Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sofar HYD6KTL-3PH ile mocy na jednym wejściu PV

szakal_kp 02 Jul 2022 13:47 417 13
    szakal_kp
    Level 13  
    Witam,

Jak w temacie ile na tym falowniku można uzyskać produkcji na jednym wejściu PV ? Mam 18 paneli Ja Solar 345, generuje mi w peek-u 4,5kW. Napięcie DC 600V, natężenie 7,5A. Wydaje mi się że specyfikacja mówi że powinno być 6600Wp każde wejście PV ale nie więcej niż 9000Wp z dwóch wejść, i jednocześnie nie więcej niż 6600VA do sieci AC. No generalnie nie rozumiem tego. Dla mnie to wszystko jakieś dziwne. Kto może wytłumaczyć, dlaczego max 4,5kW produkcji oraz o co chodzi z tymi danymi ze specyfikacji falownika ?
    kosmos99
    Level 38  
    szakal_kp wrote:

Wydaje mi się że specyfikacja mówi że powinno być 6600Wp każde wejście PV ale nie więcej niż 9000Wp z dwóch wejść

To jest maksymalna moc paneli jaką mogą obsłużyć wejścia falownika.

Skoro masz 18 paneli po 345Wp to maksymalna moc wyniesie w uproszczeniu 6,2kWp. Oczywiście ta wartość jest osiągalna w optymalnych warunkach.
    szakal_kp
    Level 13  
    kosmos99 wrote:
    szakal_kp wrote:

Wydaje mi się że specyfikacja mówi że powinno być 6600Wp każde wejście PV ale nie więcej niż 9000Wp z dwóch wejść

To jest maksymalna moc paneli jaką mogą obsłużyć wejścia falownika.

Skoro masz 18 paneli po 345Wp to maksymalna moc wyniesie w uproszczeniu 6,2kWp. Oczywiście ta wartość jest osiągalna w optymalnych warunkach.

No i właśnie a maksymalnie jest 4,5kWp. Więcej falownik nie puszcza. Zgłaszam temat do serwisu Sofar-a. Ciekawe co odpowiedzą.
    kosmos99
    Level 38  
    Panele są ustawione w kierunku południowym i nie są nawet częściowo zacienione?
    szakal_kp
    Level 13  
    Południe, zero przeszkód. Kąt 30 stopni.
    kosmos99
    Level 38  
    Spróbuj przepiąć na drugi string i zobacz czy będzie to samo. Możliwe też, że w przypadku wysokiego napięcia sieci falownik ogranicza moc czynną. Masz możliwość odczytu napięcia sieci w przypadku najlepszego nasłonecznienia?
    szakal_kp
    Level 13  
    Napięcie w sieci 241V, w PV2 to samo.
    kosmos99
    Level 38  
    A masz aplikację? Wykres mocy w słoneczny dzień jak wygląda? Parabola jest u góry przycięta (płaska), czy ma typowy kształt?
    szakal_kp
    Level 13  
    Przycięta, płaska.
    kosmos99
    Level 38  
    Czyli falownik ogranicza. Najlepszy będzie kontakt z serwisem, nie wiem jak z Sofarem ale w Growacie robią to zdalnie. Poprostu fizycznie falowniki są identyczne, a moc znamionową mają zaprogramowaną lub ustawianą switchami.
    Instalator co na to?
    szakal_kp
    Level 13  
    Po kontakcie z Sofarem okazuje się że na jeden MPPT jest ograniczenie na 4,5kWp a te 6,6kWp oznacza tylko możliwość przewymiarowane na jednego MPPT. A łącznie z 2 MPPT można uzyskać max 6,6kWp.

Jest tak głupio to opisane przy tym modelu, że szok. Nigdzie niema (przy tym modelu falownika), informacji że na jedno MPPT jest takie ograniczenie.

Instalator, szczęśliwi jak cholera :) Bo będzie musiał przerobić instalacje, żeby rozdzielić na dwa MPPT. Jednocześnie wkurzony na Sofar-a, że nigdzie w dokumentach nie podał takiej informacji, sugerował się zapisaniem 9000Wp(6600Wp/6600Wp).

Chyba temat rozwiązany.
    kosmos99
    Level 38  
    szakal_kp wrote:
    Instalator, szczęśliwi jak cholera Bo będzie musiał przerobić instalacje, żeby rozdzielić na dwa MPPT. Jednocześnie wkurzony na Sofar-a, że nigdzie w dokumentach nie podał takiej informacji, sugerował się zapisaniem 9000Wp(6600Wp/6600Wp).

To "parę" złotych będzie w plecy. Inna sprawa to czy to jedyna taka instalacja. Ewidentnie ten falownik to instalacji z orientacją południową się nie nadaje.
    Diabelss
    Level 11  
    Nie prościej zewrzeć oba wejścia i w menu ustawić "praca równoległa"
    w G2 i G3 działa. Dzieli prąd na oba wejścia i nie grzeje się tak bardzo bo pracują oba wejścia na mniejszym prądzie.
    rokbok
    Level 32  
    szakal_kp wrote:
    Instalator, szczęśliwi jak cholera Bo będzie musiał przerobić instalacje, żeby rozdzielić na dwa MPPT.

Nie koniecznie, wystarczy połączyć równolegle obydwa wejścia MPPT.

Diabelss wrote:
    Nie prościej zewrzeć oba wejścia i w menu ustawić "praca równoległa"

Co to za określenie "zewrzeć", chyba raczej jak wyżej.