Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf III 1,9 TDI '94 - świece, problem z odpalaniem auta

jarek40 11 Nov 2005 09:11 5273 5
SterControl
    jarek40
    Level 2  
    Witam
    Mam Golfa III 1,9 TDI '94 GT i jak to o tej porze roku zaczynają pojawiać się problemy z odpalaniem auta. Wymieniłem świece żarowe ale problem pozostał. Wymiana rozrządu i ustawienie zapłonu również nie przyniosła skutku. Przy temp. ok. 5-8 °C kontrolka zapala się na ok. 0,5 s (świece nie grzeją) i gaśnie a silnik musi wykonać kilkanaście obrotów aby zapalił. Zauważyłem, że przy temp. ok. 0 °C kontrolka zapala się raz na ok. 0,5 s, gaśnie a następnie ok. 1-3 s i silnik pali bezproblemowo. Przy niższych temperaturach nie sprawdzałem ponieważ autko mam od kwietnia. Po odłączeniu czujnika temperatury na wężu chłodzenia, który wychodzi u góry z bloku kontrolka zapala się na 0,5 s, gaśnie i później świeci się (świece grzeją) lecz nie wiem jak długo bo nie chcę spalić nowych świec. Problem z zapalaniem przy zimnym silniku występuje również latem. Jak silnik jest już ciepły pali normalnie.
    Motor ma przejechane 260 tyś. ale chodzi jak zegarek. Mocny, nie bierze oleju, równo pracuje, pali ok. 6 l/100 km, kręci się do 200 km/h bezproblemowo.
    Czy w motorach TDI nie powinno występować grzanie świec ok. 3 s przy zimnym silniku. Miałem poprzednio Golfa III 1,9 TD i tam świeczki tak chodziły. Czy jest to wina jakiegoś czujnika. Proszę o pomoc bo szkoda motoru i nowego aku.
    D’J
  • SterControl
  • Helpful post
    Remik71
    Level 24  
    Przede wszystkim skąd wiesz, czy świece grzeją? Podepnij się miernikiem lub żarównką na świece i skontroluj ich faktyczną pracę. W moim golfie 4 tdi kontrolka od świec zapala się na kilka(2-3) sekund tylko przy temperaturze około -10. W praktyce jest tak, że auto lepiej pali przy -10 niż przy -5, bo przy niskiej temp. świece naprawdę grzeją.
    Proponuję diagnostykę np:VAGiem. Są usterki, które wyłączają grzanie świec-wówczas kontrolka tylko na moment mignie, mimo niskiej temp.
    Poniżej jako przykład wklejam błąd z passata B4, który nie grzał świec. Powodem był uszkodzony kabelek od alternatora(wiązka przechodzi obok rozrusznika i tam ten przewód był uszkodzony).
    1 Fault Found:
    01117 - Generator Terminal DF Load Signal
    27-00 - Implausible Signal

Pozdr.:D
  • SterControl
    jarek40
    Level 2  
    Dzięki za podpowiedź. Pod świece podpiełem żarówkę aby sprawdzić kiedy faktycznie świece grzeją. Myślałem, że to jakiś czujnik nie robi ale chyba najlepiej będzie jechać z autkiem do jakiejś mądrej głowy.
    thx
    D'J
    wiesiooo
    Level 11  
    Sprawdź najpierw bezpiecznik od swiec ( taka blaszka na grubym czerownym kablu) może trzeba wymienić i po zawodach
    Repa
    Level 14  
    Bezpiecznik od świec żarowych silnika znajduje się w kabinie po lewej stronie nad nogami kierowcy, nad skrzynką bezpieczników.
    Ten bezpiecznik o którym pisze @Wiesioo w przedziale silnika jest od podgrzewacza wody na wężu wodnym.

A jeżeli silnik źle pali jak jest zimny podczas ciepłych dni, to proponowałbym sprawdzić ustawienie dynamiczne kąta wtrysku.

Pozdrawiam
    Repa
    adamosk
    Level 15  
    witam.
    sprawdz czujnik powietrza dolotowego, przy takim przebiegu jak nikt go nie wyjmowal jes zaklejony syfkami przez przedmuchy.
    bledne wskazania tej czujki moze powodowac takie skutki jak piszesz,ale niekoniecznie.