Obiecałem Wam przy okazji tematu Źródło wody na niepewne czasy - pompa skrzydełkowa (bez zasilania) , że podzielę się pomysłem ogrzewania domu w sposób całkowicie niezależny od dostawców energii i źródeł surowców energetycznych. Czy jest to opłacalne? Jakie ma mocne i słabe strony? Jakie problemy ze sobą niesie? O takich pytaniach chciałbym z Wami podyskutować.
Znając Wasze krytyczne podejście do wielu problemów prezentowanych na elektrodzie postanowiłem lepiej przygotować się do tematu, napisałem więc symulację numeryczną. Ale od początku...
1. Jak jest zbudowana instalacja? Budujemy instalację fotowoltaiczną, która jest wykorzystywana do grzania wody. Woda jest umieszczona w zbiornikach o boku 1m - z których każdy ma grzałkę, orurowanie (dolotowa/wylotowa) oraz sensor wypełnienia. Zbiorniki dla optymalizacji proporcji powierzchni do objętości tworzą większe sześciany - w zależności od naszych potrzeb o boku 2,3,4... metrów (liczba zbiorników 8,27,64...). Boczne ściany dużych sześcianów są izolowane od otoczenia np. styropianem i położone pod ziemią. W sezonie letnim grzejemy wodę fotowoltaiką, zimą gorąca woda grzeje nam dom - przez wymiennik ciepła lokalnie w kotłowni.
2. Symulacja zawiera kilka pól, których wartości możemy modyfikować:
storageSize [m] - wielkość boku całego magazynu energii.
storageMaxTemperature [*C] - maksymalna temperatura wody w magazynie energii
storageIsolationFluxCoeff [W/mK] - współczynnik izolacyjności ścian wyrażony w W/mK
storageIsolationThickness [m] - grubość izolacji w metrach
storageTemperatureStart [*C] - od jakiej temperatury wody zaczynamy symulację
myFvInstalationPower [kWp] - moc instalacji fotowoltaicznej w kWp
houseYearEnergyRequired [kWh] - roczne wymagania energetyczne domu
simulationLength [days] - czas symulacji.
3. Rzeczy, których w symulacji nie możemy zmienić (stałe):
3.1 Krok symulacji to 1 dzień
3.2 Jaki procent mocy generowanej przez instalację jest w kolejnych miesiącach począwszy od stycznia, skończywszy na grudniu
3.3 W jakich miesiącach i ile procentowo energii jest średnio wymagane do ogrzewania
3.4 Ile rocznie kWh produkuje średnio instalacja o mocy 1kWp
4. Link do symulacji: Link
5. Wnioski? Sensowny magazyn energii to sześcian o boku 4m, zawiera 64tony wody, odizolowanej od otoczenia styropianem o grubości 20cm (może 30cm?) jest w stanie spokojnie ogrzać dom o rocznym zapotrzebowaniu 4000kWh z użyciem instalacji FV o mocy 6-7kWp (temp. wody nie przekracza 70*C).
Do domu 6000kWh na styk wystarcza grzanie podobnego magazynu instalacją FV o mocy 10kWp... temp. wody może wynosić do 80*C i trzeba się zastanowić nad użyciem innego materiału do izolacji termicznej (styropian raczej do 70*C).
Czy Waszym zdaniem metoda ta ma sens, czy może działać może tylko na papierze? Bardzo proszę o konstruktywną dyskusję.
EDIT: Updatowałem link - poprzedni nie działał.
Znając Wasze krytyczne podejście do wielu problemów prezentowanych na elektrodzie postanowiłem lepiej przygotować się do tematu, napisałem więc symulację numeryczną. Ale od początku...
1. Jak jest zbudowana instalacja? Budujemy instalację fotowoltaiczną, która jest wykorzystywana do grzania wody. Woda jest umieszczona w zbiornikach o boku 1m - z których każdy ma grzałkę, orurowanie (dolotowa/wylotowa) oraz sensor wypełnienia. Zbiorniki dla optymalizacji proporcji powierzchni do objętości tworzą większe sześciany - w zależności od naszych potrzeb o boku 2,3,4... metrów (liczba zbiorników 8,27,64...). Boczne ściany dużych sześcianów są izolowane od otoczenia np. styropianem i położone pod ziemią. W sezonie letnim grzejemy wodę fotowoltaiką, zimą gorąca woda grzeje nam dom - przez wymiennik ciepła lokalnie w kotłowni.
2. Symulacja zawiera kilka pól, których wartości możemy modyfikować:
storageSize [m] - wielkość boku całego magazynu energii.
storageMaxTemperature [*C] - maksymalna temperatura wody w magazynie energii
storageIsolationFluxCoeff [W/mK] - współczynnik izolacyjności ścian wyrażony w W/mK
storageIsolationThickness [m] - grubość izolacji w metrach
storageTemperatureStart [*C] - od jakiej temperatury wody zaczynamy symulację
myFvInstalationPower [kWp] - moc instalacji fotowoltaicznej w kWp
houseYearEnergyRequired [kWh] - roczne wymagania energetyczne domu
simulationLength [days] - czas symulacji.
3. Rzeczy, których w symulacji nie możemy zmienić (stałe):
3.1 Krok symulacji to 1 dzień
3.2 Jaki procent mocy generowanej przez instalację jest w kolejnych miesiącach począwszy od stycznia, skończywszy na grudniu
averageMonthlyPower = new Array(2.6, 4.4, 8.1, 12.3, 13.1, 13.6, 11.9, 13.2, 9.6, 6.2, 3, 2);
3.3 W jakich miesiącach i ile procentowo energii jest średnio wymagane do ogrzewania
avgHeatingMonthlyPercent = new Array(21,18,15,10,0,0,0,0,0,8,13,15);
3.4 Ile rocznie kWh produkuje średnio instalacja o mocy 1kWp
yearlyPowerPerKWPeak = 1000;
4. Link do symulacji: Link
5. Wnioski? Sensowny magazyn energii to sześcian o boku 4m, zawiera 64tony wody, odizolowanej od otoczenia styropianem o grubości 20cm (może 30cm?) jest w stanie spokojnie ogrzać dom o rocznym zapotrzebowaniu 4000kWh z użyciem instalacji FV o mocy 6-7kWp (temp. wody nie przekracza 70*C).
Do domu 6000kWh na styk wystarcza grzanie podobnego magazynu instalacją FV o mocy 10kWp... temp. wody może wynosić do 80*C i trzeba się zastanowić nad użyciem innego materiału do izolacji termicznej (styropian raczej do 70*C).
Czy Waszym zdaniem metoda ta ma sens, czy może działać może tylko na papierze? Bardzo proszę o konstruktywną dyskusję.
EDIT: Updatowałem link - poprzedni nie działał.
Cool? Ranking DIY