logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bramki voip + skype + zwykły telefon, czy to jest możliwe?

wic1 18 Lip 2022 16:05 1212 15
REKLAMA
  • #1 20106643
    wic1
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Witam,
    Rozważam rozwiązanie voip gdyż ze względu na niską jakość obsługi i jakości łącza zrezygnowałem z orange.

Mam obecnie sieć kablową lokalnego dostawcy. Przez firmę zewnętrzną mogą dać bramkę IP i telefon za ok 60-70 zł miesięcznie.
    Szukam czegoś tańszego. Raczej pod odbieranie rozmów niż wykonywanie telefonów. Innymi słowy by się dało dodzwonić.

Stąd pomyślałem o skype + numer skype + jakaś bramka + zwykły telefon. Pytanie tylko, czy się da?

Można kupić gotowy telefon skype i dzwonić za free ale to wymaga zmiany aparatów telefonicznych. Pytanie czy idzie kupić niedrogą bramkę do której przypiszemy numer telefonu np skype (podkreślam że mowa o numerze tel a nie numerze użytkownika) i swobodnie odbierać lub wykonywać rozmowy zwykłym aparatem telefonicznym? (Mamy zestaw bezprzewodowy z podwójnym telefonem stąd ciut szkoda takowy puścić z zapomnienie).

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 20106816
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    @wic1
    Za 20, 30 zł mc można dziś mieć komórkę no limit - a tu dochodzi koszt bramki, koszt utrzymania nr, koszt doładowywania tego nr.
    Komórkę zabierzesz wszędzie, a tu jesteś "uwiązany" tylko do domu.

Nr Skype to nr Skype - nie udostępniają chyba danych SIP do konfiguracji bramki:
    "Numer Skype to drugi numer telefonu dołączony do Twojego konta Skype, który umożliwia odbieranie rozmów przychodzących w aplikacji Skype w dowolnym miejscu. Pozwala to innym dzwonić do Ciebie ze swoich telefonów stacjonarnych i komórkowych, a Ty możesz odbierać rozmowy w Skypie. Numer Skype to świetne rozwiązanie, jeśli Ty i Twoi znajomi lub rodzina mieszkacie w różnych krajach albo planujesz podróż i chcesz mieć tani sposób na pozostanie w kontakcie.

Każdy może wybrać Twój numer Skype na dowolnym telefonie komórkowym lub stacjonarnym, a Ty po prostu odbierasz rozmowę w Skypie."
  • #3 20107170
    jprzedworski
    Ocena: 826
    wic1 napisał:
    mogą dać bramkę IP i telefon za ok 60-70 zł miesięcznie
    Od ponad 20 lat mam bramkę Linksys w sieci IPfon. Kosztuje mnie to 50 zł rocznie (przy opłacie 50 zł konto jest przedłużane o rok) - rozmowy pobierają jakąś kwotę, ale nie dzwonię z tego często, więc zwykle nie dopłacam, a bramki można dobrać różne: https://www.ipfon.pl/faq.htm
    Dostaje się od nich numer telefoniczny (do wyboru z kilku), można tam też przenieść jakiś swój numer. Brak opłaty za numer.
    https://www.ipfon.pl/tanie-rozmowy.htm
    Nadal działa mimo rozwoju telefonii komórkowej.
  • REKLAMA
  • #4 20107274
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20107298
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Żadnych bramek/dziś telefony IP można kupić już od około 100zł- oferują one lepszą jakość/niezawodność oraz dodatkowe funkcje połączeń dostępne z klawiatury aparatów (chyba że mamy jakiś sentyment do aparatu stacjonarnego, kombajn sieciowy Fritz z wbudowaną bramką SIP). A utrzymanie nr stacjonarnego może być prawie za free (5zł/rok do wykorzystania na rozmowy) https://www.plfon.pl . ]Link[/url]
  • #6 20107391
    jprzedworski
    jarek7714 napisał:
    Żadnych bramek
    Bez przesady.
    wic1 napisał:
    Mamy zestaw bezprzewodowy z podwójnym telefonem stąd ciut szkoda takowy puścić
    wic1 napisał:
    Raczej pod odbieranie rozmów niż wykonywanie telefonów.
    A bramki są w różnej cenie, czasem tanio. Na znanym portalu lokalnie jest np. "Linksys VOIP SPA1001 z telefonem Carrefour BE1200T " za 30 zł. Chyba działa.
  • REKLAMA
  • #7 20107542
    IC_Current
    Ocena: 2499
    Zainteresuj się Halonet. Bardzo dobra jakość połączeń a cena 1,23zł na miesiąc abonamentu i tanie połączenia. Idealne jeśli mało dzwonisz a chcesz tylko odbierać. Do tego instalujesz aplikacje Grandstream Wave Lite i masz numer w smartfonie gdziekolwiek jesteś. W domu albo jakaś tanią bramkę do starego telefonu albo za 150zł znajdziesz już używane aparaty VoIP. Ja jako bramki w domu używam starego Fritzboxa i mam do niego bezpośrednio zalogowane dwie słuchawki DECT i bramofon.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 20107572
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    Tak jak przedmówcy, olej kombinacje - chyba, że masz jakąś gigantyczną potrzebę ze skype, jednak jeśli jest to rzeźba dla rzeźby i ochoty posiadania numeru stacjonarnego - urządzenie/klient VoIP i konto u operatora VoIP. Będzie to najprostsze rozwiązanie.

Mam doświadczenie z halonet.pl - faktycznie kiedyś u nich utrzymanie numeru wynosiło 1PLN na rok, niestety była zmiana i teraz utrzymanie numeru jest w rozliczeniu miesięcznym - 1,23 PLN
  • #9 20107577
    IC_Current
    przeqpiciel napisał:
    Mam doświadczenie z halonet.pl - faktycznie kiedyś u nich utrzymanie numeru wynosiło 1PLN na rok, niestety była zmiana i teraz utrzymanie numeru jest w rozliczeniu miesięcznym - 1,23 PLN

To nawet nie wynikło z powodu samego Halonet, tylko zmieniły się dwa lata temu jakieś stawki hurtowe za przydział numeru z UKE i jakieś inne opłaty hurtowe regulowane przez UKE. Teraz nie pamiętam czego to dokładnie dotyczyło.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20107734
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    Pula numeracyjna jaką kupujesz od UKE to 1000 szt. numerów gdzie numer wychodzi Ciebie ~30gr rocznie, więc nie rozumiem tej podwyżki. Do tego zobacz, że masz jeszcze FTR (mocno już niski ale jednak, więc operator "zarabia" na ruchu przychodzącym na numer użytkownika)
  • #11 20107782
    wic1
    Poziom 14  
    przeqpiciel napisał:
    Tak jak przedmówcy, olej kombinacje - chyba, że masz jakąś gigantyczną potrzebę ze skype, jednak jeśli jest to rzeźba dla rzeźby i ochoty posiadania numeru stacjonarnego - urządzenie/klient VoIP i konto u operatora VoIP. Będzie to najprostsze rozwiązanie.

Zasadniczo ciśnienia na skype nie mam wcale.
    Rozchodzi się raczej że nie wiem jak konfigurować bramki IP i wiem, że skype daje opcję dodania numeru. Ewentualnie nawet rozwiązanie gdzie nie możemy dzwonić ale bramka odbiera połączenia skype to by było coś bo to tel tylko do odbierania rozmów. No i mamy cały ten ustrojny telefon bezprzewodowy gdzie jest jedna stacja i 2 telefony sparowane ze stacją i szkoda by to przepadło.

Stąd zamysł bramki :P

Wystarczy odbieranie i ewentualne dzwonienie na 112 czy coś.
    Stąd gdybam jak to ogarnąć możliwie minimalistycznym kosztem.
  • #12 20107895
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Przejrzyj sobie tutaj: https://www.halonet.pl/pomoc/jak-skonfigurowac/konfiguracja-telefonu-ip , zasadniczo konfiguracja jest bardzo prosta (jeżeli zostawiasz urządzenie na ustawieniach domyślnych) . Telefony IP to inna jakość rozmów przede wszystkim, często lepsza od połączeń komórkowych (obecnie w tym segmencie króluje Yealink, polecam również Snom, Polycom-z ostatnim jest problem z serwerem SIP Halonet). Co do nr alarmowych-poprzez konta SIP sami kierujemy z jakim nr terytorialnie ma nas łączyć.
  • #13 20107906
    IC_Current
    jarek7714 napisał:
    Co do nr alarmowych-poprzez konta SIP sami kierujemy z jakim nr terytorialnie ma nas łączyć.

W Halonet po prostu ustawia się dokładny adres budynku na ich stronie z konfiguracją.

przeqpiciel napisał:
    Pula numeracyjna jaką kupujesz od UKE to 1000 szt. numerów gdzie numer wychodzi Ciebie ~30gr rocznie, więc nie rozumiem tej podwyżki

Tam nie tylko o to chodziło. Była jakaś unijna standaryzacja cen hurtowych i UKE wprowadziło to w Polsce też. Nie pamiętam teraz o co to dokładnie chodziło, ale jak przeliczałem ze stawek w euro to właśnie wychodziło kilkadziesiąt groszy na miesiąc a Halonet to zaokrąglił do 1zł netto.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20140268
    wic1
    Poziom 14  
    IC_Current napisał:
    jarek7714 napisał:
    Co do nr alarmowych-poprzez konta SIP sami kierujemy z jakim nr terytorialnie ma nas łączyć.

W Halonet po prostu ustawia się dokładny adres budynku na ich stronie z konfiguracją.

przeqpiciel napisał:
    Pula numeracyjna jaką kupujesz od UKE to 1000 szt. numerów gdzie numer wychodzi Ciebie ~30gr rocznie, więc nie rozumiem tej podwyżki

Tam nie tylko o to chodziło. Była jakaś unijna standaryzacja cen hurtowych i UKE wprowadziło to w Polsce też. Nie pamiętam teraz o co to dokładnie chodziło, ale jak przeliczałem ze stawek w euro to właśnie wychodziło kilkadziesiąt groszy na miesiąc a Halonet to zaokrąglił do 1zł netto.

Jaki sprzęt polecacie do zrobienia bramki pod taniego operatora?
    Docelowo fajnie by było by była bramka a ona do telefonu bezprzewodowego i masz telefon jak każdy inny.

Inne pytanie. Jak mamy owe halonet i koszt połączenia. To płacimy za wykonywanie rozmów i odbieranie (za minutę) czy tylko za wychodzące połączenia?
  • #15 20140291
    IC_Current
    wic1 napisał:
    Jak mamy owe halonet i koszt połączenia. To płacimy za wykonywanie rozmów i odbieranie (za minutę) czy tylko za wychodzące połączenia?

W Halonet tylko wychodzące.

wic1 napisał:
    Jaki sprzęt polecacie do zrobienia bramki pod taniego operatora?

Stary Fritzbox z DECT. Robi od razu za bramkę VoIP i bazę DECT dla słuchawek. Nie trzeba prowadzić przewodu do dedykowanej bazy. Dedykowana baza wtedy tylko do ładowania słuchawek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20140719
    jprzedworski
    Chyba każdy dostawca VoIP zwykle na swojej stronie podaje instrukcje, jak konfigurować bramki. Warto wybrać którąś z nich, żeby nie kombinować jak skonfigurować nieznany sprzęt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wykorzystanie technologii VoIP w połączeniu z Skype i tradycyjnym telefonem, poszukując tańszego rozwiązania do odbierania połączeń. W dyskusji podano różne opcje, w tym bramki VoIP, które mogą współpracować z numerami telefonicznymi. Użytkownicy polecają bramki Linksys oraz usługi takie jak Halonet, które oferują niskie koszty utrzymania numeru. Wskazano również na możliwość użycia telefonów IP, które zapewniają lepszą jakość rozmów. Użytkownicy podkreślają, że dla minimalnych potrzeb wystarczy skonfigurować bramkę VoIP, aby odbierać połączenia, a także zwracają uwagę na prostotę konfiguracji nowoczesnych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA