Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Frugal Storm - 22 na wyświetlaczu, co to za awaria?

MarcinM2020 13 Jul 2022 22:08 2136 4
    MarcinM2020
    Level 16  
    Cześć. Proszę o pomoc, w hulajnodze frugal Storm na wyświetlaczu wyświetliła mi się liczba 22 hulajnoga straciła moc. Co może być przyczyną???
    MarcinM2020
    Level 16  
    Po konsultacji z serwisem dowiedziałem się że 22 to błąd manetki przyspieszenia.
    Proszę pomóżcie mi jak mam się do niej dobrać? Gripy ściągłem ale za cholerę nie wiem jak się demontuje manetkę.
    Czy jest tutaj ktoś kto przecierał szlaki? :)
    Lukasz02
    Level 13  
    W tych hulajnogach zazwyczaj wysiada dioda przez którą puszczone jest zasilanie czujnika halla znajdującego się w manetce. Nie trzeba zdejmować manetki tylko sprawdzić na wtyczce czy dostaje ona napięcie (powinno być ok. 4,3V)
    MarcinM2020
    Level 16  
    Nie udało mi się zdemontować manetki. Za cholerę nie znam patentu tego montażu. Na szczęście jak ściągłem gripa to było widać z boku manetki że jeden z trzech przewodow jest urwany. Generalnie ten element który jest pomiędzy magnesami a do którego są przylutowane trzy przewody też by cały urwany... Teraz mam trochę inną charakterystykę jak chodzi o przyspieszenie bo nie udało mi się go ustawić identycznie jak był. Ale będę próbował może w końcu jakoś się uda. Generalnie hulajnoga działa :)

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Lukasz02 wrote:
    W tych hulajnogach zazwyczaj wysiada dioda przez którą puszczone jest zasilanie czujnika halla znajdującego się w manetce. Nie trzeba zdejmować manetki tylko sprawdzić na wtyczce czy dostaje ona napięcie (powinno być ok. 4,3V)

A czy orientujesz się czy manetki z hulajnogi innej firmy będą pasowały do frugala?
    Lukasz02
    Level 13  
    MarcinM2020 wrote:

A czy orientujesz się czy manetki z hulajnogi innej firmy będą pasowały do frugala?

Pomijając układ wyprowadzeń we wtyczce powinna działać każda, która ma na wyjściu hallotron z wyjściem liniowym lub potencjometr.