Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optymalizator HUAWEI SUN2000 450W

leszekparys 07 Jul 2022 16:51 1572 14
    leszekparys
    Level 3  
    Posiadam instalację fotowoltaiczną o mocy 6,7 kW.
    Falownik Huawei SUN 2000- 6KTL - M1
    dwa łańcuchy :
    pierwszy : 8 paneli Hyundai x 475 w ( ten łańcuch działa poprawnie ). Kierunek instalacji Pd - Wsch.

drugi : 7 paneli Hyundai 410 w ( dlatego że optymalizatory Huawei obsługują max 450 w ), oraz przy 4 panelach są założone optymalizatory Huawei SUN2000P-450W. Kierunek instalacji Pd - Zach.

Wszystkie optymalizatory działają poprawnie do momentu kiedy moc wyjściowa optymalizatorów jest tak do około 300W, a prąd wejściowy tego łańcucha jest do około 8A. Jak te wartości zostają przekroczone jeden optymalizator się wyłącza ( przechodzi w tryb offline ) i nie jest podświetlony na zielony kolor, tylko jest kolor szary. Widać to zresztą po uzysku dziennym w pięknym słonecznym dniu uzysk jest mniejszy z tego panelu od 1,5 kW do 2 kW , oraz na wykresach w aplikacji FusionSolar. Rano tak do około 11 godz. jest poprawnie, potem jak jest większe słońce ( czyli pojawia się większa moc i większy prąd wejściowy ) optymalizator się wyłącza, i po południu około 16 godz jak słońce już jest słabsze , wszystko wraca do normy. Optymalizator znów się włącza i pracuje poprawnie.
    Optymalizatory były reklamowane i wymienione, ale nie przyniosło to żadnego efektu. Teraz w serwisie Huawei twierdzą że pracują nad
    rozwiązaniem, ale nie mogą znaleźć przyczyny. Ponieważ sugerowali, że byc może coś jest nie tak z instalacją postanowiłem ze swej strony wykonać takie działania : zacząłem odłączać po kolei wyłączające się optymalizatory, i takim sposobem odłączyłem wszystkie optymalizatory. Wtedy wszystkie panele pracowały poprawnie ( co widać było po wartościach napięcia wejściowego całego łańcucha ).
    W sobotę wymieniony został falownik, nadal nic się nie zmieniło.
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem??
    MichałS
    Level 31  
    leszekparys wrote:
    że byc może coś jest nie tak z instalacją postanowiłem ze swej strony wykonać takie działania : zacząłem odłączać po kolei wyłączające się optymalizatory, i takim sposobem odłączyłem wszystkie optymalizatory. Wtedy wszystkie panele pracowały poprawnie
    Może się przegrzewają? No i jeśli instalacja bez nich pracuje poprawnie to po co optymalizatory?
    leszekparys
    Level 3  
    Przegrzewanie wykluczone ( panele a co za tym idzie optymalizatory są około 16 / 17 cm nad blachodachówką ( serwis Huawei twierdzi że to na pewno nie to ). Optymalizatory zostały założone z dwóch przyczyn : po pierwsze, ten łańcuch jest na kierunku Pd - Zachód i jest za wierzchołkiem dachu, niedaleko jest też komin a na nim antena telewizyjna, a po drugie optymalizatory są założone na panelach które są blisko kosza ( łączenia 2 powierzchni dachów ) gdzie w zimie może zalegać śnieg na części tych paneli ). Instalacja została założona na początku listopada 2021r, przez całą zimę wszystko działało, ponieważ nie było aż tak dużego słońca aby moc wyjściowa była ponad 300 W, a prąd wyjściowy ( natężenie ) ponad 8 A. Zauważyłem problem dopiero na początku marca, jak pojawiło się większe słoneczko.
    maniek__
    Level 1  
    Czy udalo ci sie jakos obejsc ten problem? Mam dokladnei taki sam objaw.
    Wczesniej byla mozliwosc sprawdzenia temperatury na optymalizatorze i wskazania byly na ok 65C, niestety po ktorejs aktualizacji funkcji brak.
    leszekparys
    Level 3  
    maniek__ wrote:
    Czy udalo ci sie jakos obejsc ten problem? Mam dokladnei taki sam objaw.
    Wczesniej byla mozliwosc sprawdzenia temperatury na optymalizatorze i wskazania byly na ok 65C, niestety po ktorejs aktualizacji funkcji brak.

Niestety jeden optymalizator nadal się wyłącza przy natężeniu łańcucha pond 8 A. Serwis Huawei twierdzi teraz, że coś zakłóca pracę optymalizatorów i że należy założyć pierścienie magnetyczne. Serwisant który zajmował się moim problemem powiedział, że postara się aby firma Huawei wysłała do mnie te pierścienie. Mają one dotrzeć do mnie za około 3 tygodnie.
    mateos2
    Level 11  
    Zgłoś uszkodzenie do supportu Huawei
    To wygląda na uszkodzony optymalizator - powiedzą co sprawdzić żeby uznali wymianę.

Mogą cię poprosić o kilka pomiarów które upewnia ich że wszytko jest poprawnie podpięte

Osobiście uważam że historia o pierścieniach brzmi kulawo:)
    leszekparys
    Level 3  
    mateos2 wrote:
    Zgłoś uszkodzenie do supportu Huawei
    To wygląda na uszkodzony optymalizator - powiedzą co sprawdzić żeby uznali wymianę.

Mogą cię poprosić o kilka pomiarów które upewnia ich że wszytko jest poprawnie podpięte

Osobiście uważam że historia o pierścieniach brzmi kulawo:)

Optymalizatory i falownik były wymienione przez serwis Huawei. Pomiary które sugerowali również były poprawne. Ja z serwisem Huawei jestem w kontakcie od marca. Zastanawiam się nad odłączeniem wszystkich optymalizatorów, ale to pewnie dopiero w marcu 2023 jak zacznie pojawiać się natężenie pond 8A ( czyli lepsze słoneczko ). To lato już stracone. Jak podeślą te pierścienie, założę je i zobaczę czy to pomoże.
    mateos2
    Level 11  
    Jest to ciekawe
    Ogólnie zakłócenia są możliwe i opisane
    Ale wtedy dotyczyło by to całego stringu
    A rozumiem że jeden wypada
    I to nawet działa ale jest offline

Jeśli to komunikacja i opt jest sprawny to znaczy że kabel zbiera po drodze coś i zakłóca to komunikację

Długie masz kable Inverter do paneli?
    Idą wzdłuż innych kabli ?
    leszekparys
    Level 3  
    mateos2 wrote:
    Jest to ciekawe

Długie masz kable Inverter do paneli?
    Idą wzdłuż innych kabli ?

Odległość pomiędzy falownikiem a panelami jest około 15 m, ale mam dwie skrzynki DC jedna na strychu a druga obok falownika.
    Kable od tej instalacji ( obu stringów razem ) schodzą kominem wentylacyjnym. Drugim otworem wentylacyjnym oddalonym około 60 cm od tamtego schodzą kable od drugiej instalacji. ( Mam dwie instalacje: pierwsza o mocy 3,3 kW z dofinansowania z UM z roku 2019, oraz druga 6,67 kW zrobiona w ubiegłym roku bez dofinansowania.
    Pod jedno uziemienie mam podpięte obydwie instalacje, ale z tego co mi powiedziano, że tak może być.
    mateos2
    Level 11  
    najwieksze ryzyko powstania zaklucen tego typu jest jesli kable mijaja lub krzyzuja sie z kablami DC
    np do wylacznika pozarowego na dachu
    ew 2 skrzynki DC po drodze moga wnosic zaklucenia - ciezko powiedziec co jest w srodku
    ew. zdjecia by pomogly, o ile oczywiscie zalezy Ci na szukaniu przyczyny
    leszekparys
    Level 3  
    Oczywiście zależy mi na rozwiązaniu tego problemu. Razem z serwisem Huawei walczymy z tym problemem od marca, i jak na razie bezskutecznie. Zdjęcia mogę przesłać ale aż po powrocie, czyli po 10.09.2022r. Żadne kable się nie krzyżują. Skrzynki DC na strychu od tych dwóch instalacji są po przeciwnych stronach komina, czyli około 70 cm od siebie. Kable do tych skrzynek dochodzą każde z tej strony co skrzynka, tak że nie ma możliwości aby się przecinały. Pytanie, czy ta odległość pomiędzy skrzynkami i kablami, tak minimum 60 cm nie jest za mała.
    Przyszły do mnie te pierścienie, wraz z instrukcja montażu. Po 10.09. postaram się je zamontować jak najszybciej i zobaczę co się wydarzy. Podpinam instrukcję montażu pierścieni, może Ty jesteś w stanie podpowiedzieć, czy mam je zamontować przy falowniku, czy na dachu przy optymalizatorach ( panelach ). Zdjęcie które jest na instrukcji dotyczy instalacji na gruncie, a ja mam na dachu. U mnie jest falownik, następnie skrzynka DC - kable około 7m, następnie następna skrzynka DC i kable około 10 m do paneli. Serwisant z Huawei który zajmuje sie moim tematem jest na urlopie, ma być dostępny około 5.09.
    mateos2
    Level 11  
    wyglada na wejscie do falownika - pierscienie ferrytowe maja odciac zaklucenia na kablu i do falownika ma wchodzic odfiltrowane

ja bym zalozyl zaraz przy falowniku
    leszekparys
    Level 3  
    mateos2 wrote:
    wyglada na wejscie do falownika - pierscienie ferrytowe maja odciac zaklucenia na kablu i do falownika ma wchodzic odfiltrowane

ja bym zalozyl zaraz przy falowniku

Dzięki za sugestię, ja też obstawiałem że przy falowniku. Twoja sugestia + znajomy instalator + niezdecydowany ja, spowodowały że wczoraj wieczorem założyłem ( oczywiście na stringu który nie dział poprawnie ) pierścienie bezpośrednio przed falownikiem. Dzisiaj jak do tej pory 10,50 h, wszystko działa ok. Pogoda dzisiaj u mnie słoneczna, tak że za około godzinki dwóch będę wiedział wszystko. Oczywiście będę informował co i jak.

Dodano po 5 [godziny] 28 [minuty]:

Wszystko wskazuje na to, że po założeniu pierścieni magnetycznych problem został rozwiązany. Dzisiaj nawet jak natężenie było 10 A ( tyle było najwięcej ), żaden optymalizator nie wyłączył się. Cała instalacja ( string nr 2 ) działała poprawnie. Mateos2 dzięki za sugestie odnośnie miejsca założenia pierścieni, umocniło mnie to w tym, gdzie założyć pierścienie. Oczywiście jeszcze kilka dni będę obserwował czy wszystko działa poprawnie. Za kilka dni napiszę info czy aby na pewno problem został rozwiązany.
    leszekparys
    Level 3  
    dprzyb wrote:
    @leszekparys I jak? Pomogło?

Instalacja po założeniu pierścieni działa poprawnie, czyli pierścienie pomogły.