Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hp Officejet Pro 6970 - Zacięcie papieru

gumix1 20 Jun 2022 17:56 312 6
    gumix1
    Level 13  
    Witam.

Mam dwie sztuki drukarek HP, model jak w temacie. Obie mają nie całe 4 lata, używane tylko na oryginalnych tuszach.

Jedna i druga zachowuje się tak samo. Po każdym uruchomieniu, po kilkunastu sekundach zaczynają pobierać papier z podajnika głównego i komunikują: zacięcie papieru - usuń zacięty papier i upewnij się że podajnik jest poprawnie zainstalowany.

Po podniesieniu pokrywy górnej i przykrywki z rączką widać kartkę papieru (jak na zdjęciu). Trasa papieru dokładnie przepatrzona, przeczyszczone sprężonym powietrzem i przemyte wszystkie, wałki, rolki. Nic nie pomogło w jednej jak i drugiej.

Proszę o porady co sprawdzić w następnych krokach, szkoda dwóch drukarek tym bardziej że mam zakupione tusze do nich.

Hp Officejet Pro 6970 - Zacięcie papieru
  • Helpful post
    rach_UMK
    Level 28  
    Wykonałeś Hard Reset?

Unplug the power cord from the printer and wall'
    Take out the toner/cartridges
    Wait 30 sec
    Plug the power cord back into the printer and wall (Make sure the printer is plugged into the wall and not a surge protector)
    Insert the toner/cartridges back into the printer
    gumix1
    Level 13  
    Bardzo Ci dziękuje!

Ja wczoraj na szybko próbowałem robić reset ale z wtyczka w listwie, bez wyciągania tuszy.... Natomiast po Twoim opisie jest poprawa od pierwszego uruchomienia, na kilka uruchomień nie pobrała sama kartki i zadanie kopiowania przechodzi bez problemu.
    Z tą sztuką problem zaczął się od samoczynnie uruchamianej się codziennie konserwacji przy której zacinała papier, aż do momentu zacinania papieru przy każdym uruchomieniu drukarki.
    Mam nadzieje że problem z konserwacją też ustąpi.
    Nie zamykam na razie tematu, jutro zrobię to samo z drugą sztuką i dam znać.
    Z przyjemnością klikam pomógł.

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

Jednak jest jeszcze problem.
    W międzyczasie wymieniłem jeden z kolorów, który się kończył. Po wymianie uruchomiła się konserwacja i komunikat zacięty papier, daje ok, wypuszcza pustą kartkę, zaczyna ponownie coś robić i zacięty papier, daje ok, pusta kartka i tak w kółko.
    Po wyciągnięciu papieru z podajnika dokończyła sobie konserwację, działa. Wyłączam, włączam i działa.
    Jest jakiś problem z przejściem procesu konserwacji.
    rach_UMK
    Level 28  
    Nie wiem czy w Twoim modelu jest dostępne. Wykonanie autotestu.
    Aby wydrukować stronę autotestu, należy wykonać czynności podane poniżej.

Naciśnij przycisk zasilania (zasilanie), aby włączyć urządzenie.
    Naciśnij i przytrzymaj przycisk zasilania.
    Otwórz i zamknij pokrywę drukarki cztery razy.
    Zwolnij przycisk zasilania. Zostanie wydrukowany raport autotestu.

Zobacz czy karetka swobodnie się porusza. Wyczyść wałek i plastikowe (białe) rolki.
    gumix1
    Level 13  
    Autotestu chyba nie ma, po wykonaniu procedury jest - sprawdzanie drukarki, czekaj... i tyle.
    Karetka porusza się swobodnie, wszystkie wałki i plastikowe rolki jeszcze raz przeczyszczone.
    Dalej problem zacięcia jest tylko przy konserwacji.
    Przy zacięciu papieru podczas konserwacji, jest odgłos jakby drukarka nie mogła pociągnąć papieru dalej ale po naciśnięciu ok przy komunikacie o zacięciu papier swobodnie wychodzi (jest jednak ślad delikatnego pogięcia strony na wysokości rolek pobierania papieru).
    Z włożonym papierem konserwacja nie może się ukończyć.
    rach_UMK
    Level 28  
    Możesz mieć problem już z karetką do tuszów i być może ona już wymaga wymiany. Pewnie wszystkie styki wyczyściłeś.

W naszej drukarce (w innym modelu) też zaczęły się różne cyrki się robić. Koleś ze serwisu przy okazji wizyty zajrzał do naszego HP-eka i powiedział co mamy zrobić, lecz w najbliższym czasie musimy zmienić karetkę, bo już jest zużyta....

Teksty pewnie normalnie drukuje. Coś nie może przeprowadzić autotestu ani konserwacji... dziwne, choć może mieć wpływ w/w problemu. Logowałeś na drukarkę przez www? Nie pamiętam czy w nich była opcja sprawdzenia "wyplutych" błędów przez drukarkę.
    gumix1
    Level 13  
    Z drugą sztuką jest identyczny problem. Po resecie przestała pobierać i zacinać przy włączaniu ale konserwacji nie przechodzi. Obie drukarki zakupione w tym samym czasie...
    Logowałem się przez www i popatrzyłem po aplikacji od sterownika. Nie ma nic o błędach, nie ma ustawień konserwacji. Natomiast jest informacja - stan głowicy - dobry. Drukarki normalnie drukują do momentu włączenia się konserwacji, a uruchamia się 2-3 razy dziennie.