Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch SMV50E90EU/65 - rozpoczyna program, pobiera wodę, świeci kranik.

Bar2d2 20 Jun 2022 12:25 867 14
    Bar2d2
    Level 4  
    Witam serdecznie,

Zachodzę w głowę co może być nie tak, przenalizowałem wszystkie możliwe fora i podobne usterki/zachowania zmywarek. Konkretnie jest problem ze zmywarką Bosch SMV50E90EU/65 - niestety model bez ekraniku, więc nie widzę numeru błędu. Świeci jedynie stale kranik chwilę po rozpoczęciu jakiegokolwiek programu. Proces wygląda następująco:

1. Zmywarka się uruchamia - nie ma błędów.
    2. Da się wybrać program.
    3. Po uruchomieniu program startuje.
    4. Włącza się odpompowanie resztek wody.
    5. Przekaźniki pstrykają, coś się przełącza w sterowaniu.
    6. Zaczyna się pompowanie wody, widać na płaszczu jak się wlewa, a także jak otwieram zmywarkę to wylewa się z mniejszego zaworka na dole komory, ale na dnie komory jakoś tej wody nie widać.
    7. Po chwili pompowania wody zaczyna pikać i program się zatrzymuje, włącza się kranik i świeci stale, nie mruga. Nic dalej się nie dzieje aż do zresetowania i wyłączenia i włączenia na nowo.

Dołączam filmik:

To co sprawdziłem do tej pory posiłkując się Forum i różnymi przypadkami:

1. Ciśnienie wody w zaworze - wszystko poprawne.
    2. Elektrozawór - działa poprawnie, nie było zabrudzeń na filtrach.
    3. Wąż dopływowy, przeczyszczony - sprawny.
    4. Przepływomierz - sprawny (wypiąłem i miernikiem sprawdzałem przepływ przykładając magnes).
    5. Wycieki - sprawdzone, nie było żadnych, pływak nie był podniesiony, ale też testowałem ręcznie podnosząc pływak symulując efekt zalania, błąd był nieco inny, gdyż wtedy pompa cały czas próbowała odpompowywać wodę i kranik migał.
    6. Przeczyszczony płaszcz wodny, kiedyś zdarzyło się, że był całkowicie zapchany, i już przechodził gruntowne czyszczenie, tym razem nie było źle, ale dla pewności, też przeczyściłem cały.
    7. Odpływ - pompa odpływowa sprawna, gdyż jak wlewałem ręcznie bezpośrednio do komory wody i program startował to ładnie odpompowała wszystko (filtry odpływowe też przeczyszczone i sprawdzone na sitku, czy coś się nie zablokowało)
    8. Odpływ - wąż odpływowy sprawdzony i przeczyszczony.
    9. Pompa obiegowa - sądziłem, że to grzałka, być może powodowała jakieś zwarcie, ktoś pisał, że na mierniku ciężko czasem zweryfikować czy działa poprawnie, wiec nie ufałem temu wynikowi, postanowiłem zamówić nową zamontowałem i niestety nie pomogło.
    10. Elektronika - na końcu już bez żadnych pomysłów zacząłem sprawdzać moduł sterowania, niestety nie jestem elektrykiem, ale to co na pierwszy rzut sprawdziłem styki, obejrzałem płytkę dokładnie i nie zauważyłem, żadnych zaczernień/przepaleń. Ale kto wie, tyle tam tego jest, że nawet nie wiedziałbym co sprawdzać dalej.

Wyczerpując już siły, może ktoś z szanownych forumowiczów uratuje sytuacje i coś podpowie w tym dziwnym przypadku, a nóż uda się sprzęt jeszcze uratować przed złomowaniem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. [/film]
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Pompa myjąca nie startuje i skup się na jej sprawdzeniu.
    Bar2d2
    Level 4  
    Kenworth 18 wrote:
    Pompa myjąca nie startuje i skup się na jej sprawdzeniu.

Zweryfikowałem pompę, zamawiając nową - podłączyłem i wszystko działa - pompa startowała, tak samo nowa jak i stara. Na starej jeszcze przyjrzałem się grzałce i wirnikowi, faktycznie ten ostatni miał lekkie luzy, ale widocznie jeszcze nie na tyle aby ją zblokowało całkowicie...
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Bar2d2 wrote:
    faktycznie ten ostatni miał lekkie luzy, ale widocznie jeszcze nie na tyle aby ją zblokowało całkowicie...

W tych pompach nie dochodzi do ich zablokowania, taka konstrukcja, a wysypuje się przez VWI czyli cuzjnik wirtualny.

Masz jeszcze do poprawienia linki na ślizgach, te od sprężynodciagajacych drzwi, są nieprawidłowo założone i za chwilę je pourywasz.
    Bar2d2
    Level 4  
    mrice wrote:
    Bar2d2 wrote:
    faktycznie ten ostatni miał lekkie luzy, ale widocznie jeszcze nie na tyle aby ją zblokowało całkowicie...

W tych pompach nie dochodzi do ich zablokowania, taka konstrukcja, a wysypuje się przez VWI czyli cuzjnik wirtualny.

Masz jeszcze do poprawienia linki na ślizgach, te od sprężynodciagajacych drzwi, są nieprawidłowo założone i za chwilę je pourywasz.

Dzięki - faktycznie linki źle założyłem - już poprawione. A jeśli chodzi o pompę, to zamontowałem taką: https://allegro.pl/oferta/pompa-myjaca-zmywarki-bosch-smu-sms-smi-smv-sps-12005276338 - tańsza

była też i taka: https://allegro.pl/oferta/pompa-myjaca-grzalka-zmywarki-bosch-smv50e90eu-11743894885 - pytanie czy to może być problem z czujnikiem, że ta tańsza (nieco mniejsza niż oryginał, ale gwinty i wtyki pasowały) nie dogadywała się ze sterowaniem?
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Pomp do zmywarek Bosch o tej konstrukcji jest bodaj 10 odmian i większość z nich nie jest współzamienna. Wiele razy już sam pisałem o tym na forum.
    Należy kupować części zgodne z e-nr urządzenia.
    Bar2d2
    Level 4  
    mrice wrote:
    Pomp do zmywarek Bosch o tej konstrukcji jest bodaj 10 odmian i większość z nich nie jest współzamienna. Wiele razy już sam pisałem o tym na forum.
    Należy kupować części zgodne z e-nr urządzenia.

Co fachowiec, to fachowiec - bardzo dziękuję @Mr.Ice i @Kenworth 18 za trafną diagnozę, spostrzeżenia i rady na przyszłość. Właśnie włożyłem nową pompę dedykowaną do m.in. mojego modelu i wszystko działa, a zmywarka myje jak nowa!
    Piotr2608

Level 41  
    Kupiłeś chociaż dobrą pompę - index 00651956?
    Tak się kończą ostatnimi czasy naprawy z porad, bez uprzednich pomiarów.
    Jedyna koncepcja to bardzo wysokiej jakości z mini oczkiem Amperomierz cęgowy z dokładnym pomiarem mA i A.
    Pomiar poboru prądu przez pompy wyjaśniłby wszystko a za nim pojawi się błąd, da się zmierzyć pobór prądu.
    Za dużo lewych pomp pojawia się w sprzedaży.
    Piotr2608

Level 41  
    Niby oryginalna więc powinna działać.

Jest też druga para kaloszy, świecący na stałe kranik to:
    - uszkodzony kontakton, zmywarka nie widzi napływającej wody, po mimo, że pompa tę wodę może widzieć
    - za mały dopływ wody, zmywarka za wolno napełnia się wodą, sprawdzić dopływ wody
    - może to być również błąd pompy odpływowej

Tylko przypomnę, że migający kranik to m.in. błąd F01 a świecący się kranik to inne kody błędów.
    Autor napisał:
    Bar2d2 wrote:
    Po chwili pompowania wody zaczyna pikać i program się zatrzymuje, włącza się kranik i świeci stale, nie mruga.

Nie mylmy kodów błędów wyświetlanych dla użytkownika z kodami błędów w trybie serwisowym. Miganie a stałe świecenie diody kranika to dwa różne bieguny.
    zkukawski1
    Level 1  
    Mam już trzy przepływomierze do Boscha, każdy "wirnik" przy dmuchaniu i podłączonej diodzie powoduje mruganie diody (kontaktrony działają) oba stare powodują wyświetlanie się kranika, a ten nowy po założeniu funkcjonuje i zmywarka działa? Tzn. wszelkie pomiary bateria i dioda nie mają znaczenia można tylko stwierdzić, że kontaktron jest ok. W czym jest tajemnicą tych przepływomierzy nie umiem powiedzieć. Wszystkie trzy wirniki wirowały przy stosunkowo niewielkim dmuchaniu, ale tylko "nówkę" akceptuje moja zmywarka.
    Piotr2608

Level 41  
    zkukawski1 wrote:
    W czym jest tajemnicą tych przepływomierzy nie umiem powiedzieć.

W specyficznym magnesowaniu blaszki, wszak jest to element magnetyczny.
    Możliwa duża rezystancja na styku blaszek.
    Wystarczy zwłoka niezauważalna dla ludzkiego oka a którą zauważy elektronika i to wystarczy.