Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Perfecta WRL - pomysł na bezprzewodową czujkę pod włącznikiem światła

gchmurka 19 Jul 2022 12:56 249 9
Optex
    gchmurka
    Level 3  
    Witam.
    Szukam rozwiązania jak do puszki pod klawiszem światła (albo puszką światełka schodowego) dodać bezprzewodowo jakiś czujnik który docelowo dezaktywował by strefę nocną.

Zamysł jest taki aby na noc aktywować strefę nocną (pir w kuchni, garaż, salon) i zostawiać tylko rozbrojone pięto w domu dla domowników (mają tam łazienkę i wszystko co potrzeba) więc w teorii schodzenie będzie rzadkie.

Przyjemnie było by dezaktywować strefę nocną włącznikiem światła na schodach, które i tak zawsze zapalam aby nie wybić sobie zębów schodząc.
    Niestety nie mam tam podciągniętej instalacji dodatkowym przewodem, a kucie i malowanie nie wchodzi w grę przez najbliższych kilka lat (kobieta mi nie pozwoliła) :)
    Zostaje tylko system bezprzewodowy. Dodanie bezprzewodowej pir nawet w opcji pet nie rozwiązuje problemu bo łażą koty (testowałem na bezprzewodowym pir pet przyklejanym na taśmie dwustronnej w testowych miejscach korytarza ze schodami i zawsze jakiegoś kota capnęło.

Komuś przychodzi do głowy jakieś sensowne rozwiązanie, najprościej było by znaleźć pozycje czujki PIR gdzie osoba schodząca (nie koty) przerywała by czuwanie nocne.
  • Optex
    kokapetyl
    Level 43  
    gchmurka wrote:
    Szukam rozwiązania jak do puszki pod klawiszem światła (albo puszką światełka schodowego) dodać bezprzewodowo jakiś czujnik

Czujniki takie potrzebują stałego zasilania, więc jeśli w tej puszce masz przewód fazowy i neutralny, to wszystko w porządku.
  • Optex
    gchmurka
    Level 3  
    Instalacja nowa, 3 przewody w puszcze włącznie z uziemieniem więc coś na stałe da się tam wsadzić aby było zasilane. Potrzebował bym tylko wiedzy jaki typ czujnika mogę nabyć aby bezprzewodowo zadziałał z Perfectą WRL, W abax2 jakoś więcej tego typu zabawek jest ;(.
    W instrukcji kompatybilnych czujników PerfectyWRL nic takiego nie ma ;(

Myślałem o samoróbce typu przekaźnik + bezprzewodowy czujniku zalania, niestety wymiary za duże aby zmieścić do puszki. Może rozebrać pilota MPT-350 i wsadzić jakiś styk pod klawisz światła schodów ;)
    Ale to wszystko samoróbka i wesoła inwencja twórcza, wolał bym jakieś sprawdzone gotowe rozwiązanie - jeśli oczywiście jest :)
    kokapetyl
    Level 43  
    gchmurka wrote:
    Instalacja nowa, 3 przewody w puszcze włącznie z uziemieniem więc coś na stałe da się tam wsadzić aby było zasilane.

Nie byłbym tego pewien, szczególnie jeśli wspominasz o łączniku schodowym. Trzeba to fizycznie sprawdzić.
    juan cabrillo
    Level 22  
    Poszukaj czegoś z Exta Free Zamela. Mają wiele rodzajów sterowania bezprzewodowego, zarrówno bateryjnego, jak i zasilanego 230V. Nadajniki spokojnie mieszczą się w puszkach. Jedynym problemem może być stosowanie wynalazku , gdy uzbrajanie/rozbrajanie strefy nie jest potrzebne (wieczorami...) - tu trzeba by zakombinować np. z logiką na przekaźnikach.
    gchmurka
    Level 3  
    Dzięki za wskazówki takie coś załatwi mi sprawę (jak tylko upewnię się, że pod klawiszem mam na 100% zasilanie).

Pod klawisz światełka - RNP-01
    Do centralki Perfecta - na wejścia -> ROP-01 jako NO albo NC
    juan cabrillo
    Level 22  
    Tylko, że w przypadku klasycznej instalacji schodowej to nie będzie takie proste, bo w puszkach może nie być odpowiednich przewodów :-(.
    Pokusiłbym się o dołożenie równolegle do oprawy oświetleniowej przekaźnika i wysterowanie nim bateryjnego RNP-02.
    gchmurka
    Level 3  
    Dzięki za poradę, jak nie będę miał zasilania pod klawiszem to skorzystam z porady.
    tomaszns
    Level 12  
    A nie lepiej zamiast rzeźbić zastosować po prostu PRF-LCD-WRL ?
    gchmurka
    Level 3  
    tomaszns wrote:
    A nie lepiej zamiast rzeźbić zastosować po prostu PRF-LCD-WRL ?

Mojej kobiecie się ten manipulator wizualnie nie podoba (a z gustami się nie dyskutuje). Tam gdzie są, tam są - bo muszą być, (garaż, tylne wejście przez kotłownie którego używamy wracając z rowerami, wiatrołap) choć coraz bardziej kusi mnie aby zostawić tylko garaż i kotłownie, a wyjście przez drzwi aktywować aplikacją (tylko wewnętrzny leń przed zatynkowaniem dziur i malowaniem mnie powstrzymuje)... :)
    Co do rozwiązania nocnego podjadania z lodówki, bardziej poszedł bym w stronę pilota, ale to równie mało wygodne rozwiązanie dla użytkowników. Po pierwsze w nocy trzeba pilota znaleźć, po drugie trzeba pamiętać o jego użyciu, po trzecie trzeba posiadać tyle pilotów ile oddzielnych sypialni na górze.

Opcja, z dezaktywacją czuwania nocnego włącznikiem światła przed schodami jest najlepsza i najwygodniejsza. Stąd kusi mnie takie rozwiązanie. Potencjalny intruz zakłócający czuwanie nocne musiał by najpierw niewykryty przejść przez strefę czuwania nocnego, wejść po schodach na górę, włączyć światło (skąd miałby wiedzieć, że to wyłączy czuwanie) a dopiero potem zabrać się za myszkowanie po garażu czy kotłowni, czy wyjadaniem smakołyków z lodówki ;)