Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prosze o pomoc specow od car audio....

11 Lis 2005 23:47 1374 6
  • Poziom 10  
    A wiec tak.
    Posiadam radyjko Pioneer deh-7600MP które zasila system przedni do radyjka podpiety jest ekranowanym kablem z żyła sterujaca posirodku wznacniacz magnat classic 180 który z kolei zasila subloofer band-pas.
    Problem polega na tym ze przy słychaniu płytek (mp3 i cd) kiedy scisze dzwiek (jak podgłosnie to porpostu zagusza to) słychac z subika takie trzaski które chyba odpowiadaja pracy silnika krokowego w odtwazaczu radyjka. i tu pytanie czym to jest spowodowane... czy to wina radia czy wzmaka... dodam ze układ kiedys chodził na Clarionie tyle ze na wyjsciu HI-input i tego nie było.... dodam ze ostatnio testowałem na swoim wzkamu w samochodzie, głosniki kumpla i było to samo, a kiedy dotknołem reka obudowy wzmaka i kabla który biegnie z radia do wzmaka z systemu przedniego zasilanego radiem rozległ sie pisk... tak jakby z przetwornicy wzmaciacza...
    Bardzo mnie te trzeski denerwuja zwłaszcza gdy słycham cicho, wiec bardzo prosze o pomoc. aha zasilanie + do wzmaka i radia grubym kablem prosto z aku. masa do radia z pod kolumny kierowniczej a do wzmaka ze sruby wkreconej w el. konstrukcyjny bagaznika.
    Aha czy radia pioneera nie posiadały filtów na zasilaniu??? bo miałem kiedys DEH-9000R i posiadał taki filtr a obecny DEH 7600MP nie posiada...
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 14  
    Witam.Sprawdz mase sygnalowa.Pozdr.[/i]
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 19  
    Odepnij sygnałówki ze wzmaka i włącz radio. Jeśli będą szumy to coś z masą od pieca lub coś z piecem. Jeśli po odpięciu nie będzie szumić to znaczy że albo sygnałówki przenoszą ten szum albo coś z radiem(ale w to wątpie). Najprędzej masa we wzmaku lub zakłucenia w cinchu.
  • Poziom 10  
    Po odpieciu przewodów od Radia "szumy" zanikaja, zmieniłem kabel na inny i jest to samo. Ale odkryłem jedna zecz kiedy wzmak jest podpiety pod wyjscie na sub. z radia zakucenia sa, kiedy podepne pod wyjscie Front tez sa, ale kiedy podepne pod wyjscie które znajduje sie na przewodach tzn. wyjscie rear szumy znikaja.... nie jest to dla mnie rozwiazanie gdyz nie mam wtedy kontorli nad subem z poziomu radia a jest to dosc ciekawie rozwiazane...
    Zauwazyłem ze jesli dotke plusem na kalu sygnałowym do masy radia słychac dokladnie takie same zakucenia na subie...

    Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestje.
  • Poziom 19  
    A może spróbój podłączyć masę radia do aku lub przynajmniej do czegoś innego.
  • Poziom 31  
    Jak masz możliwość podpiąć inne radio pionka (pożyczyć od kogoś) to od tego zacznij. Moim zdaniem największe jest prawdopodobieństwo, że diabeł tkwi w radiu ;) pozdro
  • Poziom 10  
    Sprubuje podpiac inne radio, te wyjscia z których sa zakucenia sa w tylnej czesci radia bezposredio na nim (biora mase z obudowy) a wyjscie rear jest na kebelkach i mase bierze gdzies z płytki... mysle ze tu jest pies pogrzebany... byc moze z innym wzmacniaczem to by chodziło ale nie jestem pewniem.
    Wiec moje kolejne pytanie o jakies sirodki zapobiegania tego moze jakis filtr, czy np moze cos dac jesli pod obudowe radia mozliwie blisko wyjsca na wzm. podepne jeszcze jadna mase, bo słyszłaem cos o petlach masy jakie sie wytwazaja na obudowach sprzetu elektronicznego....
    Ale czy taka firma jak pionier w wcale nie słabej klasy radiu nie przewidzieli by tego...?????
    A moze jakis dławik na zasilanie... ??
    Prosze o sugestje, i z gory dziekuje.