Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kontrolka otwartych drzwi Golf 4 - diagnostyka

Bodzio.x 22 Jul 2022 11:01 297 8
Altium Designer Computer Controls
    Bodzio.x
    Level 11  
    Cześć.
    Mam problem w swoim Golfie 4. Cały czas świeci mi się kontrolka otwartych drzwi (oczywiście są zamknięte) i przez to muszę ręcznie wyłączać oświetlenie wewnętrzne. Mechanik niby podpinał się i sprawdzał gdzie jest problem, wskazał drzwi kierowcy. Oświetlenie drzwi na dole działało dobrze, czyli świeciło się przy otwartych, gasło po zamknięciu ale dla pewności rozebrałem i przy okazji wymieniłem mikrostyk, nic innego podejrzanego nie znalazłem.
    Zastanawiam się czy to mechanik może mnie w błąd wprowadził z tymi drzwiami kierowcy.
    Mam kabel niebieski VAG KKL, można tym sprawdzić które drzwi wskazują błąd? Jeżeli tak to gdzie to sprawdzić?
    Może jakieś inne pomysły?
  • Altium Designer Computer Controls
    andrzej20001
    Level 43  
    Bodzio.x wrote:
    Oświetlenie drzwi na dole działało dobrze, czyli świeciło się przy otwartych, gasło po zamknięciu

No to jest sprawne. I tak teraz działa ? A czy drzwi pasażera również tak reagują?
    Nie masz alarmu , czasem wpiecia w pokrywę silnika lub bagaznik ?
    I kluczowa kwestia jak doszło do awarii ?
    Bodzio.x
    Level 11  
    andrzej20001 wrote:
    Bodzio.x wrote:
    Oświetlenie drzwi na dole działało dobrze, czyli świeciło się przy otwartych, gasło po zamknięciu

No to jest sprawne. I tak teraz działa ? A czy drzwi pasażera również tak reagują?
    Nie masz alarmu , czasem wpiecia w pokrywę silnika lub bagaznik ?
    I kluczowa kwestia jak doszło do awarii ?

Tylko drzwi są sprawne, oświetlenie na górze z przodu oraz z tylu świeci się cały czas, muszę ręcznie przesunąć i wyłączyć, no i kontrolka na desce wskazuje otwarte drzwi. Mam centralny i alarm. A awaria powstała tak po prostu, któregoś dnia wsiadam zamykam drzwi a kontrolka już nie zgasła.
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    carrot
    Moderator of Cars
    W module komfortu, w parametrach zobacz sobie, które drzwi widzi otwarte
    JayRo
    Level 34  
    Sprawdź po kolei czy lampki w drzwiach się zapalają po otwarciu a gasną po zamknięciu. Za ich działanie odpowiada ta sama krańcówka co uruchamia lampki na podsufitówce. Jeżeli będą prawidłowo reagować to problem będzie gdzie indziej niż w zamkach drzwi. No i może tak być, że tylne drzwi nie będą miały tych lampek ostrzegawczych więc utrudni to szybką diagnozę. Sprawdzić można przewody w przelotkach gumowych drzwi. Jak będą całe a lampki przednich drzwi będą reagować poprawnie, to trzeba się będzie dobrać do krańcówek drzwi tylnych i je zdiagnozować. Aha i dopytam jeszcze czy przy wymianie krańcówki rozbierałeś zamek, czy lutowałeś do przewodów wystających z zamka? Bo jak nie otwierałeś zamka to mogłeś przegapić zimne luty na płytce drukowanej w zamku.
    Bodzio.x
    Level 11  
    carrot wrote:
    W module komfortu, w parametrach zobacz sobie, które drzwi widzi otwarte

Pokierujesz gdzie to sprawdzić w darmowym programie VAG-COM? Nie mam doświadczenia.

JayRo wrote:
    Sprawdź po kolei czy lampki w drzwiach się zapalają po otwarciu a gasną po zamknięciu. Za ich działanie odpowiada ta sama krańcówka co uruchamia lampki na podsufitówce. Jeżeli będą prawidłowo reagować to problem będzie gdzie indziej niż w zamkach drzwi. No i może tak być, że tylne drzwi nie będą miały tych lampek ostrzegawczych więc utrudni to szybką diagnozę. Sprawdzić można przewody w przelotkach gumowych drzwi. Jak będą całe a lampki przednich drzwi będą reagować poprawnie, to trzeba się będzie dobrać do krańcówek drzwi tylnych i je zdiagnozować. Aha i dopytam jeszcze czy przy wymianie krańcówki rozbierałeś zamek, czy lutowałeś do przewodów wystających z zamka? Bo jak nie otwierałeś zamka to mogłeś przegapić zimne luty na płytce drukowanej w zamku.

Lutowałem do przewodów. Ale wydaje mi się, że on odpowiada za to światełko w drzwiach i wyglada na sprawy. Posprawdzam inne drzwi, z tylu nie ma światełek. Pytałem o ten kabel bo może problem jest jeszcze w masce lub klapie bagażnika. Wolałbym wcześniej wiedzieć a nie wszystko rozbierać.
  • Helpful post
    JayRo
    Level 34  
    Bodzio.x wrote:
    Pytałem o ten kabel bo może problem jest jeszcze w masce lub klapie bagażnika. Wolałbym wcześniej wiedzieć a nie wszystko rozbierać.

To zrozumiałe. W programie wejdź w sterownik modułu komfortu, powinien być pod numerem 46. Dalej możesz sobie wejść w bloki pomiarowe
    tego modułu, tam możesz przewijać poszczególne grupy i szukać tych co nas interesują od drzwi.
  • Helpful post
    carrot
    Moderator of Cars
    Quote:
    gdzie to sprawdzić w firmowym programie VAG-COM?

Wchodzisz w 46 Cantral conv. i w blokach pomiarowych masz status poszczególnych drzwi (zablokowane, odblokowane, zamknięte, otwarte etc)
    Bodzio.x
    Level 11  
    Temat rozwiązany. Problemem był mikrostyk w tylnich drzwiach, wyszło w programie, dzięki za nakierowanie jak sprawdzić. Wyjęcie zamka z tych drzwi to niezła katorga. Sam mikrostyk sprawny (poza zerwaną białą gumą osłaniającą) ale był wygięty i zablokowany. Poprawiłem wszystko, przeczyściłem i działa.