Czyli skąd ten sygnał cofania z cinch kamery cofania? -opisz to dokładniej.
Ty mi powiedz skąd lepiej. Ja też się zastanawiam ale wszystko działa jak należy. A BACK nie podaje sygnału wtedy gdy wrzućmy wsteczny?
60jarek wrote:
Kable z tyłu auta o wiele łatwiej puścić np z tyłu przez bagażnik i obok progów. Przez podsufitkę to faktycznie mordęga, a kabla zawsze za mało dają.
Tak zacząłem robić ale kabla RCA by nie starczyło. a tak od razu z klapy na podsufitkę (musiałem rączki odkręcić), pomogłem sobie drutem i było akurat.
60jarek wrote:
Czyli błąd opisu w instrukcji gniazda radia 16 pin -tam jest nie sygnał anteny, a zasilanie z radia.
chyba nie do końca ponieważ w instr sprzedawca wyraźnie napisał: pod ANT CONT można podłączyć ww wspomniany separator antenowy a takzę np. subwoofery, wzmacniacze i inne tego typu sprzęty które potrzebują 12V po stacyjce.
chyba nie do końca ponieważ w instr sprzedawca wyraźnie napisał: pod ANT CONT można podłączyć ww wspomniany separator antenowy a takzę np. subwoofery, wzmacniacze i inne tego typu sprzęty które potrzebują 12V po stacyjce.
Ten sygnał (napięcie) nie jest bezpośrednio po stacyjce, ale pojawia się po uruchomieniu radia. Co faktycznie wiąże się z załączeniem zapłonu.
endriuu100 wrote:
A BACK nie podaje sygnału wtedy gdy wrzućmy wsteczny?
Oczywiście że nie, on oczekuje na to napięcie po załączeniu biegu wstecznego. (można go "pobrać" z różnych miejsc) najprościej z lamp cofania.
Mi inny opis wtyczki przedstawiłeś.
Na wyprowadzeniu wiązki radia zasilającej jednak inny napis był.
Czyli zły opis gniazda radia.
endriuu100 wrote:
Ty mi powiedz skąd lepiej. Ja też się zastanawiam ale wszystko działa jak należy. A BACK nie podaje sygnału wtedy gdy wrzućmy wsteczny?
Wsteczny włączasz wtedy na ekranie radia się pojawia widok z kamery cofania, a radio przestaje grać.
Odpowiada za to sygnał Back jego można pobrać jak pisano ze światła wstecznego lub przełącznika na skrzyni biegów drążka zmiany biegów.
1.To w końcu jak to podłączyłeś?
2. Nadal nie opisałeś -nie zweryfikowałeś opisu kostki ISO radia?
3. Czy np było podświetlenie radia?
4. Nie napisałeś jak wygląda komunikacja radia z CAN?
5. Skąd był sygnał po stacyjce i z akumulatora?
6. Opisz to innym się przyda.
7. Jak działa telefon po BT z radiem?
8. Jak śmiga mapa z i bez Wifi internetu?
9. Sprawdziłeś teraz czy nie pojawiły się błędy w sterowniku za pomocą np VCDS?
Pytanie na pytanie.
Skąd światła cofania wiedzą kiedy się włączyć?
nie nie Jareczku. Tak łatwo nie będzie. Odpowiedz mi na pytanie: Skąd kamera czerpie zasilanie jesli z przodu czerwony przewód podłączony jest do BACK a RCA normalnie wpięte do RCA żeńskiego. a z tyłu Zasilanie kamery podłączone jest do czerwonego przewodu przy RCA? i nigdzie indziej, a na pewno nie do świateł cofania. a masa do masy. Dla ułatwienia podaje screen z rozmowy ze sprzedawcą i kawałek instrukcji:
nie nie Jareczku. Tak łatwo nie będzie. Odpowiedz mi na pytanie
Ty piszesz że przy przewodzie od kamery na kablu od cinch jest dodatkowo czerwony przewód do zasilania kamery cofania.
Ten przewód się wpina do zasilania po stacyjce i zasila kamerę.
Natomiast sygnał Back służy do załączania radia w tryb ekranu wyświetlania kamery cofania. Ten sygnał jak pisałem pobiera się ze światła wstecznego, lub jak występuje z przełącznika który jest przy skrzyni biegów przy drążku od biegów.
Tu facet zrobił skrót w tej instrukcji, najprawdopodobniej zasilił kamerę cofania ze świateł i sygnał ten podał aż do radia na przewód back, za pomocą tego czerwonego kabla co jest z kablem cinch od kamery.
Na Back radia podaje się +12V z świateł cofania lub przełącznika na skrzyni biegów jak występuje (wtedy nie musisz ciągnąć kabla z lamp cofania do radia). Sygnał do załączania radia w tryb wyświetlania obrazu z kamery cofania.
Sposobów na podłączenie kamery i jej zasilenia jest dużo -zależy kto jak to zrobi i czasami co producent przewidział, czyli jej sposób podłączenia zasilania.
Ja nigdy nie polecam zasilać kamery ze świateł cofania -to niedopuszczalne, bo powoduje zakłócenia pracy komputera odnośnie poprawnej pracy świateł.
Oryginalny sygnał cofania w kostce w kostce ISO jest doprowadzony z zasilanie przekaźnika załączania świateł wstecznych -więc można bezpiecznie podłączyć do zasilania kamerę cofania.
Oglądałem tą instrukcję na zdjęciu i ciężko dokładnie określić bo masz wiązkę dedykowaną i skąd oni wzięli zasilanie do kamery oraz sygnał sterowania Back.
To może być back z modułu CAN BUS, lub kostka ISO auta zawiera w sobie Back i zarazem służy do zasilenia kamery oraz do podania na radio sygnału Back.
Nie napisałeś co zawiera kostka auta ISO -jakie sygnały.
Brak twoich odpowiedzi na 9 pytań jakie zadałem.
Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:
Tu mam kamerę co zamontuję w moim aucie podmienię poprzednią.
No i też muszę przemyśleć jak ją podłączyć -chyba dam przekaźnik z "tranzystorem klucz" na zasilanie sterowany Back ze świateł cofania -inaczej kamera by działała cały czas -z drugiej strony sygnał ten podam do rejestratora to może niech działa cały czas? Brak na razie pomysłu.
Takie podłączenie trochę mi nie pasuje bo zasilanie z żarówki światła wstecznego.
Tego wolał bym uniknąć.
Owszem w poprzedniej kamerze jaka mam zamontowaną idzie sygnał z żarówki wstecznego, ale do załączenia kamery, a nie jej zasilania. Warto sygnał wsteczny Back wziąć z załączania przekaźnika załączającego światła cofania.
Lub zasilanie z auta po stacyjce i sterowane sygnałem z żarówki wstecznego na przekaźnik nie zapomnieć dać diodę równolegle do cewki przekaźnika odpowiednio zamontowaną. Tu na rysunku brakuje.
1.To w końcu jak to podłączyłeś?
2. Nadal nie opisałeś -nie zweryfikowałeś opisu kostki ISO radia?
3. Czy np było podświetlenie radia?
4. Nie napisałeś jak wygląda komunikacja radia z CAN?
5. Skąd był sygnał po stacyjce i z akumulatora?
6. Opisz to innym się przyda.
7. Jak działa telefon po BT z radiem?
8. Jak śmiga mapa z i bez Wifi internetu?
9. Sprawdziłeś teraz czy nie pojawiły się błędy w sterowniku za pomocą np VCDS?
Ad 1
Kamera podłączona tak jak pisałem wyżej.
Ad 2
Nie opisałem i juz raczej tego nie zrobię chyba ze będę sie znowu dobierał do niej przy jakiejś okazji.
ale z tego co pamiętam to u mnie jest tak:
Ad 3
Tak . jest podświetlenie przycisków dolnych. widac to tu:
Ad 4
Jest taka aplikacja Informacje o samochodzie wgrana juz i tam wszystkie informacje sa dostępne takie jak spalanie, przebieg, temp na zewn tip. wiec komunikacja jest.
Ad 5
Z tego co pamiętam to w kostce ISO tak jak na foto w Ad 2
Ad 6
jw
Ad 7
Telefon bardzo ładnie się paruje i działa świetnie. Szybko się łączy po odpaleniu radia. Nie przerywa, dźwięk jest czysty bez szumów. Mikrofon wbudowany w zestaw zbiera bardzo dobrze. W zestawie jest dołączony mikrofon na kablu ale nawet go nie podłączałem bo ten wbudowany zbiera bardzo ładnie
Ad 8
Wifi z hot spota z telefonu działa świetnie. Szybko się łączy po odpaleniu radia. utrata na prędkości to jakieś 5 Mb/s.
Mapy Googla działają płynnie, bez przycięć. Map Factor wgrany jest domyślnie jako navi w tym radiu. Działa ok offline. Waze tez działa płynnie. Yanosika nie testowano.
Odbiornik GPS pozycjonuje poprawnie, Łapie sporo nadajników. Sprzedawca zaleca lokalizacje odbiornika pod kierownicą ponieważ tam jest najmniej zakłóceń.
Ad 9
sprawdzone. Błędów brak. Ojciec jezdzi i testuje wiec może cos sie jeszcze ujawni.
Temat wyczerpany, nie opisana kostka ISO auta (opis nie zweryfikowany) -a to podstawa przy instalacji radia.
Z tego wynika ze miałeś w kostce auta większość sygnałów jak podświetlenie skali wsteczny(masz sygnał wstecznego +12 V z załączania przekaźnika auta świateł wstecznych tym można zasilać kamerę wsteczną) itp.Inaczej moduł Can Bus by nie działał poprawnie i nie miał byś zasilania kamery cofania. Ten opis co zamieściłem Kostki ISO by pasował, nie ten zamieszczone zdjęcie przez ciebie bo tam brakuje sygnałów i zasilanie inne.
Ja w aucie zmieniłem antenę na płetwę GPS/DAB+/FM.
Radio ci działa, to miłego korzystania. Tyle z mojej strony.
Punkty ci lecą i zainteresowanie tematem duże -przyda się innym.
Powodzenia w następnych projektach.
Dzięki również.
Problem jest jedynie na razie z apką Netflix. Oczywiście w sklepie Play jej nie ma wcale dla tego urządzenia. Po pobraniu APK, instalacji i próbie uruchomienia aplikacji wyrzuca błąd "Aplikacja nie obsługuje tego urządzenia" po czym wychodzi do pulpitu po kliknięciu OK. Ale jakoś z tym sobie poradzę myślę. Na razie nawet nie szukałem rozwiązania.
Przeczytaj tu odnośnie BACK i zasilenia kamery cofania -właśnie to przerabiam u siebie w aucie, specjalnie założyłem temat:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=20118498#20118498 U ciebie teraz cały czas ma kamera zasilanie jak przekręcisz kluczyk stacyjki.
Niestety ten problem musiałem rozwiązać za pomocą przekaźnika -opis w tym linku.
Zapewne z lenistwa nie przerobisz tego podłączenia zasilania kamery cofania.
O ile twoja kamera jest z diodami nieoświetlającymi co na to diagnosta na przeglądzie? Wtedy kamera świeci cały czas i wprowadza kierowców z tyłu pojazdu w błąd.