logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miele G4480Vi - błąd F11 przy każdym włączeniu musze wylewać ręcznie wodę

Anniaa123 19 Lip 2022 14:34 7206 12
REKLAMA
  • #1 20108068
    Anniaa123
    Poziom 3  
    Dzień dobry
    Za każdym razem jak włączam zmywarkę włącza się ten błąd. Musze wylewać ręcznie wodę czyścić winniczek i znowu zmywarka działa, ale pod koniec wyskakuje ten sam błąd F11. Szanowni co zrobić? Chce to sama rozpracować i nie chce dzwonić po serwis 💪
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20108199
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 438
    Wygląda na problem z pompą spustową lub z odpływem wody.
  • REKLAMA
  • #3 20108325
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2289
    Witam
    Podaj typ model zmywarki od tego zaczynamy temat tak jak wyżej lub jej sterowanie.
  • #4 20108640
    Anniaa123
    Poziom 3  
    Interval napisał:
    Wygląda na problem z pompą spustową lub z odpływem wody.

To znaczy ze zamówić pompę spustowa? Dam radę ja wymienić sama?
  • #5 20108661
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Anniaa123 napisał:
    To znaczy ze zamówić pompę spustowa?

W ciemno na pewno nie, bo koszty takich wymian wyjdą na koniec więcej niż serwisant z usługą.
    Każdy element trzeba poddać sprawdzeniu i ocenie stanu.
  • REKLAMA
  • #6 20108789
    Telo
    Serwisant RTV
    Witam

Jak kolega wyżej napisał trzeba wszystko sprawdzić .

110
    11025001
    pompa spustowa silnik synchroniczn
    394,99 PLN
    Załączniki:
    • Miele G4480Vi - błąd F11 przy każdym włączeniu musze wylewać ręcznie wodę pobierz.jpg (694.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 20108983
    Anniaa123
    Poziom 3  
    Problem jest tu z serwisem Miele wiec chciałam się podjąć sama tej naprawy:-/ zadzwoniłam do miejscowego serwisu AGD ale pan mi powiedział ze się nie podejmuje naprawy. Ja tak!
    Czy ta pompę spustowa to od spodu się wkręca? To chyba nie będzie duży problem
  • #8 20109277
    mrice
    Moderator AGD
    No tak, zwykle czterech na pięciu mechanikó jak słyszy Miele to ucieka z krzykiem.
    Co do tego czy to jest proste czy nie, jest to zależne od umiejetności naprawiającego. Dla jednych odkręcenie śrubki to problem, a dla innego remont kapitalny silnika w aucie to pryszcz.

W każdym razie, aby dojść do pompy, należy zmywarkę wyjąć z zabudowy, położyć na tył, odkręcić dolną pokrywę Wówczas będzie dostęp do podzespołów. Pompa odpływowa, na rysunku któy wrzucił Telo jest oznaczona numerem 110 i jest zakładana bezpośrednio na miskę myjącą - oznaczona nr 10. Aby ją zdjąć przekręca się ją nieco w lewo i wyciąga z gniazda, ale by ją przekręcić trzeba poszukać do podważenia zapadki blokującej.
  • #9 20109749
    Anniaa123
    Poziom 3  
    Dziękuje za pomoc
    Mam jeszcze pytanie : czy fakt ze dzisiaj zablokował mi sie odpływ w zlewie i mam trudności z odpływem wody ma coś wspólnego z problemami które mam w zmywarce bo tam tez woda stoi za każdym razem?
    Może to nie problem w pompie spustowej tylko coś innego?
  • #10 20109773
    mrice
    Moderator AGD
    Jeśli spust z zmywarki jest podłączony pod syfon od zlewu to jest to możliwe, że problem nie będzie po stronie zmywarki tylko kanalizy.
  • #11 20109824
    Telo
    Serwisant RTV
    Witam

Jeżeli jest tak kolega wyżej napisał to poproś hydraulika o naprawę, czyszczenie odpływu.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #12 20110500
    -radas-
    Poziom 19  
    Ocena: 100
    Włóż wąż spustowy do dużego wiadra lub miski (przytrzymaj), włącz zmywarkę. Jeżeli woda poleci to masz problem z zatkaną rurą odpływu za wężem spustowym (zmywarka ma określony czas na pozbycie się wody, jeżeli się w nim nie zmieści wskaże błąd F11).
    Aby się dostać do pompy spustowej wystarczy odkręcić dwie śrubki (śrubowkrętem torx20) pod drzwiami, które trzymają klapkę metalową za którą jest dostęp do pompy spustowej (nie przewracaj zmywarki na plecy, ta czynność jest zarezerwowana dla doświadczonych serwisantów, którzy wiedzą co najpierw opróżnić z wody, aby ona wyciekając na podzespoły nie poczyniła większych szkód).
    Z doświadczenia te pompy rzadko się psują.
    Powodzenia
  • #13 20130807
    Anniaa123
    Poziom 3  
    Wezwałam mechanika. Jednak pompa do wymiany. Dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Miele G4480Vi, która przy każdym włączeniu wyświetla błąd F11, co zmusza go do ręcznego opróżniania wody. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie pompy spustowej lub zator w odpływie. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, jednak otrzymuje ostrzeżenia o potencjalnych kosztach i trudności w wymianie pompy. Wskazówki dotyczące diagnozy obejmują sprawdzenie odpływu zlewu, co może być źródłem problemu. Ostatecznie użytkownik decyduje się na wezwanie mechanika, który potwierdza konieczność wymiany pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA