Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Carel UPC3 - oprogramowanie sterowników

jan.jan2 05 Jul 2022 12:44 3258 102
SterControl
    jan.jan2
    Level 3  
    Witam

Mam taki zestaw:
    Regulator temp. Carel UP3A0020003S0 UPC3 small 230 VAC R-1744
    Regulator temp. Carel UP3B00200TBM0 UP3 Medium R-17434
    oraz wyświetlacz
    PLD00GFP00; pLDPRO pLAN, LCD 132x64, buzzer

Potrzebuję wykorzystać w/w sterowniki wraz z wyświetlaczem do pewnej aplikacji.
    Czym to się programuje? Programem carel 1 tool czy C.Suite?
    C.Suite jak czytam to jest jakiś kombajn multimedialny z funkcją programowania, ale z czego się tak w praktyce korzysta.

Wie ktoś może jakie to są koszty takie oprogramowania?
  • SterControl
    romulus73
    Level 27  
    To jest robione dla VTS więc może być hasło na sterowniku wtedy go nie przeprogramujesz.
    Korzysta się w C.suite bez szkolenia tego nie ogarniesz po cenę oprogramowania zgłoś się do Alfaco. Key jest przypisany do warstwy sprzętowej peceta ale można przenieść licencje, ja to robiłem już 2 razy przez kilka lat.
    "kombajn multimedialny" ciekawe określenie.
    Samo oprogramowanie pozawala pisać programy w 4 językach
    -SFC
    -LD
    -ST
    -FDB
    i składa się z 4 modułów
    jan.jan2
    Level 3  
    romulus73 wrote:
    To jest robione dla VTS więc może być hasło na sterowniku wtedy go nie przeprogramujesz.
    Korzysta się w C.suite bez szkolenia tego nie ogarniesz po cenę oprogramowania zgłoś się do Alfaco. Key jest przypisany do warstwy sprzętowej peceta ale można przenieść licencje, ja to robiłem już 2 razy przez kilka lat.
    "kombajn multimedialny" ciekawe określenie.
    Samo oprogramowanie pozawala pisać programy w 4 językach
    -SFC
    -LD
    -ST
    -FDB
    i składa się z 4 modułów

Dzięki za odpowiedź,
    czyli 1 tools, korzystało się kiedyś, a teraz jest większe oprogramowanie C suite tak?

Mamy kilka/kilkanaście takich sterowników(a raczej będziemy mieć) i chcemy stworzyć prostą aplikację, czy z tego tytułu program C suite jest aż tak nie intuicyjny?

Czyli te sterowniki robione były przez Carela specjalnie dla firmy VTS?
    romulus73
    Level 27  
    Ja go ogarnąłem bez szkolenia ale nie trwało to 40h tylko dłużej.
    Zawsze możesz narobić dużo szkody, wystarczy ze Real będziesz nadpisywał do pamięci nieulotnej i uwalasz sterownik.
    Czy jest intuicyjny wszystko możesz zrobić na kilka sposobów.
    Tak możesz skonfigurować wejście/wyjście uniwersalne. Carel UPC3 - oprogramowanie sterowników
    Lub tak
  • SterControl
    jan.jan2
    Level 3  
    Nawet to wygląda.

Wiesz, ja raptem tego potrzebuje do 4 wejść czujników temperatury... 3 wejść cyfrowych i 5 wyjść cyfrowych,
    naprawdę prosta aplikacja i do tego wyświetlacz ogarnąć .

Są do tego gdzieś jakieś manuale?
    romulus73
    Level 27  
    To z taką aplikacją dasz sobie radę bez problemu, sam soft C.Suite jest w wersji trial na 3 miesiące, jak uda Ci się znaleźć.
    Nie ma manuali, po rejestracji na stronie https://ksa.carel.com masz dostęp do wszystkiego a aktywuje to sprzedawca oprogramowania.
    W helpach jest wszystko.
    jan.jan2
    Level 3  
    Mam tam już dostęp:

Na stronie mam do wyboru 4 głównego zakładki:

Sw&support, iot/supervisory, marketing, certyfications.

Niestety nie mam dostępu do żadnego oprogramowania,
    za niski poziom dostępu mam?
    romulus73
    Level 27  
    "masz dostęp do wszystkiego a aktywuje to sprzedawca oprogramowana"

Dodano po 35 [sekundy]:

"sam soft C.Suite jest w wersji trial na 3 miesiące"

Dodano po 33 [sekundy]:

jak uda Ci się znaleźć
    W Sw&support po aktywacji
    jan.jan2
    Level 3  
    To ja mam mniej tego.

Mam niepełną aktywacje?
  • Helpful post
    lunakk
    Level 13  
    Witaj.
    Aby mieć dostęp do zestawu programów c.siute w KSA wyślij maila z prośbą o udostepnienie tej sekcji do pana Leszka z Alfaco
    Quote:
    leszek(kropka)kunicki(at)alfaco(kropka)pl
    w treści maila podając również swój login do KSA.
    Aby zapoznać się z pakietem c.siute, Carel udostępnił kurs na YouTube pod adresem :
    c.siute tutoriale
    Gdy twój dostęp do sekcji c.siute w KSA będzie aktywny, będziesz mógł zalogować się do portalu z dokumentacją pod adresem:
    c.siute docs
    To tyle w temacie c.siute

Nie miałem możliwości pracy jeszcze z uPC3, w starszych uPC niezbędne było pobranie dodatkowych bibliotek i definicji urządzenia dla 1Toola, dostępnych w KSA. Na ta chwilę nie widzę żeby takie były dostępne dla c.siute, a standardowa wersja jest dostępna tylko dla sterowników serii c.pCo P+5 oraz P+D
    Muszę dogłębniej zbadać temat bo przyznam że na tą chwile nie jestem jednoznacznie ci odpowiedzieć czym to się je.
    Co do haseł w sterownikach, to nie ma problemu można je usunąć, trochę gorzej wygląda sprawa jeśli użyto klucza prywatnego do podpisu oprogramowania, ale to też jest do zrobienia.
    jan.jan2
    Level 3  
    Dzięki wielkie,
    napisalem i czekam na informacje.
    Pięknie to tam wygląda.

Co to jest te na samy dole uPC? Stara wersja tych sterowników?

Super, kurs widziałem na youtube, a masz może dostęp do takiego w formie papierowej, albo jest tam dostep na ksa przy odpowiednich uprawnieniach?
    lunakk
    Level 13  
    jan.jan2 wrote:
    Co to jest te na samy dole uPC? Stara wersja tych sterowników?

Tak, to sekcja z dodatkowymi pluginami i modułami niezbędnymi do pracy z starymi uPC dla 1Tool

Po aktywacji dostępu do c.siute w KSA będziesz również miał dostęp do dokumentacji online c.siutedocs w linku który podałem. Na KSA można znaleźć dodatkowo prezentacje PowerPoint które warto przeglądnąć.
    Papierowej dokumentacji brak.
    jan.jan2
    Level 3  
    Ok,

A w ogóle nawet z 1Tool była kiedyś możliwość programowania uPC3 - pytam tak z ciekawości.
  • Helpful post
    lunakk
    Level 13  
    uPC3 to sterowniki z rodziny c.pCO.
    uPC to sterowniki z rodziny pCO.
    Te dwie rodziny różna się od siebie diametralnie a oprogramowanie jest nie wymienne miedzy nimi.
    pCO używają środowiska 1Tool, system jednowątkowy z ISR
    c.pCO używają c.siute, system oparty na RTOSie.
    jan.jan2
    Level 3  
    Super, dzięki za wyjaśnienie.
    jan.jan2
    Level 3  
    Mam już dostep do oprogramowania i chciałem go zainstalować,
    oczywiście zawsze musi iść coś nie tak i mam komunikat:
    Podczas instalacji oprogramowanie chce skorzystać z Visual studio,
    gdy klikam tak, że chce pobrać, nie udaje się pobierać,
    ręcznie na stronie microsoftu pobrałem te 3 pliki co w załączniku i próbowałem dalej... Oczywiście nie mogłem zainstalować,
    zdjęcia niżej..

Jak to obejść...?
    lunakk
    Level 13  
    Trzeba zainstalować Visual Studio 2013 shell ISOLATED
    jan.jan2
    Level 3  
    lunakk wrote:
    Trzeba zainstalować Visual Studio 2013 shell ISOLATED

Dzięki,
    udało sie zainstalować.
    Mam chyba komplet C.strategy, c.mask, c.design, c.factory, c.touch oraz c.web.
    Nie mam tylko c.field , w prezentacji (tej 140 stronnej) coś pisze, że to takie jakieś narzędzie uruchomieniowe?

Tak swoją drogą, włączyłem ten program i nigdzie nie pisało o wpisanie licencji itd.

Ogólnie mam sterownik small - Carel UP3A0020003S0 UPC3 small 230 VAC R-1744
    I jakim przewodem sie to programuje?
    Wersja small nie posiada gniazda ethernet .

Na tutortialu w filmie 6, pokazano c.factory i tam jest możliwość wgrania na 3 sposoby.
    1) Ethernet
    2) Usb
    3) Export A1

To trzecie to wgranie po przez micro USB(micro USB - > USB ) ?

Jak widać opcja 1) odpada w tym sterowniku,
    ale do reszty trzeba ich dedykowane konwertery USB-RS485 czy można innym, działającym konwerterem?

Generalnie ja chce to ożenić z tymi komponentami:
    Regulator temp. Carel UP3A0020003S0 UPC3 small 230 VAC R-1744
    PLD00GFP00; pLDPRO pLAN, LCD 132x64, buzzer -
    S9CONN000 przewód między wyświetlaczem a sterownikiem.

I zrobić prosty program i wykorzystywać dwie linie modBus(fieldbus) w zasadzie tylko do odczytu danych.

lunakk
    Level 13  
    Nie potrzebujesz żadnych konwerterów, kabel USB wystarczy.
    W tym wszystkim jest jednak jeden duży problem, o którym już wcześniej pisałem, c.design z defaultu nie obsługuje użądlenia UPC3.
    Trochę kombinowania i jakieś efekty powoli się pokazują...
    jan.jan2
    Level 3  
    lunakk wrote:
    Nie potrzebujesz żadnych konwerterów, kabel USB wystarczy.
    W tym wszystkim jest jednak jeden duży problem, o którym już wcześniej pisałem, c.design z defaultu nie obsługuje użądlenia UPC3.
    Trochę kombinowania i jakieś efekty powoli się pokazują...

Ok, czyli USB- USB-C.

Jak Ci się tam tyle sterownikków wyświetliło?
    Ja mam tylko dwa.

lunakk
    Level 13  
    jan.jan2 wrote:
    Jak Ci się tam tyle sterownikków wyświetliło?

Wersje "cywilne" c.design i c.field nie obsługują nic poza c.pCO i c.pCOmini
    Urządzenia typu uPC3 czy c.pCOOEM są tylko dostępne dla dużych graczy typu VTS, Rivacold, FläktGroup etc...
    Uprzedzając być może twoje pytanie, niestety nie mogę udostępnić tych dodatków.
    jan.jan2
    Level 3  
    Alfaco udostępniło mi w C.Design plugina z uPC3...
    romulus73
    Level 27  
    USB i Ethernet czyli IP do kumunikacji i port usb trzeba skonfigurować w zakładce deployment wiew
    Carel UPC3 - oprogramowanie sterowników Carel UPC3 - oprogramowanie sterowników
    Jak w każdym PLC ustawiasz to w propertisach
    Co do conwertera to można wgrywać program przez filedbus ja korzystałem z oryginału Carel ale drogi ale z konwertera polskim ADA też się da, najczęściej wgrywa się tak do starszych wersji PLC typu PCO.
    Następnym trybem wgrywania jest webserwer ale musisz znać adres IP wgrywasz poprzez wgranie na FTP PLC lub zaciągasz przez HTTP.
    3) "Export A1" to wgrywanie pliku .bin właśnie przez ftp lub HTTP
    IP sterownika możesz zmienić przez HTTP naciskając długo ALARM PLUS ENTE wchodzisz do munu Carel UPC3 - oprogramowanie sterowników
    A i ostatni tryb to z pendrive przez usb
    jan.jan2
    Level 3  
    Udało mi się wgrać program po przez stary jakiś przewód mini usb - usb.
    Tylko ciekawiło mnie dlaczego ja miałem tak mało do wyboru w polu :
    "select which files to upload to device"

I co oznacza ten wirtualny dysk co sie tworzy?

I jak można pobrać program ze sterownika , np. na dysk?

Carel UPC3 - oprogramowanie sterowników Carel UPC3 - oprogramowanie sterowników
    jan.jan2
    Level 3  
    Napisałem sobie swój program z wyłączaniem komunikacji,
    fajnie to szło.

Teraz chce w c.mask stworzyc prosty wyświetlacz, ale już na początku schody...

Oglądam tutortial Carela i niestety mam jakieś dziwne rzeczy.

1. Podczas symulacji w c.strategy oraz jak w c.mask ustawie wartość real(pomiar temperatury) jako output, to symulacja(w c.mask) trwa w nieskoncznosc z napisem „loading”. Zamiast pokazać temperature
    2. Mimo, iż w C.strategy przypisuje zmienną(czas trwania cyklu) z dodatkiem "UI"
    Nie moge dodać tego do panelu... Dlaczego?

Nie znalazłem w tutortialu ani w helpie odpowiedzi na powyższe...
    romulus73
    Level 27  
    Do symulacji najpierw uruchom c.mask dopiero c.strategy jak nie ruszy to gdzieś kiedyś był patch. nie używam symulacji.
    lunakk
    Level 13  
    Tak od tyłu może zacznę
    Quote:
    Mimo, iż w C.strategy przypisuje zmienną(czas trwania cyklu) z dodatkiem "UI"Nie moge dodać tego do panelu... Dlaczego?

Czy zrobiłeś konwersje zmiennej __SYSVA_TCYCURRENT która jest typem TIME?
    Poniższy blok zawraca czas cyklu w ms dla aktualnej lub zaprogramowanej wartości czasu trwania.

Quote:
    1. Podczas symulacji w c.strategy oraz jak w c.mask ustawie wartość real(pomiar temperatury) jako output, to symulacja(w c.mask) trwa w nieskoncznosc z napisem „loading”. Zamiast pokazać temperature

Zakładam że masz coś zamieszane z typami zmiennych lub ich flagami i stymulator lapie zwiechę.
    lunakk
    Level 13  
    W wersji 4.9.10 symulator na Windows 10 uruchamiany z c.strategy może nie działać, aby naprawić to wystarczy zamknąć program uruchomić PackagesToLoad\Carel.RegSimulator.exe i zrestartować PC.

Nie ma potrzeby uruchamiania c.strategy jeżeli aktualnie pracujesz w c.mask
    Jeżeli w c.mask uruchomisz odpowiedni *.iesln dla swojego projektu algorytm stworzony w c.strategy będzie i tak działał.

Spróbuj zainstalować sobie najnowszą wersje c.suite v: 5.1.6 dostępną już na KSA.
    Jest tam całkiem sporo poprawek :)
    jan.jan2
    Level 3  
    romulus73 wrote:
    Do symulacji najpierw uruchom c.mask dopiero c.strategy jak nie ruszy to gdzieś kiedyś był patch. nie używam symulacji.

Faktycznie, w tą stronę działa.
    A jak teraz najpierw włączyłem c.strategy, a później C.Mask, to symulator panelika ruszył, ale temperatur nie pokazywał hah, ciekawe, ważna kolejność do symulacji.

lunakk wrote:
    Tak od tyłu może zacznę
    Quote:
    Mimo, iż w C.strategy przypisuje zmienną(czas trwania cyklu) z dodatkiem "UI"Nie moge dodać tego do panelu... Dlaczego?

Czy zrobiłeś konwersje zmiennej __SYSVA_TCYCURRENT która jest typem TIME?
    Poniższy blok zawraca czas cyklu w ms dla aktualnej lub zaprogramowanej wartości czasu trwania.

Quote:

Zakładam że masz coś zamieszane z typami zmiennych lub ich flagami i stymulator lapie zwiechę.

Nie robalem konwersji żadnej...
    Parametr, który chce mieć możliwość zmiany, to nastawa PT , czterech timerów TON...
    W ten sposób pokazany przez Ciebie, uda mi sie to..?