Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Na jak długo wystarczy ogniwo 800mAh podczas zasilania latarki LED?

10 Jul 2022 13:36 1215 43
    User removed account
    Level 1  
    LewuuseQ
    Level 7  
    podlaczam sie do pytania, rownierz mam podobny problem, dzieki z gory za pomoc.
    JacekCz
    Level 39  
    1.
    Akumulator 18650 który ma 8600 mAh
    Nagroda Nobla

Wy naprawdę wierzycie w te dane?

2.
    Polecam szkolne wzory na moc, pojemność akumulatora itd ...
    W realu będzie jakiś poziom strat, ale wzory pozwolą się zorientować, czego można się racjonalnie spodziewać.
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Jakie 800mAh? Przecież większość z tych np. CGR18650CE powinny mieć te 2250mAh.

Ogólnie poznaje że to raczej starocie to po pierwsze (to że nowe baterie nie znaczy że to dobrze - mogły długo leżeć i głęboko się rozładować - używanie takich nie jest do końca dobrym i bezpiecznym pomysłem). Po drugie jak w testach mają 800mAh to tylko potwierdza że to "śmietniki" i jedyne do czego najlepiej je wykorzystać to pojemnik na zużyte akumulatory.

Kupić kilka nowych 18650 i starczy, a nie kupować szrot od kogoś kto szuka osoby która to kupi. Co do samej ładowarki Chińczykowi lepiej nie ufać i samemu zweryfikować jaką dokładnie ma moc/jaki prąd pobiera.
    User removed account
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    kowapi wrote:
    Warto pchać się w te akumulatorki (mogę kupić 20sztuk)
    Za ile?
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Szkoda zachodu, ja podobne wyciągałem z pakietów kilkunastoletnich z laptopów i potrafiły mieć takie Panasonice pojemności nominalne.
    User removed account
    Level 1  
    sylweksylwina
    Kup nowy akumulator albo kilka 18650 i będą dużo lepszym rozwiązaniem, można je ładować i mają znacznie większą pojemność od 3 AAA (łączonych zazwyczaj szeregowo).
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    kowapi wrote:
    Ok, zatem odpuszczam, myślałem że to będzie dobry zamiennik na baterie
    Dobrym i jedynym zamiennikiem, będzie kupno nowego, markowego ogniwa.
    Przy mocy tej latarki (10W), jest spory pobór prądu (około 2,7A), tak więc latarka zasilana bateriami typu AAA, długo nie poświeci.
    User removed account
    Level 1  
    korystor
    Level 19  
    kowapi wrote:
    że allegro trzeba zacząć omijać

Z tego co widze szukałeś szrotu za 2,6zł i z tego powodu trzeba zacząć omijać? Jest mnóstwo aukcji na której kupisz po rozsądnej cenie do 10zł o pojemności ~2500mAh. Sam osobiście takie z depakietów posiadam. Z deklarowanej pojemności producenta 2600mAh mają po 2200-2300.
    kowapi wrote:
    Nie rozumiem tylko, gdy użyję 3 xAAA (R03) to mam 1.5V oraz 3000mAh czy 4,5V i 1000mAh?

4,5V i 1000mAh.
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    kowapi wrote:
    Mógłbym w jakikolwiek sposób dobrać się do tej latarki i wykonać cokolwiek aby zminimalizować zużycie prądu?
    Nie bardzo.
    Zajrzyj: Tu
    kowapi wrote:
    Przyznam, że do zwykłej wędrówki przez lasy świeci to za mocno. Podczas wycieczki, wystarczy choćby poświata tak aby nie przewrócić się o jakiś kamień.
    Przecież nie musisz używać pełnej mocy.
    Quote:

Latarka może pracować w pięciu trybach:

100% mocy
    50% mocy
    25% mocy
    stroboskop
    SOS nadawane sygnałem Morse'a

EDIT:

kowapi wrote:
    Zauważyłem, że LED w tej latarce przestaje świecić gdy akumulator ma poniżej 3,0V.
    Właśnie tak działa zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa.
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    kowapi wrote:
    Ona nie ma takich opcji. Przycisk działa tak:
    1. włączona - pełna moc
    2. stroboskop
    3. SOS
    W takim razie nie posiadasz takiej jak na zdjęciu z #1.
    User removed account
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    kowapi wrote:
    Jakim cudem tak długo żyły baterie?
    Prawdopodobnie w niej była zastosowana inna ("słabsza") dioda LED.
    korystor
    Level 19  
    kowapi wrote:
    Ten niby 6800mAh wystarcza na 70-80 minut świecenia

6800mAh = ~ 3500mAh. Raczej dioda led nie ma 10W.

kowapi wrote:
    zatem można uznać że są to Panasonic 800mAh. Powstaje pytanie - latarka ma niby 10W, zatem jak długo może być zasilana z takiego ogniwa?

~17min.
    60jarek
    Level 27  
    Posiadam tego typu latarkę Bailong BL-801-2 (200 lumenów mocy nie podaja) i jestem z niej zadowolony pojemność akumulatora 6800mAh 18650 3.7V
    JacekCz wrote:
    Akumulator 18650 który ma 8600 mAh.
    Nagroda Nobla

To uwierz ze posiada opisaną pojemność 6800mAh.
    Nie pamiętam mocy latarki bo jest też z UV i dobę prawie wytrzymuje przy nowym ogniwie (przy UV mniej).
    Problem się zapolacz chyba po 3 latach użytkowania, po prostu mniej czasu działała -ogniwo się starzeje.
    Przypadkowo mam w dużo rożnego sprzętu co wykorzystuje ten typ ogniw 18650.
    Są to baterie jak i akumulatory wszystko napisane na oznaczeniu ogniwa.
    Więc urządzenia posiadają ładowarki w zestawach, więc postanowiłem skorzystać z takiej ładowarki na USB, przeładowałem swoje ogniwo i o dziwo ogniwo odzyskało sprawność -nie ma co się dziwić bo z latarka jest dostarczana ładowarka marnej jakości -ta ładowarka to jakaś porażka.
    Ładowarka standardowa np. taka oraz do tego ładowarka do komórki 35W USB:
    Nim wyrzucisz ogniwo spróbuj je prawidłowo naładować.
    Nowe ogniwa są dostępne na Ali Expres identyczne lub bardzo markowy zamiennik i tak będzie 99% z Chin.
    Oprócz pojemności ogniwa zwracaj uwagę na literki na ogniwie to ważne oznaczenia.
    Można znaleźć oryginalne ogniwa w przyzwoitej cenie, a nie tylko ogniwo z nadrukiem pseudo pojemności "poznasz po cenie". Warto poszukać takiego samego jak te co masz.
    O ile twoja latarka faktycznie 10W to na 2,5 godziny ci w zupełności wystarczy może ciut (producent podaje 2,5 do 5godz.) dłużej zależy od sprawności ogniwa. Zależy też co masz za diodę zamontowaną bo pisze 1800 lumenów to dużo.
    Naładuj porządnie ogniwo i wtedy sprawdzisz dokładnie czas działania -piszą co im się podoba co oferta ta sama latarka, a inne parametry w opisie.
    Wejdź na stronę Ali Expres i wpisz ten typ latarki zwracaj uwagę na detale w opisach.
    E8600
    Level 40  
    60jarek wrote:

Wiara czyni cuda :D
    Maksymalna realna pojemność jaką udało zmieścić w ogniwie o wymiarach 18650 to 3500 mAh i mowa tutaj o markowych ogniwach (żeby nie było zbyt różowo to takie ogniwa o wysokiej pojemności szybciej ją tracą). Większa realną pojemność spotkamy w ogniwach o wymiarach 21700.
    sylweksylwina
    60jarek wrote:

Ja też pozwolę sobie skomentować tą wypowiedź...
    Ogniwa które są tak opisane to zazwyczaj są najniższej jakości produkcji PRC. Nadrukowali na etykiecie co im się spodobało.

Też gdzieś dostałem podobnie opisane ogniwo (jak kojarzę ta sama pojemność 6800 mAh) chyba ze wskaźnikiem laserowym.

Potwierdzam Nie dość że waży z połowę jak ogniwo renomowanego producenta, nie ma prawie żadnej wydajności prądowej oraz po kilku latach jak zweryfikowałem je na ładowarce - to wskazała jak mnie pamięć nie myli coś w okolicach 1/10 pojemności, może trochę więcej. Średnio 18650 mają ok. 2500mAh.
    60jarek
    Level 27  
    Odpiszę wprost często właśnie te ogniwo używam do urządzenia, co posiada markowe ogniwo 3450 mAh wzamian, czas pracy urządzenia wydłuża mi się dwukrotnie, pojemność 6800mAh robi swoje. Piszcie co chcecie -ja oceniam jego czas pracy po poborze prądu.
    Nie zamierzam toczyć sporów w obronie producentów do tego Chińskich.
    korystor
    Level 19  
    60jarek wrote:

Jeśli to technologia li-ion to raczej nie ma szans w takiej obudowie 18650 3,7V zmieścić takiej pojemności o przyzwoitej wydajności prądowej. Są oczywiście takie technologie jak litowo-metalowa ale wątpię że akurat Tobie się trafiło na próbę.
    Ale jest zawsze jakiś procęt wiary gdybym nie miał racji to taka historia: Kiedyś z kolegą kupiliśmy w markecie z tzw. kosza, po jednej parze jednakowych sandałków po 4,9zł. Sandałki u kolegi rozleciały się po dwóch tygodniach i w to akurat uwierzyłem. Natomiast przez 11 lat nie mogłem uwierzyć że nadal chodzę w tych samych sandałkach. I żeby było śmiesznie to używałem ich bardzo często do kopania szpadlem w ziemi pod rury kanalizacyjne.

Dodano po 3 [minuty]:

60jarek wrote:
    pojemność 6800mAh robi swoje. Piszcie co chcecie -ja oceniam jego czas pracy po poborze prądu.

Mógłbyś dać namiary na takie ogniwo? chętnie kupię i sprawdzę. Jakim prądem sprawdzasz czas pracy?
    60jarek
    Level 27  
    korystor wrote:
    Mógłbyś dać namiary

Zwykły Li-ion 88000mAH 4,2V JBF firmy BAiLONG -podawałem 6800mAh -żle odczytałem.
    Sprawdzana na przystawce Pard Noktowizyjnej. Ile dokładnie pobiera prądu nie sprawdzałem, bo liczył mi się czas działania urządzeń. (nie miałem potrzeby zmierzyć prądu -testowałem czas działania w danym urządzeniu, akumulatorki sprzedawane ze sprzętem od producentów to nie wybrzydzałem).
    W nocy latarka jak i ten sprzęt muszę mieć sprawny zawsze i naładowany, nie mogę se pozwolić na wybiórcze działanie akumulatorów. Widziałem je w sprzedaży na Ali Express.
    Nie raz się naciąłem na te rzekomo deklarowane pojemności. Dlatego te ogniwo polecam i tyle.
    Badać ich dalej nie zamierzam.
    ml
    Level 29  
    60jarek wrote:

Zwykły Li-ion 88000mAH 4,2V JBF firmy BAiLONG -podawałem 6800mAh -żle odczytałem.
    Sprawdzana na przystawce Pard Noktowizyjnej. Ile dokładnie pobiera prądu nie sprawdzałem, bo liczył mi się czas działania urządzeń. (nie miałem potrzeby zmierzyć prądu -testowałem czas działania w danym urządzeniu, akumulatorki sprzedawane ze sprzętem od producentów to nie wybrzydzałem).
    W nocy latarka jak i ten sprzęt muszę mieć sprawny zawsze i naładowany, nie mogę se pozwolić na wybiórcze działanie akumulatorów. Widziałem je w sprzedaży na Ali Express.
    Nie raz się naciąłem na te rzekomo deklarowane pojemności. Dlatego te ogniwo polecam i tyle.
    Badać ich dalej nie zamierzam.

Czary Panie, czary.... . Masz wielką wiarę w słowo pisane, proponuję pomierzyć pobór prądu przez urządzenie i rzeczywistą pojemność ogniwa a jestem pewien, iż okaże sie, że te liczby "6800","88000" to fantazja sprzedawcy. Dobrej jakości ogniwo 18650 może mieć pojemność 2500-2600mAh i to też zależną od prądu rozładowania.
    60jarek
    Level 27  
    ml wrote:
    Czary Panie, czary.... .

Czaruj dalej, poniżej dwa który podróba a który oryginał?
    Na jak długo wystarczy ogniwo 800mAh podczas zasilania latarki LED? Na jak długo wystarczy ogniwo 800mAh podczas zasilania latarki LED?
    Tu masz ten trzeci:
    Pisz petycje do producentów, nie wiem może protestuj -na prawdę mało mnie to obchodzi, mnie interesuje działanie sprzętu z odpowiednim ogniwem.
    Wyraźnie napisałem w poprzednim postach na ten temat odnośnie producentów itp.
    gumisie
    Level 43  
    @60jarek "Przybastuj"
    Skoro jakieś nadruki są dla Ciebie "świętością", to Twój problem.
    Fizyki nie oszukasz.

Pozdrawiam Serdecznie i życzę wiele sukcesów w dalszym rozwoju.