Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Listwa zasilająca LogiLink LPS262U - 2x230V + 3xUSB 3.2A - wnętrze

p.kaczmarek2 19 Jun 2022 18:18 2214 5
Renex
  • Listwa zasilająca LogiLink LPS262U - 2x230V + 3xUSB 3.2A - wnętrze
    Witajcie, przedstawię tu wnętrze i krótki test listwy zasilającej LogiLink LPS262U oferującej trzy porty USB oraz dwa gniazda Schuko. Będzie to już kolejny temat z serii w których dokumentuję zasilacze ze środka tego typu produktów, w poprzednich miesiącach omawiałem już m. in. Logilink LPS249U oraz Logilink LPS237U. Początkowo nie chciałem wracać do tego tematu tak szybko, ale po prostu ktoś z rodziny potrzebował listwy z USB, więc ją zakupiliśmy a do wnętrza zajrzałem zasadniczo "przy okazji".

Zakup LogiLink LPS262U
    Lista ta dostępna jest do kupienia w różnych sklepach internetowych za około 60 zł.
    Cechuje ją:
    - 3x gniazdo USB, 5V, razem 3.2A
    - 2x gniazdo typu Schuko
    - przesłona ochronna
    - masa brutto: 335g
    - długość kabla zasilającego 1.5m
    - wtyczka typu Uni-schuko
    Produkt w oryginalnym opakowaniu:
    Listwa zasilająca LogiLink LPS262U - 2x230V + 3xUSB 3.2A - wnętrze Listwa zasilająca LogiLink LPS262U - 2x230V + 3xUSB 3.2A - wnętrze
    Wtyczka ze składanym uchwytem:
    Listwa zasilająca LogiLink LPS262U - 2x230V + 3xUSB 3.2A - wnętrze Listwa zasilająca LogiLink LPS262U - 2x230V + 3xUSB 3.2A - wnętrze
    Na spodzie listwy są otwory z zaczepami by ją powiesić pionowo lub poziomo:

Wydajność prądowa
    Wstępnie sprawdziłem wydajność prądową i jest dobrze, nieco ponad deklarowane 3.2A. Spada dopiero przy 3.5A do 4V a potem przy wyższym prądzie całkiem się wyłącza.
    Normalnie bym robił jeszcze długoczasowy test pod obciążeniem, ale niestety mamy teraz upały a ja nie potrzebuję podgrzewać jeszcze bardziej powietrza w domu, więc na razie to pominę.

Wnętrze
    Niestety znów mamy tu do czynienia ze śrubami jednokierunkowymi, one way screw, zabezpieczającymi. Tym razem na szczęście okazały się być bardzo słabo dokręcone, co pozwolilo mi wykręcić je zwykłym śrubokrętem płaskim, aczkolwiek niekiedy musiałem łapać nim pod kątem. Wyjaśnia to zdjęcie poniżej:
    Tylko jedna śruba nie chciała wyjść.
    Wnętrze:
    Oznaczenie płytki: www.ds-at.com Zajrzałem tam, strona po chińsku, wiadomo.
    Układ bardzo podobny jak poprzednio.
    Bezpiecznik 1.6A (aż tyle? przynajmniej nie 3.15A), mostek prostowniczy, za nim w roli filtru dwa kondensatory jeden 22uF drugi 4.7uF a między nimi dławik....
    Znów uzwojenie wtórne od transformatora impulsowego wyprowadzone jest przewodami "w powietrzu", ale to dobrze, odległość między stroną pierwotną i wtórną jest duża.
    Na spodzie PCB, montowane powierzchniowo mostek prostowniczy ABS210, kontroler przetwornicy flyback PN8386 PSR (Primary Side Regulation) ze zintegrowanym kluczem biorący sprzężenie zwrotne ze strony pierwotnej (bez transoptora), po stronie wtórnej zamiast diody Schottkiego prostuje napięcie znów prostownik synchroniczny, tutaj PN8306H. Porty USB mają D- i D+ zwarte i ustawione na nich jest odpowiednie napięcie poprzez dzielniki rezystorowe, na PCB oznaczone jako R14 R12 R13 R11. Pary rezystorów mają oznaczenia, dwa 68C czyli 49.9 kΩ (≤1%) oraz 62C czyli 43.2 kΩ (≤1%) i 85C 75 kΩ (≤1%). Można policzyć ile takie dzielniki napięcia dają. Dzięki temu telefon wie, ile prądu może pobrać (inaczej nie pobrałby więcej niż 500mA, nawet gdyby zasilacz był zdolny dać 10A).
    PN8386 jest produkcji Chipown.
    Schemat aplikacji; w tym produkcie warystora nie umieścili:
    Tyle, że strona wtórna się nieco różni - tam jest wspomniany prostownik synchroniczny, PN8306H.
    Schemat aplikacji wraz z wewnętrznym schematem prostownika (widać, że tam jest w środku tranzystor MOFSET, oczywiście odpowiednio sterowany):
    MOSFET w stanie otwarcia cechuje rezystancja (rdsOn) co pozwala przetwornicy na mniejsze straty względem użycia diody Schottkiego cechowanej spadkiem napięcia.

Podsumowanie
    Produkt ten bywa czasem podpisywany logiem "Engineered in Germany", ale jak widać zasilacz ze środka jest jak zwykle gotowcem z Chin, tym razem nawet wprost podpisanym stroną WWW rzeczywistego producenta.
    Reszta bardzo podobnie tak jak w pozostałych zasilaczach z serii. Kontroler przetwornicy flyback PSR (PN8386) i prostownik synchroniczny (PN8306H).
    Ładowarka spędziła już u mnie kilka dni, bez problemu ładuje tablet oraz iPhone prądem ponad 1A i przy tym nie nagrzewa się nadmiernie.
    Ktoś mógłby zwrócić uwagę na to, że brakuje jej standardu szybkiego ładowania, ale w moim przypadku do tej pory nie było to potrzebne. Nie wykluczam jednak tego, że wkrótce i przetestuję jakąś listwę/zasilacz z QC.
    Trochę szkoda, że nie ma głównego wyłącznika (odcinającego obie żyły). Ale w sumie to nie dla mnie listwa, a wyłącznik nie był na liście wymagań, więc nie ma co narzekać.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Renex
    CosteC
    Level 38  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Bezpiecznik 1.6A (aż tyle? przynajmniej nie 3.15A), mostek prostowniczy, za nim w roli filtru dwa kondensatory jeden 22uF drugi 4.7uF a między nimi dławik....

Z powodu zużycia bezpieczników o niskiej wartości przy prądach impulsowych generowanych przez kondensatory za mostkiem. Jeśli jest warystor to dodatkowo podbija wartość bezpiecznika.

Ogólnie to szczególnie złe to nie jest, ale szczególnie dobre też nie jest. Dzięki za recenzję :)
  • Renex
    CosteC
    Level 38  
    Sterownik przetwornicy PN8386 da się kupić za oszałamiające 0.03 USD w hurcie, mocno zaawansowany, quasi-rezonansowy. Szacunek, chociaż pełnego datasheetu nie mam.
    Natomiast ciekawi mnie na jakiej częstotliwości pracuje i jak bardzo obrywa prądem biedny pojdedyńczy 100 uF na stronie wtórnej? Bo to chyba najsłabszy element pomijając brak ochrony wejścia..
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Na ostatni moment trafiłeś z tym pytaniem, bo listwa miała juz pójść dalej. Fart, ze nie skręcałem tej listwy tymi "one way screws" tylko dałem normalne. Miałem teraz chwilę i oto przebiegi na DS a właściwie między masą a SW:
    To pod obciążeniem jakąś lampką na USB. Słaba jakość i do tego widzę teraz że odwrócone, bo na szybko. Zresztą nie zagłębiałem się jeszcze w teorię QR PSR.
    Co do tego jak długo taki zasilacz podziała, to te dwie poprzednie listwy (wspomniane w pierwszym akapicie) są u mnie na stałe, więc jakby się coś z nimi działo to się dowiemy i sprawdzę co się popsuło... jak na razie obie działają
    CosteC
    Level 38  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Na ostatni moment trafiłeś z tym pytaniem, bo listwa miała juz pójść dalej. Fart, ze nie skręcałem tej listwy tymi "one way screws" tylko dałem normalne.

Dzięki chociaż raczej ciekawi mnie pulsacja napięcia na wyjściu pod obciążeniem. Idealnie było by zmierzyć prąd kondensatora wyjściowego ale to nie jest proste.