Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka AEG Lavamat 62600 - po wymianie łożysk kod błędu E30

niebieski9 30 Jun 2022 00:14 249 6
    niebieski9
    Level 10  
    Proszę o pomoc w usunięciu usterki pralki. Pralka AEG Lavamat 62600, PNC 914 003 129 00. kod błędu E30. Przeszukując forum znalazłem kilka postów z innym modelem pralki Lavamat, ale z kodem błędu E33, nie znalazłem żadnego tematu z błędem E30 w pralce Lavamat. Pralka działała prawidłowo, ale coraz głośniej. Wymieniłem łożyska z uszczelnieniem w bębnie pralki. Po uruchomieniu włączyła się pompka odprowadzająca wodę i po kilku sekundach pokazał się kod E30. Pralka nie przeszła w tryb pobierania wody. W czasie ściągania bębna tylko część kabli rozłączyłem, zaznaczyłem i w te same miejsca założyłem. Wszystkie rurki, pompka i gumowe połączenia jak i plastykowy bęben wyczyściłem z kamienia. Programatora nie ruszałem. Od silnika kabli też nie ściągałem, odkręciłem od bębna silnik z kablami.
    Proszę o pomoc.
    pawlik722
    Level 25  
    E 30 to błąd dopływu wody lub czujnika przelewowego. Ewentualnie hydrostatu. Sprawdź czy nie cieknie woda do środka pralki o ile ta posiada pływak w podłodze. Sam pływak może być zablokowany jak i również zakręcony zawór wody😉 ten sam błąd będzie przy uszkodzonym hydrostacie ale wtedy większość z tych pralek pobierał wcześniej wodę.
    niebieski9
    Level 10  
    @pawlik 722, na podłodze nie ma pływaka. Pralka nie pobiera wody to i przecieku nie ma. Włącza się pompka odprowadzająca wodę i po paru sekundach wyświetla się kod E30. Rurka do i hydrostat przedmuchałem, nie pomogło. W czasie dmuchania i ssania hydrostatu słychać, że membrana się przesuwa.
    @kenworth 18, dałeś link do Elektroluxa, a moja pralka to AEG nie mam pływaka w podłodze. Czy ma ktoś inne propozycje usunięcia usterki?
    Edit:

Spróbowałem przy zamkniętej wodzie włączyć pralkę i jest dokładnie tak samo, po paru sekundach kod błędu E30. Woda na pewno do pralki dochodzi, odkręciłem węża z pralki i sprawdziłem.
  • Helpful post
    pawlik722
    Level 25  
    Sprawdź cewki zaworów czy nie ma przerwy oraz czy dostają napięcie po wyłączeniu pompki spustowej. Jeżeli są sprawne a nie dostaje napięcia to albo źle coś podlaczyles albo uszkodził się triak sterujące w module. Musisz posprawdzac połączenia między modułem a hydrostatem i zaworami. Innej opcji już nie ma.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Kolego @niebieski9 koncern AEG/Electrolux/Zanussi to jeden producent i kody błędów są te same w przypadku tych marek. Prosiłem o zdjęcie panelu ponieważ może udało by się znaleźć wejście w tryb serwisowy na obcojęzycznych stronach ponieważ pralka jest dedykowana na rynki zachodnie. Jak napisał kolega powyżej prawdopodobnie popełniłeś gdzieś błąd przy podłączeniu. My będąc po 2 stronie klawiatury nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić. Musisz próbować ustalić co się tak naprawdę stało. Electrolux ma tak, że jeżeli nie "widzi" jakiegoś podzespołu wykonawczego czyli silnik, pompa(u Ciebie akurat pracuje), grzałka itp. to blokuje pracę urządzenia więc albo kwestia podłączenia instalacji albo awaria któregoś z podzespołów. Sprawdź czy aby silnik jest prawidłowo podłączony.
    niebieski9
    Level 10  
    Dołączam filmik jak to wygląda.

Dodano po 31 [minuty]:

Problem rozwiązany.
    Jeszcze raz przedmuchałem hydrostat i rurkę. Tym razem na koniec zassałem powietrze z hydrostatu i tak podłączyłem do rurki. Pralka przeszła w tryb pobierania wody. Teraz jak tu piszę to zaczęła prać.
    Dziękuję za pomoc.
    Wnioski? Panowie, mówcie swoim żonom że ssanie jest też bardzo ważne.