Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP omen 15 0026nw - Zacinanie całkowite każdej gry

jestemdomel 07 Jul 2022 20:20 513 6
    jestemdomel
    Level 8  
    Siema. Mam problem z zawieszaniem się laptopa
    hp omen 15 ek0026nw
    i5-10300H
    16 GB pamięci DDR4-2933 SDRAM (2 × 8 GB)
    NVIDIA® GeForce® GTX 1660 Ti
    SSD 512 GB PCIe® NVMe™ M.2

Próbowałem robić formaty i stawiać system 10 oraz 11 na nowo - nic nie dało
    Aktualizacje opcjonalne/wymagane - nic nie dało
    Mam wszystkie dostępne aktualizacje przez windows update - nie ma różnicy
    Nie posiadam żadnych nakładek graficznych, mam wszystko uruchamiane jako administrator.
    Posiadam najnowsze aktualizacje do .net, directx, c++
    Aktualizacje do nvidia czy najnowsze czy nie
    Uruchamiałem gry przez -d3d11 - nic

W call of duty po różnym czasie choć nie dłużej chyba niż 10 minut dev error 6068
    W Fortnite po prostu wywala nie wiadomo jaki crash raport
    W grach też dziwna sprawa, bo nie zawiesza mi gry od tak tylko jak np. kliknę jakiś klawisz na klawiaturze - tak jakby konkretnie ta czynność zawiesiła grę

Zwróciłem uwagę na jedną kwestię - TEMPERATURĘ CPU
    W CPUid po wywaleniu z gry zauważyłem, że maksymalna temperatura miała 97! stopni.
    Następnie w coś grałem i w sumie koło 90 stopni było jak mi wywaliło grę.
    Idąc dalej myślałem, że może jest to wina temperatury i dlatego zacina grę (rzadko cały komputer).
    W CINEBENCH R15 robiłem po parę testów, nic się nie wykrzacza.
    W OCCT po pół godziny wszystko ok. jeśli chodzi o stabilność. Co do temperaturyto tak co minutę wskakuje 97 na chwilę, a tak poza tym to wahluje sobie w granicy 86-90.

Ktoś ma jakieś pomysły jeszcze? Ewidentnie coś się z czymś gryzie ale nie wiem co. I pomysły mi się też skończyły. Jutro muszę ogarnąć jeszcze pastę termoprzewodzącą, bo tak naprawdę jak rozbierałem lapka to praktycznie jej nie było ale wcześniej przy takiej ilości wszystko grało.

Z HISTORII NIEZAWODNOŚCI SYSTEMU:
    Nazwa zdarzenia problemu: LiveKernelEvent
    Kod: 141
    Parametr 1: ffffce859d4f4460
    Parametr 2: fffff804827c04d0
    Parametr 3: 0
    Parametr 4: 207c

Kod: 141
    Parametr 1: ffffce859d2aa460
    Parametr 2: fffff804827c04d0
    Parametr 3: 0
    Parametr 4: 1d2c

Kod: 1cc
    Parametr 1: fffff80546846080
    Parametr 2: ffff80042fdb7080
    Parametr 3: 30
    Parametr 4: 2d
    cantonek
    Level 13  
    spróbuj uruchomić te gry jako administrator ( prawym klawiszem i uruchom jako administrator )
    jestemdomel
    Level 8  
    cantonek wrote:
    spróbuj uruchomić te gry jako administrator ( prawym klawiszem i uruchom jako administrator )

Czytałeś chyba powierzchownie, że tak mi poradziłeś :)
    dt1
    Admin of Computers group
    jestemdomel wrote:
    Jutro muszę ogarnąć jeszcze pastę termoprzewodzącą, bo tak naprawdę jak rozbierałem lapka to praktycznie jej nie było ale wcześniej przy takiej ilości wszystko grało.

Ogarnij i to dobrej jakości. Jak zdejmujesz chłodzenie to pastę należy w tym momencie wymienić. Jak tego nie zrobiłeś, tylko złożyłeś jak było na resztkach pasty, to chłodzenie nie może działać poprawnie.

Nie kupuj byle jakiej pasty, bo te urządzenia i tak mają deficyt chłodzenia, więc przyzwoita pasta termoprzewodząca jest niezbędna. Ze swojej strony polecam Arctic MX-2/MX-4/MX-5, są rozsądnie wycenione i dobre.
    jestemdomel
    Level 8  
    Okej dzięki za info. Problem jednak leży po stronie gniazda zasilania. Przynajmniej tak myślę, bo zasilacz ma 200w/19,5v, miernik pokazuje 19,8-19,9, więc tutaj chyba problemu nie ma. Co do gniazda zasilania sprawdzałem miernikiem ale nie wiem czy dobrze, bo kierowałem się yt, że czarne przewody to masa, a czerwone to prądowe. I teraz tak, mam 4 czarne i cztery chyba czerwone i 3 jeszcze inne.
    Wyniki są takie, że robiąc różne kombinacje czarnego z czerwonym pokazuje różne wartości w przedziale 16-18 i do tego na jakichś 2 albo 3 kombinacjach spada i do 12 chyba. Czyli rozumiem, że są spadki napięcia i przez to się laptop zacina. Czy może robię coś źle i dopiero po schemacie powinienem patrzyć jakie powinno być napięcie na dany przewód?
    Co do zasilacza to jak bolec cały włożę to nie ładuje, muszę go trochę wysunąć i wtedy działa dopiero. Jak jest cały włożony to gry nie zacina ale jak bolec jest lekko wyjęty to zacina wtedy (CHYBA, bo takie mi się wnioski nasunęły).
    dt1
    Admin of Computers group
    jestemdomel wrote:
    Czyli rozumiem, że są spadki napięcia i przez to się laptop zacina. Czy może robię coś źle

Raczej robisz coś źle.
    Gdyby z gniazdem było coś nie w porządku już miałbyś inne objawy.

jestemdomel wrote:
    Co do zasilacza to jak bolec cały włożę to nie ładuje, muszę go trochę wysunąć i wtedy działa dopiero. Jak jest cały włożony to gry nie zacina ale jak bolec jest lekko wyjęty to zacina wtedy (CHYBA, bo takie mi się wnioski nasunęły).

Kombinuj dalej, tylko trochę szkoda laptopa na takie kombinacje.
    Bolec służy do identyfikacji, jeśli go wypinasz, to może przerzucać zasilanie w całości na baterię.

Zacznij od oczywistych rzeczy. Temperatury ponad 90 to stanowczo za dużo - do tego zdjąłeś chłodzenie i zostawiłeś je na starej paście - tak się nie robi, dobijesz laptopa w ten sposób.
    jestemdomel
    Level 8  
    Jak go lekko wyciagam to w dalszym ciągu pracuje na zasilaniu sieciowym.
    Pastę mam na dniach wymienić (już nie komentując jak to przyszło od producenta).
    Pamięci testowałem, dysk też, procesor też, zasilacz tylko został i rzeczywiście gdzieś tutaj tkwi przyczyna, dlatego się chciałem dowiedzieć jak to dobrze sprawdzić.