Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

T5 przekładka skrzyni automat na manual

Kosteksi 04 Jul 2022 23:43 1176 21
Wago
    Kosteksi
    Level 9  
    Witam wszystkich serdecznie, założyłem temat ponieważ chciałbym uzyskać odpowiedzi związane z tematem. Kupiłem VW T5 2004 2,5 TDI z automatyczną skrzynią biegów. Niestety skrzynia nie działa prawidłowo - po wrzuceniu 4 biegu zachowuje się jak by był wrzucony neutral czyli obroty do góry idą wraz z pedałem gazu ale auto nie przyspiesza. Remontować jej niechce bo z doświadczenia wiem ze fachowcy stwierdza ze „remont generalny” i kasa się posypie. Widziałem gotowe zestawy do przekładki na manual. Mechanicznie nie będę miał z tym problemu ale problem będzie po stronie elektronicznej/elektrycznej. Czy ktoś z szanownych użytkowników mógłby pokierować na ci zwrócić uwagę przy takiej przekładce od strony elektrycznej lub podał namiar do kogoś kto to poskłada i zrobi żeby działało jak powinno. Jestem z wielkopolski wiec tutaj bym chciał kontakt aczkolwiek jeśli ktoś zrobił by to w jeden dzień to tez mogę z podjechać. Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi w temacie.
  • Wago
    piachu1994
    Level 38  
    W jeden dzień to nikt Tobie nie zmieni skrzyni. Bądź poważny.
    Ze strony elektrycznej to będzie trzeba przekodować odpowiednie moduły, i/lub nawet je zmienić.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Kosteksi wrote:
    Remontować jej niechce bo z doświadczenia wiem ze fachowcy stwierdza ze „remont generalny” i kasa się posypie.
    Na pewno mniejsza, jak z naprawą automatycznej skrzyni, do ktorej auto jest przystosowane. Objawy wskazują na niezbyt wielką awarię - elektrozawór np. Robiłeś diagnostykę tej skrzyni? Sprawdziłeś choćby filtr oleju?

piachu1994 wrote:
    Ze strony elektrycznej to będzie trzeba przekodować odpowiednie moduły, i/lub nawet je zmienić.
    I mechanicznej także, z wymianą koła zamachowego włącznie.

@Kosteksi Są tu specjaliści, to ci doradzą.
    piachu1994
    Level 38  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    I mechanicznej także, z wymianą koła zamachowego włącznie.

Nie będę wspominał również o zmianie pedałów, dołożenie pompki sprzęgła, przewodu itd.
  • Wago
    Kosteksi
    Level 9  
    Może faktycznie z tym jednym dniem przesadziłem ale tak jak wspominałem wyżej mechanicznie sobie poradzę. Największy problem widzę i mnie ze strony elektrycznej, który moduł zakodować jak i czym? Tam wiec jeśli ktoś by był wstanie kogoś polecić do prac elektrycznych to z góry dziękuje za informacje. Czytałem pare tematów na forum z podobnym wątkiem i wiem ze są osoby które poradziły sobie z wymianą
    Kosteksi
    Level 9  
    Ktoś podzieli się swoją wiedzą w tym temacie? 😉
    piachu1994
    Level 38  
    Kosteksi wrote:
    Ktoś podzieli się swoją wiedzą w tym temacie? 😉

Podając Tobie numery fabryczne każdego elementu potrzebnego do takiej wymiany? To nie licz na to.
    Wiedza kosztuje.
    Kosteksi
    Level 9  
    Nie oczekuje niczego za darmo. Napisałem wyżej że jestem w stanie dostarczyć auto do kogoś kto zna temat i rozliczyć jego prace. Żaden problem. Potrzebuje pomocy ze strony elektrycznej tylko i wyłącznie. Mechanika jest po mojej stronie.
    User removed account
    Level 1  
    Kosteksi
    Level 9  
    majsterek12345 wrote:
    Najgorsze czego sam nie zrobisz to wymiana ecu lub softu dla silnika z manualem i parę modułów do przekodowania

Znasz kogoś kto by mi pomógł w tej kwestii?
    Kosteksi
    Level 9  
    Witam ponownie. Udało się mechanicznie wszystko zgrać. Auto jeździ. Licznik przekodowany i jest bez literek PRND. Jednak auto jedzie na połowie mocy. Sterownik kupiłem od AXE manuala (tak zapewniał sprzedawca, sprawdziłem po numerze w Etka i powinien się zgadzać). Świeci mi się kontrolka ESP na desce i jest błąd w sterowniku ABS (nie pamietam kodu błędu, jutro podam). Czy ktoś pomoże jak przekodować sterownik ABS bo według mnie to jest problem że auto jedzie na 50%.
    User removed account
    Level 1  
    Kosteksi
    Level 9  
    I sądzę że tam jest problem w przekodowaniu ABS -u. Zawiozłem dzisiaj auto do jednego majstra i coś wspominał że może trzeba będzie Gayte Way-a zmienić bo ten co jest nie może odpowiedni zakodować. Ktoś wie gdzie on się znajduje w Multivanie 2004 rok, silnik AXE? Czy ten moduł podejdzie od zwykłego manuala T5 czy jednak musi być od manuala Multivan?
    kowal305
    Level 14  
    Nie fachowe ale działało jak kilka razy w audi się robiło takie przekładki to nic się nie zmieniało w sterowniku silnika, zostawiało się sterownik skrzyni , wybierak w pozycję N lub P, podwieszony gdzieś i schowany od wilgoci, jeździło długie lata. Sterownik ABS nie ma wpływu na moc. po wymianie sterownika silnika wgraj w ecu soft dla twojego typu silnika z manualem.
  • Helpful post
    adam7009

Level 40  
    Kosteksi wrote:
    i coś wspominał że może trzeba będzie Gayte Way-a zmienić
    a jest tam coś takiego?
    .Mogę zrobić ale trzeba autem podjechać.
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    adam7009

Level 40  
    majsterek12345 wrote:
    T5 ma gatewaya
    nie ten rok.
    Kosteksi
    Level 9  
    Dziękuje koledzy za zainteresowanie tematem. Dostałem dzisiaj informacje ze majster chce zmienić moduł komfortu ten co jest pod kierownica od wersji z manualna skrzynia biegów ale czy zwykły od transportera będzie pasował do Multivana tzn. czy będzie obsługiwał wszystkie opcje?

majsterek12345 wrote:
    Czy gateway zgłasza błąd braku skrzynie jeśli nie to niech się odczepi od niego, jeśli zgłasza to zmień mechanika bo narobi sobie problemów i przy okazji tobie

Nie zapisałem i nie pamietam błędu w gateway. Wiem że w sterowniku silnika jest błąd skrzyni i w ABS aczkolwiek kupiłem komputer drugi miał być od manuala 2,5 AXE 174 km
  • Helpful post
    adam7009

Level 40  
    Jak w silniku jest błąd skrzyni to mogę zrobić ,wystarczy wysłać jeden sterownik silnika.
    User removed account
    Level 1  
    Kosteksi
    Level 9  
    Po dłuższej przerwie auto w końcu odżyło. Ma pełną moc, zero błędów w sterowniku silnika i ABS. Ogromne podziękowania dla forumowicza adam7009 za to że odezwał się w temacie i pomógł rozwiązać problem z przekodowaniem sterownika. Czas naprawy od momentu wysłania do odbioru przeze mnie sterownika 3 dni (w poniedziałek wysyłka a dzisiaj odbiór sterownika). Pełen profesjonalizm. Gorąco polecam jego usługi Auto-elektronik AB Adam Bogusz Linowiec29. Panie Adamie jeszcze raz wielkie dzięki!!!
    adam7009

Level 40  
    Również dziękuję za opinię ,zapraszam do korzystania z moich usług gdy będzie taka potrzeba.