Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał

karolg333 24 Jun 2022 08:45 144 6
  • #1
    karolg333
    Level 8  
    Witam.
    Otóż mam problem z moim wzmacniaczem kina domowego. Jednego wieczora oglądałem se filmy na Disney+ i wszystko ładnie grało. Następnego ranka uruchamiam cały sprzęt, włączam odcinek serialu i słyszę jak z tylnej prawej kolumny dobiegają dziwne trzaski i buczenia. Wyłączyłem film, nie powinno być żadnego dźwięku lecz te trzaski nie ustały. Zabuczało i zatrzeszczało kilka razy strasznie głośno i ucichło. No i od tej pory prawy tylny kanał całkowicie milczy. Na innych forach ludzie polecali czyścić styczniki, więc bez chwili namysłu zabrałem się zabrałem się za rozbiórkę. Ale to raczej nie to bo chyba się dobrałem do wszystkich lecz problem nie ustąpił.
    dopiero po rozebraniu wzmaka postanowiłem sprawdzić czy ten kanał nie gra na każdym źródle dźwięku. Okazało się że jak podłączę dźwięk do wejścia "6ch input" to tylny prawy gra normalnie. Lecz to mnie nie ratuje gdyż jak podłączę czy to telewizor czy konsolę kablem optycznym to ten kanał nie wydaje żadnego dźwięku.
    Proszę o jakieś rady dla laika :) Coś tam już kiedyś naprawiłem, lecz tutaj nie mam pojęcia co sprawdzić, co zmierzyć, ogólnie co dalej z tym robić.

    Zapomniałem dodać, jeśli będą potrzebne jakieś fotki z wnętrza to nie ma problemu gdyż mam go aktualnie rozbebeszonego :)
  • #3
    karolg333
    Level 8  
    Ok. Wieczorem sprawdzę. Można je mierzyć wlutowane? Czy trzeba wylutować? A podłączenie źródła dźwięku przez 6ch input jakiś omija tą końcówkę mocy i puszcza dźwięk bezpośrednio na głośnik? Sorry za pytania ale we wzmacniaczach jestem nowy i próbuję ogarnąć 😊
  • #4
    gorki73
    Level 39  
    karolg333 wrote:
    Ok. Wieczorem sprawdzę. Można je mierzyć wlutowane?
    Tranzystory sprawdza się wylutowane.
    karolg333 wrote:
    A podłączenie źródła dźwięku przez 6ch input jakiś omija tą końcówkę mocy i puszcza dźwięk bezpośrednio na głośnik?
    W takim razie można sprawdzić układ IC43 (HD74HC151 - Data Selector/Multiplexer) zacząłbym od zasilania Vcc (pin 16), potem sprawdziłbym poziomy H lub L na wejściach ABC (piny 9,10,11) oraz na wejściu Strobe (pin 7) co się tam pojawia gdy podajesz sygnał przez optyczne złącze.

    Dorzucam schemat selektora HD74HC151.
    YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał
  • #5
    karolg333
    Level 8  
    A więc tak. Ja już wyżej pisałem, jestem zielony w tego rodzaju sprzętach, poł dnia dzisiaj szukałem tego układu IC43 :)

    Gdy w końcu go znalazłem i miałem się zabierać do mierzenia, okazało się że wzmak całkiem nie chce się włączyć. Po wciśnięciu przycisku Power słychać tylko pojedyncze pyknięcie styczników...i cisza. Wyjmowałem tylko płytkę oznaczoną jako " SUB TRANS P. C. B. (2)"

    YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał

    Po jej ponownym włożeniu wzmacniacz nie chciał się uruchomić, ale ją wyjąłem, przedmuchałem złącza i wtedy działał normalnie. No teraz ni w ząb nie chce się uruchomić.
  • #6
    gorki73
    Level 39  
    karolg333 wrote:
    Po jej ponownym włożeniu wzmacniacz nie chciał się uruchomić, ale ją wyjąłem, przedmuchałem złącza i wtedy działał normalnie. No teraz nie w ząb nie chce się uruchomić.
    Czy Ty przypadkiem czegoś nie zwarłeś przy wyjmowaniu? Wyjmij jeszcze raz płytkę i zobacz dokładnie elementy z dwóch stron, czy nie ma powyginanych nóżek, czy coś nie dolega do metalowej obudowy etc. Zrób może zdjęcia samej płytki z obydwu stron.
  • #7
    karolg333
    Level 8  
    Raczej nic nie zwarłem. Zawsze jak coś tam w środku miałem dotykać to wyłączałem kabel z gniazdka. No i płytka tak na oko wygląda dobrze.
    YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał YAMAHA DSP AX-1 - Nie działa tylny-prawy kanał