Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Liczniki Renault Espace 4 2.0 i 2.2

mkdocent771 07 Jul 2022 12:16 330 3
    mkdocent771
    Level 3  
    Witam serdecznie kolegów.
    Mam małe, aczkolwiek szalenie ważne pytanie.
    Padł mi licznik w Espace 4 2.0 dci.
    Drogą wysyłkową mogę kupić drugi ale od 2.2 dci. Czy będzie świecił ?
    Dodam tylko że jestem w Holandii i jestem zmuszony kupić go tutaj.
    Adam Walko
    Level 14  
    Sama wymiana licznika może okazać się nie skuteczna!
    Producent najczęściej zabezpiecza się na wiele sposobów, aby samodzielnie tego rodzaju czynności nie wykonywać!
    W liczniku jest procesor, który posiada m. in. zapisane istotne dane takie jak przebieg, WIN,itp. Przy każdorazowym uruchomieniu - porównuje on je z innymi takimi samymi danymi zawartymi np. w immo czy kluczyku! Kiedy nie ma pełnej zgodności nie uruchomi auta!
    mkdocent771
    Level 3  
    Adam, ja o tym wszystkim wiem. Mój licznik padł mi już w Barcelonie. Pożyczyłem licznik od kolegi z Espace kilka lat starszego ale też 2.0 dci i bez żadnych problemów jeździłem na nim przez ponad miesiąc. Nawet zalegalizowalem go na swoje auto w stacji diagnostycznej ponieważ musiałem zrobić przegląd. Ale ponieważ kolega bez licznika przyjechał do mnie do Holandii, musiałem zwrócić mu jego własność z tego samego powodu... przegląd. Teraz muszę kupić jakiś licznik aby dać jemu a wowczas on da mi swój. Jemu to bez znaczenia bo jeździ na hiszpańskich tablicach. Ale u nas, przy rutynowej kontroli policji to problem.

Dodano po 5 [minuty]:

Ah... dodam jeszcze że wymieniałem u siebie całą jednostkę sterującą czyli komputer, dsi, skrzynkę bezpieczników, blokadę kierownicy i kluczyk ( bez czytnika karty ) i odpalił od kopa. Wiec licznik nie ma żadnego istotnego powiązania z immo, które mogłoby decydować o uruchomieniu auta. To tylko tak dla wiedzy 😉

Dodano po 1 [minuty]:

Ah... dodam jeszcze że wymieniałem u siebie całą jednostkę sterującą czyli komputer, dsi, skrzynkę bezpieczników, blokadę kierownicy i kluczyk ( bez czytnika karty ) i odpalił od kopa. Wiec licznik nie ma żadnego istotnego powiązania z immo, które mogłoby decydować o uruchomieniu auta. To tylko tak dla wiedzy 😉
    Adam Walko
    Level 14  
    To wiele wyjaśnia w tej sytuacji! Zobacz - jeżeli pasują wtyczki , to moim zdaniem powinno działać. Nie podmienisz, to nie będziesz miał pewności, Na szrocie taki licznik to ok. 100 zł - jak dla zagranicznego gościa - to dużo, czy mało?
    Ze sprzedającym można się dogadać, że gdyby nie działał, to czy można zwrócić?
    !