Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indesit BIAA 13 NT - cały czas chodzi przedział miedzy zamrażalnikiem a

pdanek72 26 Jun 2022 14:59 246 10
    pdanek72
    Level 3  
    Jak w temacie lodówka cały czas pracuje uzupełniłem gaz chłodniczy R 600 a i bez zmian. Zamrażalnik ok. w komorze chłodniczej na tylnej ścianie szron, a temperatura 15 stopni i przegroda miedzy komorami gorąca cały czas.
    kecajk49
    Level 34  
    Ciekawsze jest co się działo przed, zanim "uzupełniłeś gaz" i czy dysponujesz aby ot tak sobie uzupełniać? Oraz jakie masz po tych zabiegach ciśnienie w układzie o ile je znasz? Jakie wtedy były temperatury w komorach?
    pdanek72
    Level 3  
    Przed wymianą czynnika było to samo, a więc wlutowałem zawór serwisowy potem pompą próżniową przez 15 minut odessałem pozostałości czynnika i wpuściłem 100 g czynnika R 600 a. Na pracującej lodówce robi się próżnia, a na postoju 8 kg /cm2 na manometrze do klimy R 134 a
    kecajk49
    Level 34  
    A jaka ilość czynnika wypisana jest na tabliczce tej lodówki? Te 100g, coś mi ta ilość mówi, ale nie chodziło o R600a tylko o C2H5OH.
    pdanek72
    Level 3  
    Chyba za dużo wpuściłem oto tabliczka chyba ma by 56 trochę upuszczę dla sprawdzenia czy to coś zmieni a jutro zrobię na nowo, ale mimo to dlaczego grzałka cały czas grzeje. Jeśli się mylę proszę o podpowiedź.
    Indesit BIAA 13 NT - cały czas chodzi przedział miedzy zamrażalnikiem a
    kecajk49
    Level 34  
    To po co oni tam tę ilość podali?
    Odciągnij podczas pracy sprężarki przy użyciu pompy próżniowej gdzieś do 0,5 i nie rób tego bez pompy!
    A wracając do początku to był czynnik w układzie?
    Z tą próżnią to poszalałeś aż cale 15minut i załadunek!
    Ja tam pod próżnią trzymam całą dobę i jak coś nie jest tak to szukam dalej , podejrzany może być też zestaw węży z manometrami a zwłaszcza ...uszczelki węża ssącego! które lubią pękać na krawędziach.
    Jak nie znalazłeś nieszczelności to będziesz jej szukał bo gdzieś musiała być !
    Siły przyrody nie maja litości !
    pdanek72
    Level 3  
    Jak uciąłem rurkę żeby wlutować zawór serwisowy to leciało dość długo. Co steruje grzałką i gdzie to jest zamontowane?
    kecajk49
    Level 34  
    Skąd ty tę grzałkę wziąłeś?
    Tam nie ma żadnej grzałki.
    To grzanie to ciepło z rurki okalającej komorę zamrażalnika żeby uszczelka zamrażarki była elastyczna a komora bardziej szczelna.
    pdanek72
    Level 3  
    Naczytałem się tematów na elektrodzie i tam cały czas wspominają o grzałce skraplacza to myślałem że jest . Czy wymiana termostatu coś zmieni bo działa tylko na rozmrażanie słychać jak cyka i wyłącz lodówkę.
    SmokeRBK
    Level 11  
    Na tabliczce znamionowej masz 56gr r600a, na podciśnieniu sprawdź, powinno być 0.3-0.5 bar. Jak jest szron w chłodziarce w jednym miejscu to tam jest wycięć, miałem parę indesitow i padło w tym miejscu, wybrzuszenia nie było bo to jakiś mikro wyciek
    pdanek72
    Level 3  
    Czas zamknąć temat faktycznie wyciek z instalacji problem rozwiązany kupiłem nową Lodówkę Pozdrawiam.