logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bezpiecznik nadprądowy trójfazowy 3xB20A na 3x bezpiecznik jednofazowy B16A

ElektrycznyKoper 05 Lip 2022 20:45 1461 4
REKLAMA
  • #1 20089560
    ElektrycznyKoper
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!

Chciałbym prosić o poradę, ale uprzedzę, że mam dość ograniczone informacje i wiedzę jednak postaram się nakreślić temat jak najdokładniej:

Od niedawna wynajmuję nowe mieszkanie, w którym znajdują się dwie płyty indukcyjne. Niestety brak tabliczek znamionowych (wygląda to tak jakby zwyczajnie się odkleiły od temperatury lub tłuszczu), ale są to płyty jednopalnikowe, starsze - firmy Superior o mocy 1800W (zgaduję, ponieważ jest opcja ustawienia funkcji 1800/1600/1400) podłączone do sieci 230V. Jest to w ogóle moja pierwsza styczność z płytą indukcyjną.

Teraz do sedna - właściciel przekazał informację, że jest z nimi problem, ponieważ w trakcie gotowania wyłączają bezpiecznik(i). Zajrzałem do skrzynki i zauważyłem to co widać na zdjęciach - wcześniej był tam (lub być powinien) wyłącznik 3-fazowy 3x20A, aktualnie są 3 bezpieczniki jednofazowe B16A i rozdzielone zostało to na 3 gniazda. Czy w tym przypadku zastosowanie trzech bezpieczników nadprądowych B20A rozwiąże problem i nie stworzy żadnego zagrożenia, gniazda się nie stopią, przewody się nie spalą? Czy to nie takie proste, że mieliśmy 3-fazowy B20A, zamienimy na 1f B20A i po sprawie? Nie wiem jakiej grubości jest puszczony przewód - właściciel nie może znaleźć układu sieciowego... lub znaleźć nie chce.

Bezpiecznik nadprądowy trójfazowy 3xB20A na 3x bezpiecznik jednofazowy B16A Bezpiecznik nadprądowy trójfazowy 3xB20A na 3x bezpiecznik jednofazowy B16A Bezpiecznik nadprądowy trójfazowy 3xB20A na 3x bezpiecznik jednofazowy B16A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20089567
    strfind
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Gniazda są 16A więc nie możesz zmienić na B20. Poza tym taka zmiana wymaga pomiarów ipz. No i przewód jakiego przekroju.
    Poza tym problemu bym się nie doszukiwał w wyłączniku i gniazdku tylko samym urządzeniu. Płyta 1800W nie powinna wyzwalać wyłącznika B16.
  • REKLAMA
  • #3 20089594
    ElektrycznyKoper
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką odpowiedź.

Właśnie też się zdziwiłem, że to tylko 1800W i uruchamia bezpiecznik - chyba dobrze dedukuję, że skoro są jakieś 3 tryby do wyboru w tej indukcji to chodzi właśnie o 1800W/1600W/1400W?

Sorry, za głupie pytanie, po czym poznałeś, że gniazda są 16A? Nie patrz na opis "gn. pokój" "gn.kuch" - rozchodzi się tu o rozdzielone 3x20A na gniazda (opisane nad bezpiecznikami i na gniazdach 6/1, 6/2, 6/3). Muszę bardziej przycisnąć o układ sieciowy właściciela lokalu (samo wykręcenie gniazda i pomierzenie średnicy i tak mi chyba nic nie da?)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20089609
    strfind
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Nie mam pojęcia o co chodzi z trybami.

Wszystkie gniazda podstawowe jakie są w domach są na prąd 16A. Na większe to są już gniazda specjalne.

Układ sieciowy też niewiele wniesie w sprawie wyzwalania wyłącznika.

Kup sobie licznik Energii do gniazda i przez niego włacz płytę, będziesz widział jaki prąd podbiera płyta
    https://allegro.pl/oferta/watomierz-licznik-zuzycia-energii-podtrzymanie-12167079770
  • #5 20108925
    ElektrycznyKoper
    Poziom 2  
    Bezpieczniki jak i wykonana instalacja jest w porządku. Nic nie trzeba grzebać. Problem był w jednej z płyt, która robiła zwarcie - polegałem na informacjach od właściciela, a wystarczyło osobiście wszystko sprawdzić. Dziękuję za pomoc i rady, na pewno przydadzą się w przyszłości 😉
REKLAMA