Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie z kierownicy - podpięcie sterowania z kierownicy Yaris

mariooszdee 26 Jul 2022 19:47 246 1
  • #1
    mariooszdee
    Level 2  
    Witajcie. Samochód to Toyota Yaris 1.3 2004 rok po liftingu.
    Niedawno zakupiłem do niego nowe radio Sony z Android Auto. Chciałbym wykorzystać fabrycznego pilota sterowania z kierownicy do obsługi tego radia. Z kotki która jest w pilocie wychodzą 3 kabelki, zielony, czerwono żółty i niebieski. Sterowanie jest podpięte do górnego panelu radia, tam gdzie jest zegar, spalanie i inne ustawienia radia fabrycznego. Tylko że tam już jest wpięta wtyczka z innymi kolorami kabli: zielony, czerwony i czarny:
    Sterowanie z kierownicy - podpięcie sterowania z kierownicy Yaris
    Tam też jeszcze inne wtyczki są wpięte do panelu, ale ta co pokazałem wyżej odpowiada za sterowanie z kierownicy.
    Natomiast do samego fabrycznego radia są podpięte takie wtyczki:
    Sterowanie z kierownicy - podpięcie sterowania z kierownicy Yaris Sterowanie z kierownicy - podpięcie sterowania z kierownicy Yaris
    Do nowego radia podpiąłem przez przejściówkę ISO dwie z nich, tą niebieską i tą białą mniejsza. Ta 12 pinowa biała pozostała niepodpięta.
    Sterowanie z pilota jest rezystancyjne, zakupiłem kabelek jack, który podpina się do radia Sony, natomiast te 3 kabelki z drugiej strony chciałem podłączyć do kabelków które idą do tej kostki co była podpięta do górnego panelu. Na razie podpiąłem się na próbę bezpośrednio pod kostkę, pod jej piny, żeby sprawdzić czy będzie sterowania działało. Miernikiem sprawdziłem rezystancję na złączu. Gdy końcówki miernika podepnę pod piny z zielonego i czerwonego kabla, to działa przycisk MODE, miernik pokazuje zmiany wartości po kliknięciu w ten przycisk, przy naciskaniu pozostałych przycisków, czyli regulacja głośności i przeskakiwanie po stacjach radiowych do przodu i tyłu, nic się nie dzieje. Natomiast jak przyłożę końcówki miernika pod piny podpięte do zielonego i czarnego kabelka, wtedy MODE nie reaguje, natomiast reagują pozostałe przyciski, zmienia się wartość na mierniku. Wszystkie trzy kabelki jak podłączyłem do jacka i do radia, udaje się przypisać w nim wszystkie przyciski, oprócz MODE właśnie. Jak to podłączyć, żeby działały wszystkie łącznie z MODE? Zielony to prawdopodobnie masa, dobrze myślę? Bo w obu przypadkach musi być podpięty ten zielony kabelek.
  • #2
    mariooszdee
    Level 2  
    Wszystko gra i hula już, po podłączeniu do radia bezpośrednio bez problemu wszystko działa, łącznie z przyciskiem MODE.