Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Roleta zewnętrzna elektryczna - urwany przewód zasilający

adamfr82 17 Jul 2022 15:56 318 2
    adamfr82
    Level 1  
    Dzień dobry.

Jako totalny laik bardzo proszę kolegów o pomoc.
    Od ponad miesiąca nie mogę doprosić się "fachowca" o serwis rolety.
    Mam w domu kilkanaście rolet sterowanych zdalnie pilotem oraz każda z osobna ma przyciski sterujące na ścianie.

Zaczęło się od tego, że jedna z rolet pewnego dnia podczas podnoszenia stanęła w połowie i nie chciała dalej się ruszyć. Następnie wykonałem kilka prób, przycisk w dół, przycisk w górę, słyszałem że silnik pracuje, roleta lekko drgnęła ale ani w dół ani do góry nie poszła.
    Zadzwoniłem po serwis ale w związku z tym że od miesiąca nie raczyli przyjechać sam odkręciłem osłonę rolety i co się okazało?

Patrząc od przodu na roletę, z lewej strony widzę przerwany przewód, wygląda tak jakby zawinął się w mechanizm a próby uruchamiania rolety spowodowały jego przerwanie.
    Totalnie nie wiem w jaki sposób zdemontować roletę lub ją podnieść, przynajmniej do czasu przyjazdu serwisanta. Jest to roleta wyjściowa na taras i nie muszę mówić jak utrudnia wychodzenie przez to że jest upuszczona.
    Na chwilę obecną odciąłem zasilanie doprowadzające do rolety.

Roleta zewnętrzna elektryczna - urwany przewód zasilający Roleta zewnętrzna elektryczna - urwany przewód zasilający Roleta zewnętrzna elektryczna - urwany przewód zasilający
    Zbych034
    Level 39  
    Skoro silnik zaczął się obracać to może uda się nawinąć ją ręcznie.
    Jak nie to trzeba odpiąć od napędu i wyjąć z prowadnic.
    Ryszard49
    Level 38  
    U mnie roleta stanęła w pozycji zamknięta, więc dużego problemu nie było. Odpiąłem wieszaki odkręciłem śrubkę ustalającą wymiar rury napędowej i wyjąłem cały zespół napędowy (rura + silnik). Opis znalazłem na YouTube.