Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Harley Davidson - czuć wibracje i słychać skrzypienie przy hamowaniu

malkowsky1966 18 Jun 2022 20:41 411 2
    malkowsky1966
    Level 1  
    Przy rozgrzanym silniku, gdy redukuję biegi przy hamowaniu, co jakiś czas słychać skrzypienie i czuć to na klamce sprzęgła. To samo jest gdy hamuję przodem lub tyłem. Olej w sprzęgle wymieniony 2 razy, bo myślałem, że to wina oleju. Ilość oleju zgodna z producentem. Olej również przeznaczony do sprzęgieł. Jaka może być przyczyna?
    rafik54321
    Level 30  
    Po pierwsze, fajnie jakbyś napisał dokładnie co to za model. Harley Davidson to marka, a marka motocykli ma wiele modeli, a pośród tego jeszcze masz różnice w rocznikach. :/

Do tego, że "czujesz to na klamce sprzęgła" nie koniecznie oznacza, że problem jest w sprzęgle. Skrzypienie możesz odczuwać jako drgania, a rama świetnie przenosi drgania. Więc problem może być gdzieś zupełnie indziej.

Do tego są systemy hamulcowe, które po np. naciśnięciu klamki hamulca przedniego, oddziałują również na hamulec tylny. I odwrotnie. Względnie systemy ABS.
    Nie wiem co masz za model, może twój akurat to ma.
    Czasem kiedy hamulec dostanie wody, to potrafi sobie poskrzypieć. Wynika to po prostu z rdzy która pojawia się na tarczy/bębnie (zależnie od typu hamulca). Przejechanie tego szczotką drucianą zwykle załatwia sprawę.

Co się dzieje, kiedy nie redukujesz biegu, ale po prostu odpuszczasz gaz (czyli hamujesz silnikiem)? Nie ma objawu? Jeśli go nie ma, to sprzęgło możesz sobie odpuścić.
    kubaswid
    Level 1  
    Witam. Podłącze się. Mam podobny objaw. Tzn piszczenie przy zimnym silniku jak tylko puszczę gaz. Po rozgrzaniu silnika (oleju w sprzęgłe) hałas znika. Dodatkowo sporadycznie przy odpaleniu lub gaszenia motocykla pojawia się dziwny dźwięk.... jakby wał się miał zblokować. Pacjent to Electra 2011, 103" ale duży przebieg..100tkm będę wdzięczny za sugestie... bo po ostatnich wizytach straciłem zaufanie do serwisów...