Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa myjki ultradźwiękowej

Samba222222222 23 Jun 2022 10:07 132 7
  • #1
    Samba222222222
    Level 6  
    Witam! Nie jestem w stanie samodzielnie ogarnąć tematu, bardzo proszę kolegów o pomóc.
    Mam 4 podobnych do siebie płyt do mykej ultradźwiękowych, miały one wszystkie ten sam problem - przepalone diode prostownicze (1N4007) oraz tranzystory (13009)
    Po wymianie uszkodzonych elementów działa mi tylko jedna płytka
    Naprawa myjki ultradźwiękowej
    Naprawa myjki ultradźwiękowej

    Pozostałe płyty nie generują ultradźwięków lecz się grzeją na nich tranzystory. Sprawdziłem wszystkie elementy, mają te same wartości co na działającej płycie
    Naprawa myjki ultradźwiękowej
    Tranzystory z Chin, z jednej partji, diode zresztą też
    Będę wdzięczny za każdą radę
    Z góry dziękuję!
  • #2
    elektryku5
    Level 39  
    Samba222222222 wrote:
    Sprawdziłem wszystkie elementy, mają te same wartości co na działającej płycie


    Rezystory i kondensatory (łącznie z foliowymi oczywiście po wylucie) też?

    Odpalane są w tej samej myjce, co były wymontowane, czy w innej?
  • #3
    Samba222222222
    Level 6  
    @elektryku5 tak, wszystko sprawne, foliowe kondensatory nawet próbowałem zamienić miejscami pomiędzy płyt bo myślałem że mogą podczas zamiarów wskazywać ok ale pod obciążeniem już wariować, nic to nie dało.
    Rezystory sprawdzone po wylucie, są ok
    Płyty sprawdzam na tej samej myjce.
    Przetwórniki raczej w porządku, bo robiłem test 15minut działającej płyty, chodzi, tranzystory się nie grzeją, częstotliwość wydaję się że jest stała przynajmniej na "słuch"
  • #4
    rach_UMK
    Level 15  
    Wszystkie elementy sprawdzone, więc.... d,,pne chińskie tranzystory?
    Podmień z działającego na uszkodzoną płytkę.
  • #5
    elektryku5
    Level 39  
    Samba222222222 wrote:
    Płyty sprawdzam na tej samej myjce.


    Pozostaje jeszcze kwestia czy wszystkie płyty są na tę samą częstotliwość oraz czy pracowały z takimi samymi przetwornikami i w tej samej ilości.
  • #6
    Samba222222222
    Level 6  
    rach_UMK wrote:
    d,,pne chińskie tranzystory?

    Też tak myślałem na początku, więc zamówiłem z polskiego sklepu 13007 na próbę, też nie zadziałało.
    13009 które teraz są na działającej płycie wcześniej były na tej co nie działa, więc sądzę dlatego że one są sprawne

    Dodano po 6 [minuty]:

    elektryku5 wrote:
    czy pracowały z takimi samymi przetwornikami i w tej samej ilości.

    Płyty podobne do siebie, wszystkie elementy jeden do jednego. Wszystkie od tego samego modelu myjki
  • #7
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Diody się same nie popaliły. Popłynął nimi za duży prąd. Prawdopodobnie tranzystor też upalony.
    Polecam zamówić na TME a nie jakieś podróby niewiadomego pochodzenia.
    Jeśli znów polecą półprzewodniki to znaczy że głośnik piezo UD ma zwarcie wewnętrzne i nadaję się do wymiany.
    Jak chcesz sprawdzić płytę możesz podłączyć nawet głośnik (blaszka piezo) z zabawki połączony szeregowo z jakimś rezystorem. Masz oscyloskop?
  • #8
    Samba222222222
    Level 6  
    Robo-technical wrote:
    Prawdopodobnie tranzystor też upalony.
    tak, są upalone, wymieniłem na te chińskie
    Robo-technical wrote:
    Polecam zamówić na TME a nie jakieś podróby niewiadomego pochodzenia.

    Spróbuję chyba. Ale zadziwia mnie fakt że te same tranzystory działają na jednej płycie a na pozostałych nie
    Robo-technical wrote:
    Masz oscyloskop?

    Niestety nie