Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Frugal 6" - Szarpie silnikiem nie jedzie

PiotrekpPl123 22 Jun 2022 09:23 627 3
    PiotrekpPl123
    Level 19  
    Witam.
    Kupiłem okazyjnie uszkodzoną hulajnogę frugal tą na 6" kołach z silnikiem z tyłu. Objaw jest taki że przy próbie ruszenia koło stawia opór i szarpie wydaje dziwne dźwięki. Bez dotykania manetki gazu obraca się lekko. Podmieniłem uniwersalny kontroler i manetkę koło działa normalnie hulajnoga jeździ więc awarię silnika wykluczam. Mógł bym to tak zostawić ale szkoda mi oryginalnej manetki z wyświetlaczem prędkości i przebiegu a do obecnego uniwersalnego chińskiego kontrolera niestety nie podejdzie. Co może być przyczyną? Myślałem że sterownik tzn zwarcie na mosfetach ale wydaje mi się że wtedy koło powinno się blokować nawet bez dotykania gazu a tu koło blokuje dopiero po dodaniu gazu. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam.
    jarroQ
    Level 31  
    Witaj, skoro masz zdemontowany sterownik to przemierz tranzystory. Prawdopodobnie jest uszkodzony jeden tranzystor z którejś pary. Jeśli nie to sprawdź drivery tych tranzystorów.
    Najlepiej wymień wszystkie na nowe.
    Pontikos
    Level 38  
    Sprawdź tez czujnik Halla w manetce. Zawrzyj po prostu czerwony z sygnałem i zobacz czy równo kręci:-)
    Miałem przypadek że uszkodzony silnik szarpał silnikiem (sprawny kontroler i silnik).

Btw, podstawowa zasada diagnostyki "na podmianę" - jeden element na raz! :-)
    PiotrekpPl123
    Level 19  
    Dzieki za sugestie. Jak znajdę chwilę to sprawdzę zwłaszcza że manetka gazu mi się lekko zacina tzn nie działa płynnie.