Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ropam neogsm ip - sterowanie bramą garażową z napędem Wiśniowski MOTO 600

malum 16 Jul 2022 00:51 879 7
Relpol
    malum
    Level 23  
    Witam!
    Przygotowuję właśnie instalację garażu i utknąłem na bramach garażowych. Mam zamówione 2 bramy Wiśniowskiego z napędami MOTO 600. Dodatkowo mam zainstalowany w domu alarm ROPAM NEOGSM-IP i chciałbym sterować bramami z wykorzystaniem tego alarmu.
    Czy mogę zastosować sterowniki rolet ROPAM SROL-S? Wytrzymują obciążenia do 370W. Znalazłem w Internecie instrukcję do GDK 700 (do 600 instrukcji nie ma, ale podobno to jest to samo ... prawie) i na stronie 32 (34 w PDF) jest informacja, że maksymalne zużycie energii podczas działania to 120W (https://service.somfy.com/downloads/pl_v5/gdk700-instrukcja-obslugi-pl.pdf).
    Jeśli nie da się wykorzystać sterownika rolet ROPAM SROL-S to jak rozwiązać połączenie? Chciałbym sterować bramami za pomocą przycisku zainstalowanego na ścianie garażu, za pomocą pilota oraz za pomocą centralki ROPAM NEOGSM-IP. Pomóżcie proszę,
  • Relpol
  • Helpful post
    ropam

Level 17  
    Raczej należy wybrać napędy z wejściem pod sterowanie OPEN-CLOSE lub z wejściami niezależnymi OPEN, CLOSE.
    Do sterowania użyć wyjść przekaźnikowych z centrali (wyjście + przekaźnik lub ekspander przekaźnikowy).
    Dodatkowo założyć czujnik magnetyczny na bramie garażowej
    i podobne rozwiązanie w bramie wjazdowej (czujka, wyjście z automatu) - aby przy sterowaniu zdalnym znać stan bramy.
  • Relpol
    malum
    Level 23  
    ropam wrote:
    Raczej należy wybrać napędy z wejściem pod sterowanie OPEN-CLOSE lub z wejściami niezależnymi OPEN, CLOSE.

Niestety bramy już zamówione, a napęd trochę mi narzucono :-(

ropam wrote:
    Do sterowania użyć wyjść przekaźnikowych z centrali (wyjście + przekaźnik lub ekspander przekaźnikowy)

Zakupiłem już EKSPANDER EXP-O8T-RN-D4M i PRZEKAŹNIKI (po 1 sztuce na bramę) 12V/230V RM85-12V-1P. Jak rozumiem przekaźniki mają być połączone ze stykami przeznaczonymi na przełącznik kluczykowy?
    Ropam neogsm ip - sterowanie bramą garażową z napędem Wiśniowski MOTO 600 Ropam neogsm ip - sterowanie bramą garażową z napędem Wiśniowski MOTO 600
    Do tego samego styku ma tez być podłączony przełącznik dzwonkowy do sterowania bramami?
    Jakie przewody zastosować do tego połączenia?

Dodano po 3 [minuty]:

ropam wrote:
    Dodatkowo założyć czujnik magnetyczny na bramie garażowej

Jak rozumiem do sterowania ten czujnik nie jest potrzebny. Służy on jedynie jako informacja, że bramy zostały zamknięte. Czy jest gdzieś dostępny schemat takiego połączenia, najlepiej nie samego czujnika, ale również sterowania bram?
  • Helpful post
    ropam

Level 17  
    Jeżeli 1-3 jest to typowe wejście KROK PO KROKU (otwórz-stop-zamknij) to sterowanie stykami NO 1s.
    Sposoby sterowania 'szybki start' wyjście O6:
    Link

Sterowanie RM85-12V
    Ropam neogsm ip - sterowanie bramą garażową z napędem Wiśniowski MOTO 600
    malum
    Level 23  
    Dziękuję za podpowiedź. Bramy podłączone, wszystko działa jak powinno. Mam jednak jeszcze dwa powiązane z tematem problemy.
    1. Przyciski dzwonkowe do sterowania bramami działają prawidłowo. Ikonki na panelu dotykowym działają prawidłowo (nie pokazują stanu bramy, ale o tym później). Mam problem z aplikacją. Mam dokładnie te same ikonki co w panelu dotykowym i przypisałem im właściwe wyjścia. Ikonki są jednak cały czas nieaktywne - zrzut ekranu poniżej:
    Ropam neogsm ip - sterowanie bramą garażową z napędem Wiśniowski MOTO 600
    Coś zrobiłem źle, czy po prostu aplikacja nie widzi przekaźników?
    2. Na panelu nie mam informacji o stanie bram. Rozumiem, że centralka alarmowa nie odczytuje z napędu bramy informacji o jej stanie i to jest zrozumiałe. Jak jednak rozwiązać ten problem? Czy wystarczy założyć dwie krańcówki albo dwa kontaktrony magnetyczne jak w oknach, czy bez informacji z napędu nie da się tego zrobić? Jeśli pomogą kontaktrony czy krańcówki to jak je podłączyć i gdzie skonfigurować, która krańcówka daje sygnał bramy otwartej, a która zamkniętej, bo takiej funkcji nie znalazłem. Ten sam problem dotyczy napędów rolet (na zrzucie LUKARNA). Roleta działa, również z aplikacji, ale nie mam informacji o jej stanie.
  • Helpful post
    ropam

Level 17  
    ad.1 wyjścia nie mają zaznaczonej opcji sterowania 'aplikacja mobilna'. (cyt. "Sposoby sterowania 'szybki start' wyjście O6)
    ad.2 na typowych bramach stosuje się zazwyczaj jeden kontaktron - brama zamknięta,
    podłączenie dwóch tak samo (każdy pod własne wejście) i wówczas mamy 'brama zamknięta' , 'brama otwarta'.
    takie sygnały można użyć do logiki itd (na przykładzie to I4).
    malum
    Level 23  
    ropam wrote:
    takie sygnały można użyć do logiki itd (na przykładzie to I4)

Oglądałem film ze szkolenia z Diagram Editor'a i w dalszym ciągu mam problem. Widzę, że jest możliwość wyświetlenia komunikatu w stopce, w okienku z przyciskiem OK, wysłania maila, sms'a, itp., ale nie znalazłem informacji w jaki sposób "zapalić" to małe kółeczko przy ikonce na ekranie i w aplikacji. Chodzi o to, żeby po otwarciu aplikacji od razu było widać, czy brama jest otwarta, czy zamknięta. Zauważyłem też, że przy ikonkach rolet są dwie "lampki", a przy bramach tylko jedna, która standardowo "zapala się", gdy następuje zadziałanie przekaźnika, a po zadanym czasie, czyli po 1 sekundzie gaśnie. Jeśli nie ma drugiej "lampki" to jedynym rozwiązaniem jest np. "świecenie" gry brama jest otwarta i "gaśnięcie" gdy jest zamknięta. Da się tak zrobić, a jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć jakiś rysunek logiki, bo w dołączonych materiałach czegoś takiego nie znalazłem?