Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linia świetlna na LED własnej konstrukcji

wic1 21 Jul 2022 19:45 414 2
    wic1
    Level 14  
    Witam,
    Zabudowując rury od rekuperacji gdybałem jak to oświetlić by miało to ręce i nogi i pomyślałem o linii świetlnej.

Mianowicie czymś takim: Linia świetlna na LED własnej konstrukcji
    Tylko wyłącznie pod sufitem. Linia by szła wzdłuż rur rekuperacji czyli w wypadku salonu z holem jakieś...12metrów.

1. Profil aluminiowy (tu się nie znam, byle taki by dało się go wpuścić w karton-gips bo wtedy nie będzie większych problemów z montażem. Czyli idealny kandydat byłby grubości 12.5mm :P
    2. Led.... możliwie gęsto by nie widzieć odstępów lampek i możliwie małej mocy by nie przegrać profili i ledów.
    3. Zasilacz... tu kwestia powyższych ledów.
    4. Podłączenie.... na logikę by rozprowadzić na takiej odległości moc równomiernie to by wypadało co 2 metry zrobić kabel do zasilacza by równomiernie świeciło i równomiernie się nagrzewało (by nie ubić ledów).
    5. Położenie.... linia by szła od spodu rury rekuperacyjnej. Rury są zabudowane stelarzem. Myśl jest taka by dać profile ud30 poprzecznie do podtrzymania profili led i konstrukcji GK po bokach profili led.

Proszę o sugestie.
    Trudno mi znaleźć profile led 12.5mm a te by były idealnym kandydatem.

Jakieś rady? Sugestie?

POZDRAWIAM!
    wic1
    Level 14  
    Cześć,

Linia wykonana, zabawy było co niemiara ale nie z ledem tylko z samą konstrukcją zabudowy rur.

Zabudowa rur rekuperacji nie wyszła super idealnie równa więc taśma led też nie mogła się trzymać np 5 cm od krawędzi zabudowy bo
    - wtedy jeszcze nie było to jasne gdzie będzie krawędź zabudowy
    - nierówne szerokości zabudowy i linia by podkreślała rozbieżności
    Mając na uwadze powyższe:
    - najpierw wykonano zabudowę rur rekuperacyjnych z uwzględnieniem wkładek metalowych pod przyszłe ledy by było gdzie się przykręcić/przykleić
    - potem wyliczyłem odległość by nie było co do centymetra z rogiem stelaża a by optycznie pasek szedł po 'środku' pozostałej zabudowy
    Czyli najpierw zabudowa a potem nóż do paneli i jedziemy...

Po wycięciu przykleiłem listwy na klej mamut do metalowych wstawek w stelażu podtrzymując je kijkami deleskopowymi do malowania i dwiema podporami teleskopowymi z lidla.

Po założeniu listwy alu przykleiłem ledy. Efekt?
    Cacy....
    Efekt ściany, bdzie.... i to bardzo bo ledy podkreśliły nierówność ściany.
    Potem poprawiłem ściany, założyłem ściemniacz na pilota i jest ok :)

Polecam acz w przyszłości bym brał ledy RGBW by zmieniały kolor bo samo światło białe to jednak średnia frajda.