Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z dekoderem DVB T2 T-75 Ferguson

eniajot 21 Jun 2022 12:39 798 4
    eniajot
    Level 2  
    Obraz nagle z wyraźnego staje się zamglony jak gdyby zrobił się z pozytywu negatyw i na ekranie przeważają kolory niebieski i zielony. Po wyłączeniu dekodera i ponownym uruchomieniu obraz jest prawidłowy, by za jakiś czas - czasami 2 minuty a czasami za godzinę ponownie stał się niewyraźny. Sygnał telewizyjny cały czas jest na tym samym poziomie. Telewizor działał bez zarzutu i obecnie z satelity też nie ma żadnych problemów. Problem jest tylko przy dekoderze. Reklamowałam, ale odesłali z informacją, że ekspertyza nie wykazała usterki. Co można z tym zrobić, bo problem nadal jest.
    swienty27
    Level 2  
    Mam dokładnie to samo. Dekoder wrócił z gwarancji z informacją ze zaktualizowali oprogramowanie ale usterka nadal występuje.
    Niestety wydaje mi się, że problemem jest telewizor. Jest to bravia i nie daje rady z większą głębią kolorów niż RGB. Sam Ferguson niestety nie ma żadnych ustawień w tym temacie.
    eniajot
    Level 2  
    Rozmawiałam z osobą z tego serwisu, w którym znalazł się mój dekoder i pan mi powiedział, że prawdopodobnie jest to wina sygnału z anteny, że przyczyną może być chwilowe wahnięcie sygnału i żeby zmienić ustawienie anteny. Tyle że dekoder wskazuje cały czas prawidłowy poziom sygnału. Spytałam więc, dlaczego muszę wyłączyć dekoder i ponownie włączyć, żeby był prawidłowy obraz i dlaczego nie wraca samoczynnie do prawidłowego obrazu bez wyłączenia dekodera. Nie umiał odpowiedzieć na to pytanie. Powiedział tylko, że jeżeli zmiana ustawienia anteny nie pomoże, to przysłać dekoder z powrotem do nich.
    swienty27
    Level 2  
    Niestety miałem racje to tv nie daje rady. Podłączyłem tuner do tv zwykłym złączem euro(nie śmiać się) i wtedy można przestawić dekoder na RGB. Problem zniknął. Co lepsze po przestawieniu rozdzielczości na dekoderze na 1080p praktycznie nie ma różnicy w jakości obrazu w porównaniu do kabla HDMI. Wiem sam w to nie wierze co pisze ale na prawdę jakość jest super. Koszt kabla to max 20zł sprawdźcie i sami będziecie w szoku.
    espresso3
    Level 11  
    Dziękuję. U mnie problem ten sam i też stary Sony. Pozdrawiam :)