?
    Waga z baterią i bez. Trochę waży jak na taki sprzęt.
    No i jak coś nie idzie do wyciągam asa z rękawa.
    Jaki klucz udarowy elektryczny kupić? Jaki klucz udarowy elektryczny kupić?
    Do tego zakładam tą 8Ah.
    grzegorz041
    Level 13  
    Kurde,ale mi to świetnie wytłumaczyłeś. Masz sporo tego sprzętu- naprawdę.
    Szczerze mówiąc, taką grzechotkę na baterię widzę pierwszy raz.
    I teraz muszę sobie kupić to wszystko??? :D :D
    Paraksaida bym może już nie chciał. Miałem kiedyś wkrętarkę i szału nie było. Rozleciała się głowica,pomimo, że była metalowa. A wcale nie była dużo używana..
    kkknc
    Level 43  
    Parkside możesz wziąć, jest w miarę tani i dość mocny. Przydatny jak coś ciężko idzie lub długa przedłużka musi być, czy parę przedłużek. Ale tak do pracy dorywczej jakieś tam parę rzeczy. Nie nadaję się do ciągłej ciągłej jest za ciężki i za wielki by się zmieścić.

Milwaukee M12 mały lekki ale wariat to mój podstawowy klucz zawsze sięgam do tego cokolwiek robię. Bardzo rzadko się poddaję. Mimo że nominalnie za mocny nie jest to jednak chyba ma trochę więcej mocy niż daje firma. A na pewno jest mocniejszy od tego Ryobi który ma podobno 400. Więc praktycznie tego mogę ci polecić jako podstawowy klucz i się sprawdzi. Kup sobie tego na początek Nie będziesz żałował. Wspomaga go tam drugi Milwaukee m18. Używam go rzadziej. Zresztą widzisz po zdjęciach że jest mniej wymęczony Ale jesteś młodszy. No i grzechotka M12 też robi robotę nie jest za mocna ale w zakamarki jest w sam raz jak nie chcę pójść sama z siebie to po prostu ją ciągniesz jak normalny klucz i odkręcasz a później tylko spust wciskasz żeby już śruba wykręcić.
    Więc to m12 klucz i grzechotka na początek ci starczy i obskoczy prawie wszystkie roboty. No i tak zwane tryb inteligentny w kluczach Milwaukee to jest super sprawa. Przy odkręcanie używa pełnej mocy i w momencie jak odkręci czyli przestajesz stukać udar, zwalnia prędkość obrotową tak żeby pomału wykręcić śrubę, żeby nie trzeba było jej szukać. Natomiast przy dokręcaniu zrobi to do oporu lub czasem do jednego stuknięcia. Więc bez problemu przyłapie sobie wszystkie śruby że później je dokręcić czy udarem czy dynamometrem. No i w tym trybie jeżeli przypadkiem gdzieś przyłączysz z odkręcania na dokręcanie to wiesz że nie ukręcisz jakieś śruby bo tylko ci stuknie i się klucz zatrzyma więc wiesz że nie w tą stronę kręcisz.