Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka MIG/MAG jaką wybrać?

LightOfWinter 04 Jul 2022 12:05 633 11
    LightOfWinter
    Level 35  
    Witam

Proszę o pomoc w wyborze migomatu.

Rozważam zakup spawarki MIG/MAG na domowe potrzeby do ok 2000 PLN.
    Powinien być w miarę lekki, powiedzmy do 22 kg z szpulą drutu 5kg.
    Niezawodny, tani i prosty w obsłudze. Nie będzie mocno eksploatowany.
    Chcę spawać w opcji MIX - mieszanka CO2 i Argonu. Blachy raczej cienkie - w okolicach 0.8 - 1 mm. Zasilnie 230V zabezpieczone bezpiecznikiem 16A.

Wyszukałem 4 typy:

1. MAGNUM MIG 170W - najtańszy. Nie ma niestety odpinanego przewodu którym się spawa. MAGNUM MIG 170W

2. MAGNUM-MIG-208-ALU-SYNERGIA
    Ten mnie kusi ze względu na obecność opcji synergii.
    MAGNUM-MIG-208-ALU-SYNERGIA

3. BESTER MIG 190C
    Wydaje mi się że będzie najlepszej jakości. Niestety nie ma synergii.
    BESTER MIG 190C

4. Powermat PM-IMGTS-210S
    Tani popularny z synergią, ale nie wzbudza mojego zaufania.
    Powermat PM-IMGTS-210S
  • Helpful post
    grzeskk
    Level 34  
    Ze swojego doświadczenia polecam 2. Synergia to szybki sposób na dobre parametry spawania szczególnie dla amatora. I dużym plusem jest możliwość spawania aluminium a teraz jest go coraz więcej. Sam ostatnio kupiłem IDEAL MIG 234 i jestem mocno zadowolony.
    SQ5AZP
    Level 29  
    1. produkt zasadniczo nieudany
    2. produkt wrażliwy. (W przypadku awarii potrafi rozleźć się od stopni końcowych po sterowanie) synergia - mało udana.
    3. produkt mocno nieudany. Nawet serwis fabryczny nie chce naprawiać po gwarancji. (z mety wymieniają całe bebechy).
    4. - jeszcze nie spotkałem.

Osobiście polecam nieco droższy Magnum Mig 205L lutospawanie, synergia
    LightOfWinter
    Level 35  
    SQ5AZP wrote:

Witam,
    Możesz rozwinąć tą wypowiedz?
    Dlaczego jest nieudany? pomijając oczywiście brak możliwości odpinania przewodu - bo to widać od razu.
  • Helpful post
    SQ5AZP
    Level 29  
    LightOfWinter wrote:
    SQ5AZP wrote:

Witam,
    Możesz rozwinąć tą wypowiedz?
    Dlaczego jest nieudany? pomijając oczywiście brak możliwości odpinania przewodu - bo to widać od razu.

Kilometrowy rozrzut parametrów, kiepsko z lutospawaniem, a alu - zapomnij. To takie maksymalnie uproszczone beleco dla ubogich.
    LightOfWinter
    Level 35  
    SQ5AZP wrote:
    Osobiście polecam nieco droższy Magnum Mig 205L lutospawanie, synergia

Witam

Jak patrzę na opis
    Magnum MIG MAG 205 L

To jest zaznaczone że ten model nie ma synergii.
  • Helpful post
    SQ5AZP
    Level 29  
    Starsze wykonania - nie. Nie wiem co z tymi nowszymi z ekranikiem LCD.
    Jednak ta ,,synergia'' w wykonaniu małych żółtych rączek to tak troszku ciniuchno piszczy. Mam na co dzień do czynienia z o niebo lepiej zaawansowanym sprzętem Kemppi i również synergia jest lekko kulawa. przy prostych pracach o niskiej odpowiedzialności - wystarczy wprawne oko i... papierowe tabele lutownicze. Regulacja napięcia spawania (a co za tym idzie prądu spawania) jest w tym modelu niemal liniowa - wystarczy pod potencjometr założyć skalę od 25 do 200. Sam nie jestem spawaczem, a jakoś to mi wystarcza. Jasne, nie spawam konstrukcji stalowych, ale trzepak czy bramę do słupków pospawam i wyobraź sobie, przez dekady dziwię się że nie odpada... :D :D
  • Helpful post
    atrix55
    Level 24  
    LightOfWinter wrote:
    Rozważam zakup spawarki MIG/MAG na domowe potrzeby do ok 2000 PLN.

Polecam Ideal Tecnomig 210 lub 215. Sam używam tego sprzętu do pracy. Wadą jest że parametry na wyświetlaczu pokazuje w czasie pracy. 210 trudno jest teraz dostać. Ideal jest zbliżony parametrami do Magnum.
    Funkcja synergii to tylko zbędny dodatek.
    LightOfWinter
    Level 35  
    SQ5AZP wrote:

3. produkt mocno nieudany. Nawet serwis fabryczny nie chce naprawiać po gwarancji. (z mety wymieniają całe bebechy).

Witam

Mam jeszcze prośbę o komentarze i doświadczenia ze sprzętem firmy Bester- BESTER MIG 190C.

Miałem okazję obejrzeć go w markecie budowlanym - ok 1400pln. Podoba mi się staranność wykonania oraz tabela z proponowanymi ustawianiami po wewnętrznej stronie drzwiczek od podajnika drutu. Dla mnie jako amatora wygląda to zachęcająco.
  • Helpful post
    krisxxl
    Level 28  
    Witam,

Mam tego Bestera już ponad rok. Eksploatowany, jak na amatora, bardzo mocno - zarówno MIG jak i MMA. Pospawałem nim już ogrodzenie, słupki, bramę, kilka przyczep rolniczych (podłogi i burty), wyspawałem piec typu "koza" z felg samochodowych. Jak dotychczas zero problemów. Przy zakupie w markecie budowlanym, za groszową dopłatą dostałem kabel do spawania MMA (w komplecie nie było).

Jak dla mnie jest całkiem dobry, prosty w obsłudze. Minusem, w mojej ocenie, jest przyłącze do gazu - brakuje szybkozłączki, bowiem większość moich prac odbywa się mobilnie, więc muszę mieć wszystko rozpięte do transportu.

Wiem też o dwóch innych tych spawarkach, eksploatowanych przez bratanka i mojego kolegę - opinie bardzo podobne.

No i rzeczywiście, zewnętrzna jakość wykonania jest przyzwoita. O elektronice się nie wypowiem, bo nie rozkręcałem. To samo o serwisie gwarancyjnym i pogwarancyjnym - nie korzystałem, nie wiem. Jedyne co, to mogę się odnieść do tego, co pisał kolega SQ5AZP, że pogwarancyjnie wymieniają całe moduły: cóż, taka domena czasów. Nie spotkałem się z serwisem fabrycznym, który naprawia urządzenia z lutownicą w ręku. Z reguły jest to wymiana modułów.

Pozdrawiam

Krystian
  • Helpful post
    atrix55
    Level 24  
    LightOfWinter wrote:
    Mam jeszcze prośbę o komentarze i doświadczenia ze sprzętem firmy Bester- BESTER MIG 190C.

Nie wiem jak inne modele, ale o mały włos nie kupiłem 1801. Z błędu wyprowadził mnie pewien filmik na YT. Miałem też okazję go przetestować. Badziew i tyle.

Kup sobie coś z Ideala czy Magnum. Od 200 A w gorę. Trzeba tylko dbać o urządzenie. Migi nie lubią pyłu, szczególnie ze szlifowania. Gwarancje posłałem w kosmos - co jakiś czas odkręcam obudowę przedmuchuje sprężonym powietrzem i jest OK. Bo nawet zwykły kurz,czy pył gdy dostanie wilgoci załatwi elektronikę.

Zwróć uwagę by złącze prądowe było Euro , płynna regulacja parametrów i podajnik drutu w metalu. O synergii nie pisze bo to zbędny dodatek. Jednofazowy mig tak samo spawa jak dwufazowy. Tylko jednofazowy jest bardziej mobilny. Butla mała tylko jako zestaw mobilny.
    Duża wychodzi taniej i nie trzeba biegać po wymianę tak szybko jak z małą. Nie kupuj miga w zestawie bo taniej nie będzie. Butle kupisz jaką zechcesz w punkcie wymiany. Przyłbicę kup sobie pełną, co zakrywa dobrze głowę.
    LightOfWinter
    Level 35  
    Witam

Przyłbice mam w tej chwili dwie. Jedną starszą: Control D718G.
    Ale nie jestem z niej zadowolony, bo bolą mnie oczy po spawaniu więc nabyłem drugą: Bester Screen II
    może spisze się lepiej.