Witajcie, przedstawię tu budżetową kartę do przechwytywania obrazu HDMI na USB. Przetestuję ją z trzema systemami operacyjnymi (Windows, Ubuntu, Mac OS X) a na końcu zajrzę do jej wnętrza i zobaczę jak jest zbudowana. Czy rzeczywiście uda się uzyskać 1080P? Sprawdźmy!
Zakup
Kartę znalazłem pod hasłem "Mini USB 3.0 HD 1080P 60Hz HDMI to USB Video Capture Card Game Recording Box for Youtube Live Streaming Broadcast Game Recording - Coffee" za 40 zł + wysyłka. Szukałem oferty z wysyłką z Czech. Cena produktu czasem się zmienia, na czas pisania recenzji oferta wygląda tak:

To "Coffee", to oczywiście kolor produktu.
Specyfikacja:

Wedle sprzedawcy maksymalna rozdzielczość wyjściowa to 1080P/60Hz..
Podłączenia karty chyba nie muszę omawiać, z jednej strony jest gniazdo na HDMI, z drugiej wtyk USB...
Test z systemem Windows 10
Windows 10 widzi urządzenie jako "USB Video". Nie miałem potrzeby instalowania sterowników.
Widziane identyfikatory sprzętu to:
Code:
USB\VID_534D&PID_2109&REV_2100&MI_00
USB\VID_534D&PID_2109&MI_00
Urządzenie jest po prostu zwykłą kamerką USB.
Można z niej korzystać w wielu programach, chociażby w OBS Studio. Poniżej zrzut ekranu z OBS Studio, widać, że u mnie na liście jest kilka kamerek, m. in. ta zwykła od laptopa, wbudowana:

Nie odczuwam żadnych widocznych opóźnień bądź klatkowania w materiale video.
Można też skorzystać z testu kamerki online:
https://webcamtests.com/resolution
Tam również widziane są wszystkie moje 3 kamerki:

Niestety, jak widać, nie jest to rzetelny test:

Z tego powodu ostatecznie sprawdziłem to w aplikacji Aparat ("Camera") na moim Windows 10. Tam mogłem wybrać jedną z moich trzech kamerek i podejrzeć wspierane przez nią rozdzielczości:

Rzeczywiście jest 1920x1080, ale przy 30Hz a nie 60Hz. W tytule oferty było 60Hz, a nie 30Hz, chociaż to i tak dobry wynik.
Test z systemem Mac OS X
Najpierw sprawdziłem obecność urządzenia komendą:
Code:
system_profiler SPUSBDataType

Po potwierdzeniu obecności urządzenia użyłem aplikacji FaceTime by dostać podgląd z kamerki:

O dziwo obraz jest przerzucony w poziomie.
Pewnie po zalogowaniu się do FaceTime dałoby się to poprawić, ale nie podoba mi się idea logowania do konta Apple tylko po to, by zobaczyć obraz z kamerki.
Zdecydowałem się użyć OBSStudio:

Działa, jest 1080p:

Test z systemem Ubuntu
Ubuntu jest chyba najbardziej przyjazną dla początkujących dystrybucją Linuxa, to na niej postanowiłem zweryfikować działanie kamerki. Sprawdziłem listę urządzeń USB za pomocą komendy:
Code:
lsusb
Listę kamer można sprawdzić poprzez v4l-utils, ale też trzeba je najpierw zainstalować przez apt-get:
Code:
sudo apt-get install v4l-utils
v4l2-ctl --list-devices
Przykładowe listy u mnie:

Samo wyświetlanie obrazu można zrealizować poprzez ffplay z bibliotek ffmpeg, które instaluje się poprzez apt:
Code:
sudo apt install ffmpeg
Aby otworzyć podgląd, używamy komendy ffplay ze ścieżką do urządzenia video:
Code:
ffplay /dev/video0

Działa. Do wyświetlania obrazu z kamerki można też użyć aplikacji Cheese.

Wnętrze
Obudowę trzymają cztery śrubki, dwie na przednią pokrywę i dwie na tylną.

Po zdjęciu pokryw należy siłowo wysunąć płytkę ze środka obudowy. W moim przypadku siedziała tam dość mocno.

Główny układ scalony ma naklejony mały radiator, ale i tak go zaraz zdejmę, chociażby by wykonać zdjęcie (same oznaczenie tego kontrolera można poznać też pewnie bez otwierania obudowy, np. szukając po identyfikatorze urządzenia USB):

Trzeba będzie też oczyścić z pasty:

Sercem układu jest MS2109. Obok niego widać kość pamięci I2C: 24C08N, EEPROM, 8192 bitów. Jest też rezonator kwarcowy 24MHz, dwa stabilizatory napięcia LDO 3.3V (jeden to 662K w małej obudowie SOT23, drugi klasyczny 1117 AMS1117 3.3) oraz element o oznaczeniu JWM30, którego noty nie znalazłem. Jest to pewnie jednak coś związanego z zasilaniem, gdyż na zdjęciu wyraźnie widać gdzie idzie 5V z USB (na zdjęciu dolna, skrajna nóżka wtyku USB), masa z USB (na zdjęciu górna, skrajna nóżka, widać, że podłączona do masy) oraz D+ i D-.
MS2109 jest produkcji MacroSilicon.

Diagram blokowy konwertera:

Wedle noty katalogowej największa możliwa rozdzielczość wyjściowa to 1920x1080@30Hz.
Podsumowanie
Bardzo ciekawy i tani gadżet, jednakże wygląda na to, że sprzedawca myli się z tym 60Hz przy 1080P. Wedle moich testów i specyfikacji układu ze środka (MS2109) można uzyskać tylko 30Hz.
Oprócz tego nie jest źle, urządzenie pochodziło u mnie kilka godzin i było tylko lekko ciepłe.
Myślę, że może ono się przydać zarówno do przechwytywania obrazu (i dźwięku) z dekodera od telewizora, jak i z innego komputera, gdy przykładowo chcemy streamować rozgrywkę z gier video lub po prostu robić zrzuty ekranu bez ingerencji w drugi komputer. Wbrew pozorom nie jest to takie bezsensowne, gdyż programy do nagrywania obrazu "lokalnie" (typu Fraps, Bandicam) mogą dość mocno obciążać komputer i utrudniać np. wirtualną rozgrywkę.
Cool? Ranking DIY