Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother HL-2035 - Blado drukuje mimo wymiany tonera

m72 21 Jul 2022 15:14 534 6
    m72
    Level 12  
    Poradźcie coś. Mam tą drukarkę już chyba dekadę jak nie więcej i mam o niej wybitnie dobrą opinię ale po latach już chyba wymaga małego remontu bo wydruki są blade mimo wymiany tonera. Pierwsza dosypka tonera wymagała z tego co pamiętam wymiany całego kartridża. Następnie z 2-3 razy wciągu kilku lat robiłem dosypki ale one już nie bardzo pomagają. Rozbierałem też do zera kartridże wraz z gruntownym czyszczeniem + nowy toner ale to też nie pomaga. Wszystko niby dział super ale wydruki są bledziutkie a cienkie linie drukowane z programów CAD praktycznie niewidoczne. Da się coś z tym zrobić ? Nie chciałbym kupować nowej drukarki bo ta jest genialna.
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    zjo
    Level 28  
    Zużycie OPC w drukarkach Brothera objawia się najczęściej plamieniem lub nieregularnym czarnym pasem z lewej strony wydruku. Tutaj obstawiał bym zanieczyszczoną optykę lasera. Rozebrać, wyczyścić, jeśli nie pomoże - wtedy będziemy badać zespół obrazujący. Ten sam proszek jest stosowany cały czas?
    m72
    Level 12  
    zjo wrote:
    Zużycie OPC w drukarkach Brothera objawia się najczęściej plamieniem lub nieregularnym czarnym pasem z lewej strony wydruku. Tutaj obstawiał bym zanieczyszczoną optykę lasera. Rozebrać, wyczyścić, jeśli nie pomoże - wtedy będziemy badać zespół obrazujący. Ten sam proszek jest stosowany cały czas?

A tak, był taki okres że po jednej stronie wydruki były zafajdane ale było też tak że miejscami były puste plamy "z okresowością obrotu jakiegoś wałka"

Proszki były różne, nie pamiętam już jakiego pochodzenia bo dawno kupowane.
    zjo
    Level 28  
    Jeśli proszki dedykowane pod Brothera, to ok. Jeszcze jest kwestia warunków przechowywania i starzenia, zwłaszcza że nie wiadomo do końca co to było i z czego, ale i tak zacząłbym od wyczyszczenia optyki. Później, w razie braku poprawy, proponuję zakup w miarę dobrego zamiennika wkładu - koszt w granicach 50 -60 zł, nie majątek...
    m72
    Level 12  
    zjo wrote:

Temat wraca. Drukarka drukuje blaaaado, ledwo co mimo tego że proszek jest.
    Jak się zabrać za to czyszczenie optyki które sugerowałeś ?
  • Helpful post
    zjo
    Level 28  
    Rozbiórka urządzenia, demontaż zespołu lasera (jest dostępny z góry, nad bębnem), rozbiórka, czyszczenie (bardzo delikatne, miękką ściereczką) soczewek i lustra. Nie demontuj elementów optyki, zdejmij tylko pokrywę i masz pełny dostęp. Załączam SM, od strony 4.1 masz opis demontażu obudowy, od 4.28 demontaż zespołu lasera.
    brother_hl..._2070n.pdf Download (8.49 MB)Points: 1 for user .