Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] DeLonghi Dinamica ECAM350.55.B - robi mniej kawy, woda w tacce na skropliny

wodzik730 04 Jul 2022 18:56 1899 11
    wodzik730
    Level 11  
    Witam
    Problem jak w temacie. Od niedawna zauważyłem, że ekspres robi mniej kawy, natomiast w tacce na skropliny zbiera się dużo więcej wody. Po przeczytaniu dostępnych tematów zdjąłem obudowę i wszędzie jest sucho. Żadnych śladów wycieków. Natomiast podczas parzenia kawy z tej dyszy, którą odprowadzona jest wilgoć woda mocno kapie, a czasem wręcz leci nieprzerwanym strumieniem. Poza tym urządzenie działa prawidłowo, mleko spienią idealnie. Mógłby ktoś podpowiedzieć, co może być przyczyną?
    DeLonghi Dinamica ECAM350.55.B - robi mniej kawy, woda w tacce na skropliny
    Ginulfi
    Level 17  
    Nieszczelny elektrozawór. Masz dwa elektrozawory i dwa przewody odbarczające podłączone do komory rozprężającej. Zdejm je, i zobacz którym poleci woda podczas parzenia kawy. Ten będzie uszkodzony. UWAGA: Poleci gorąca woda!!!
    wodzik730
    Level 11  
    DeLonghi Dinamica ECAM350.55.B - robi mniej kawy, woda w tacce na skropliny
    Ginulfi wrote:
    Nieszczelny elektrozawór. Masz dwa elektrozawory i dwa przewody odbarczające podłączone do komory rozprężającej. Zdejm je, i zobacz którym poleci woda podczas parzenia kawy. Ten będzie uszkodzony. UWAGA: Poleci gorąca woda!!!

Chodzi o te przewody, które zaznaczyłem? Z tego, co widzę, to one właśnie dochodzą to tej komory, z której wypływa woda.
    Ginulfi
    Level 17  
    Tak, te. Ale wygodniej będzie zdjąć je z komory i przedłużyć jakimś dodatkowym wężykiem, aby ewentualna woda spływała do podstawionego naczynia.
    wodzik730
    Level 11  
    Ok, chyba mam. Ten dolny susza, natomiast ten górny puszcza wodę. Ciężko zdjąć ten czarny, przewód , który wychodzi z góry cewki, więc zacisnąłem go szczypcami. Woda przestała lecieć z dyszy natomiast pojawiła się przy samej cewce. Biorę się za demontaż.
    wodzik730
    Level 11  
    ssss wrote:
    Prosze wszystkie wymienic uszczelki

Dzięki za instrukcje. Namierzam uszczelki, to faktycznie nie wina zaworów, działają prawidłowo.
    wodzik730
    Level 11  
    ssss wrote:
    Prosze wszystkie wymienic uszczelki

Dziękuję. Wszystko śmiga jak książka pisze.
    Tomasz Lewicki
    Level 7  
    Witam
    I co było przyczyną? Mam ten sam model na początku wynikało mi różnicowkę przy odkamienianiu. Wymieniłem grzałkę. To potem zaczął bardzo buczyć kupiłem jeden elektrozawór ale nic nie pomogło.
    A tylko pogorszyłem bo mleka już nie podaje. Nie wiem już co robić .
    wodzik730
    Level 11  
    Tomasz Lewicki wrote:
    Witam
    I co było przyczyną? Mam ten sam model na początku wynikało mi różnicowkę przy odkamienianiu. Wymieniłem grzałkę. To potem zaczął bardzo buczyć kupiłem jeden elektrozawór ale nic nie pomogło.
    A tylko pogorszyłem bo mleka już nie podaje. Nie wiem już co robić .

Tak jak napisałem powyżej. Po wymianie uszczelek wszystko wróciło do normy.
    wodzik730
    Level 11  
    Wymiana uszczelek, o których pisał SSSS.