Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indukcja Amica PI6544STK - ścieżka w roli bezpiecznika - co z tym?

James596 21 Jun 2022 01:02 435 10
    James596
    Level 22  
    Cześć.

Ostatnim czasem nabyłem płytę indukcyjną firmy Amica w stanie "nie działa". Po podłączeniu do prądu rzeczywiście, płyta martwa. Rozebrałem urządzenie, na płycie zasilacza znalazłem spore osmolenie oraz przepalone trzy ścieżki - dwie od poszczególnych faz L1, L2 oraz trzecią ścieżkę prowadzącą od zera do jednej nóżki warystora. Ścieżki póki co dokładnie oczyściłem oraz tymczasowo z mostkowałem w miejscu przepaleń. Warystor nie wykazuje zwarcia. Po podłączeniu z mostkowanych L1 i L2 do jednej fazy (płyta zezwala na takie połączenie) płyta uruchamia się, jednak nie testowałem jeszcze grzania, ze względu na brak odpowiednich naczyń.

Tu rodzą się trzy pytania:
    - jakie bezpieczniki dać w miejsce przewężonych oryginalnie ścieżek? Płyta czteropalnikowa, 7,2kW
    - co mogło być przyczyną uszkodzenia aż trzech ścieżek?
    - czy przy dalszych uszkodzeniach (tranzystory) płyta uruchomiłaby się dopóki nie włączę grzania, czy przepalałaby ścieżkę od razu?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.
    78db78
    Level 41  
    Mógł ktoś podłączyć fazę w miejsce N. Posprawdzaj i nie dawaj żadnego bezpiecznika ma tak działać.
    James596
    Level 22  
    Z tego co udało mi się dowiedzieć, płyta była u jednego właściciela od samego początku użytkowania aż do wystąpienia usterki, przy okablowaniu nic nie było zmieniane.
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Możliwości jest kilka może była źle podłączona ale przed Tobą dla testów czy działa, jeżeli twierdzisz ,że u właściciela była poprawnie podłączona to może było przepięcie w sieci zasilającej nie wiem może burza i coś poszło po przewodach.
    Co do tych bezpieczników to w starszych wersjach kiedyś były stosowane oprawki i bezpieczniki ale teraz z powodu cięcia kosztów masz bezpieczniki wykonywane na laminacie o określonej wartości dla prądu.
    Jeżeli chesz tam zamontować bezpieczki i oprawki to trzeba by policzyć dla max prądu.
    Zmierz elementy mocy w tych gałęźiach co miałeś uszkodzenia mostki prostownicze tranzystory igbt i ogólnie elementy diody warystory...
    Potem jak wszystko będzie ok to możesz podłączyć zasilanie dwie fazy możesz zmostkować przewód neutralny pe i testy z odpowiednimi garnkami.
    kris8888
    Level 37  
    James596 wrote:

- co mogło być przyczyną uszkodzenia aż trzech ścieżek?.

Mógł się przypadkowo gdzieś upalić/przerwać/poluzować przewód N w obwodzie zasilania płyty u jej poprzedniego właściciela.
    James596
    Level 22  
    Witam.
    Sprawdziłem płytę raz jeszcze. Dwa z czterech tranzystorów IGBT mają zwarcie pomiędzy wszystkimi nóżkami, co jednoznacznie odpowiada na przyczynę upalenia ścieżek. Spróbuję wymienić, zobaczymy jak to będzie działać.
    Telo
    Service technician RTV
    Tak się nie naprawia płyt indukcyjnych na zasadzie:

Spróbuję wymienić, zobaczymy jak to będzie działać.

Jeżeli masz uszkodzone tranzystory to trzeba poszukać przyczyny tak jak pisałem wyżej , mostek prostowniczy sprawdziełeś , sterowanie tych uszkodzonych tranzystorów sprawdziłeś, kondensatory wylutowane zmierzone, sprawdzone?
    James596
    Level 22  
    Mostek sprawdziłem, jest OK, podobnie jak pozostałe dwa tranzystory - nie wykazują zwarcia na wszystkich nóżkach. Reszty komponentów jeszcze nie sprawdzałem, ale oczywiście mam taki zamiar - dziękuję za wskazówkę. Tak czy owak, tranzystory trzeba zamówić. Pytanie tylko, czy uda się zdjąć w całości blaszki mocujące tranzystory, bo jak czytałem - nie słyną one z trwałości.
    MPUQ100
    Level 2  
    Jaki jest wynik Twoich działań? Zdaje się, że mam ten sam problem.
  • Helpful post
    MPUQ100
    Level 2  
    W podsumowaniu tematu, u mnie w bardzo podobnej płycie miał zwarcie jeden z tranzystorów IGBT. Spowodowało przepalenie ścieżek w odwodzie filtru sieciowego, jak pisze Autor postu, ale także wywalenie bezpiecznika 32 A już za odwodem abonenckim. Po wymianie tranzystora, profilaktycznej wymianie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych i naprawie spalonych ścieżek płyta działa bez zarzutu (wcześniej raz na jakiś czas zamierała (trzeba było rozłączyć zasilanie w rozdzielnicy) i okazjonalnie wywalała zabezpieczenia nadprądowe). Koszt części nieco ponad 30 zł.