Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

4K UltraBox+ - brak EPG na kanałach Astra po aktualizacji, odbiór napisów w Niemczech.

agnesrossa 27 Jul 2022 21:34 1479 27
    agnesrossa
    Level 1  
    Czy jest jakaś możliwość odbierania napisów epg na danym dekoderze, ponieważ po aktualizacji i nowym oprogramowaniu brak epg na wszystkich kanałach nadawanych przez astrę. Dotychczas nie miałam żadnych problemów. Mieszkam w Niemczech i jest to bardzo ważne ponieważ oglądam bardzo często niemieckie kanały co jest wkurzające bez epg.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Nie ma, to problem firmware.

Na innych tunerach nie ma żadnych problemów.
    4K UltraBox+ - brak EPG na kanałach Astra po aktualizacji, odbiór napisów w Niemczech.

netTv
    Level 28  
    Spróbuj przywrócenia ustawień fabrycznych dekodera, wcześniej zapisz sobie konfigurację anteny :)
    maxiu133
    Level 14  
    Witam, też mam taki problem jak kolega. Czy ktoś rozwiązał ten problem?
    Wiem że to jest ewidentny błąd oprogramowania, aczkolwiek nie wiem czy nie zrobiono tego specjalnie, poniewaz EPG działa na Astra po odłączeniu dekodera od Internetu i uruchominia go ponownie bez sieci.
    Po zmianie oprogramowania dekoder stał się dla niektórych osób jak i dla mnie nie w pełni użyteczny...
    netTv
    Level 28  
    Zgłosiłeś do operatora, że dekoder po aktualizacji nie odbiera EPG EIT na satelicie Astra? To jest sprzęt operatora i nikt poza nim nie może pomóc.
    maxiu133
    Level 14  
    Stąd moje pytanie czy koledze udało się rozwiązać ten problem.
    Operator twierdzi że to wina satelity lub zasięgu co uważam za bzdury. Nie jestem jedyny co ma ten problem, więc pytam czy ktoś doszedł do tego.
    netTv
    Level 28  
    Nie działa od dawna i nikt z tym nie zamierza nic zrobić. Programiści w ten sposób zaoszczędzają pamięć.
    maxiu133
    Level 14  
    Pamięć? ...mamy średniowiecze? Nie trzeba było zmieniać dobrego oprogramowania na g.wniane.
    Menu Wygląda jakbym odpalał Tablet...tragedia.
    Od dłuższego czasu już używam tego dekodera bez WiFi ze względu na te EPG, jak se będę chciał pooglądać seriale to odpalam Android boxa a ten śmieszny 4K box po prostu wyłączam.
    netTv
    Level 28  
    Nie wyżywaj się słownie na forum, tylko złóż na piśmie reklamację do operatora. Pamiętaj aby w treści reklamacji umieścić konkrety, czyli jaki kanał itp.
    Jeśli chodzi o kafelki w menu dekoderów i nie tylko to deweloperom się popieprzył świat mobilny z urządzeniami stacjonarnymi, gdzie inaczej się nawiguje pilotem w porównaniu do systemów dotykowych.
    Wymuszona unifikacja ux spowodowała tylko tyle, że proste czynności na dekoderach teraz trzeba wyklikiwać w xxx krokach.
    Mihal2
    Level 13  
    maxiu133 wrote:
    Witam, też mam taki problem jak kolega. Czy ktoś rozwiązał ten problem?
    Wiem że to jest ewidentny błąd oprogramowania, aczkolwiek nie wiem czy nie zrobiono tego specjalnie, poniewaz EPG działa na Astra po odłączeniu dekodera od Internetu i uruchominia go ponownie bez sieci.
    Po zmianie oprogramowania dekoder stał się dla niektórych osób jak i dla mnie nie w pełni użyteczny...

Czy z satelity Hodberd działa EPG dla programów Canal+? Jeżeli TAK to wszystko jest OK. Programy a astry to TYLKO dokładka i nie musi działać wszystko.
    maxiu133
    Level 14  
    Rozumiem że nie nie musi działać, natomiast działało przed aktualizacją. Teraz działa tylko wtedy gdy odłącze dekodera od internetu.
    Jest to uciążliwe ponieważ nie można np. zapamiętać nadawanego programu z innej satelity żeby o nim nie zapomnieć.
    Po zgłoszeniu do operatora Odpowiedź była następująca:

"Szanowny Panie,

Informuję, że nie jest to problem po stronie dekodera. "

Jak nie dekodera to czego?
    Nie zgodzę się z tym ponieważ tak jak mówiłem epg działa tylko wtedy gdy odłączę dekoder od sieci WiFi i uruchomię go ponownie z ustawień żółtym przyciskiem.
    Chyba nie zrobiono tego celowo...bo jaki to miałoby sens?
    tomaszlonski
    Level 31  
    Nie zrozumiałeś odpowiedzi.
    Ich nie obchodzi ze coś sie zepsuje po aktualizacjach po stronie Astry i będziesz miał problem z odbiorem EPG Astry. Astra nie wchodzi w skład pakietu operatora. Chyba skolpali coś z pobieraniem z netu informacji, po odłączeniu internetu pobiera dane z satelity.

Zwykle rozwiązanie tego problemu następuje w następnych aktualizacjach po zgłoszeniach użytkowników z problemami w odbiorze na danym modelu.
    maxiu133
    Level 14  
    Wiem że nie wchodzi w skład...i wiem że ich nie obchodzi.
    W odpowiedzi dokładnie napisali że to nie wina ich sprzętu. Wiec ja pytam czyja?
    Z resztą, wskakuje na starszy dekoder bo tam wszystko śmiga.
    karczek1981
    Level 3  
    Podłączam się do tematu. Czy ktoś ma może jakieś nowe informacje czy canal+ ma zamiar
    Naprawić problem epg dla kanałów astry dla tego niby super dekodera 4k Ultrabox
    Bo jest dokładnie tak jak piszą koledzy po włączenie wi fi albo po kablu internetu epg dla kanałów astry przestaje dzialac
    Też mieszkam w de i bez działającego epg to lipa myślę też o wymianie tego dekodera na starszy model
    netTv
    Level 28  
    Po co męczysz się z tym szrotem. Kup sobie dekoder na wolnym rynku 4K do niego moduł CAM i będziesz panem we własnym świecie.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Na starszy model nie wymienią bo są wycofywane.

Najlepszą opcją jak radzi @netTv jest użyć TV z sat albo dekoder z wolnego rynku z Ci+ i zmienić tuner na moduł.
    W Niemczech masz Vu+ albo Gigablue dostępne bez problemu w sklepach.

Będziesz wtedy bezproblemowy dostęp do wszystkich kanałów z Astry i Hotbirda a nie ograniczony przez listy operatora.
    maxiu133
    Level 14  
    @tomaszlonski witam.
    Jak to jest z tymi Gigablue i Vu+ ? Trzeba coś kombinować czy wystarczy włożyć kartę z C+ i wszystko leci ?
    tomaszlonski
    Level 31  
    Jak nie chcesz kombinować to masz zmieć MODUŁ Z KARTĄ operatora, może dostaniesz jak wymienisz tuner.

Zresztą w ramach abonamentu masz to samo prawie online, nawet tunera nie potrzeba a niemieckie HbbTV działa też bez satelity.
    maxiu133
    Level 14  
    Nie chce nic on-line. Mam dekoder 4k i jak dla mnie katastrofa po aktualizacji.
    Dobrze by było mieć dekoder który będzie miał normalne przejrzyste menu. Jaki dekoder obsłuży karte c+ ? Moduł bezpośrednio do tv, nie wiem czy to dobry pomysł bo chodzi to wolniej...z tego co sie orientuję.
    karczek1981
    Level 3  
    Canal+ w online nie działa w Niemczech znaczy działa tylko poczesci jeśli można tak powiedzieć. Kanały live nie działają reszta tak mówię o oglądaniu przez przeglądarkę
    tomaszlonski
    Level 31  
    Nie pisz bezsensów skoro Canal+ gwarantuje działanie w krajach Unii Europejskiej przynajmniej większości usług które gwarantuje w abonamencie to jak ma nie działać w Niemczech. Może coś się ostatnio zmieniło i Niemcy opuścili unię po cichu ?
    Dla pełnej działalności serwisu wystarczy mieć VPN, działa również na odbiornikach operatora w trybie online bez używania anteny SAT.

Jakie kanały live nie działają ?

@maxiu133
    Praktycznie każdy tuner bez problemu obsłuży karty operatorów polskich w tym Canal+ ale nie będą działać ŻADNE karty wyciągnięte z obecnych odbiorników operatora. Ten sposób zmiany teraz odpada całkowicie.

Jak chcesz się całkowicie uniezależnić od operatora to najlepiej zamienić tuner na moduł albo zrezygnować z abonamentu, kupić moduł niebieski na prepaid i przejść ponownie na abonament jeśli nie zadowala Cię oferta prepaid.
    Moduły w tunerach będą działać bez problemu tak samo jak odbiorniki operatora, można nawet oglądać i nagrywać inny program w tym samym czasie.
    Temat o działaniu niektórych karty we własnym odbiorniku nie jest tematem na to forum.
    maxiu133
    Level 14  
    >>20481792
    Wszystko działa normalnie. 2 może 3 lata temu był problem ale już wszystko działa jak należy. Sam używam c+ online od czasu do czasu.

Dodano po 4 [minuty]:

@tomaszlonski rozumiem.
    Dziękuję za Informacje. Pomyśle nad tym jak się do tego zabrać bo od dobrych kilku lat mam ofertę która mi pasuje więc ciężko trochę ze zmianą...
    Rozumiem że po prostu świeża karta musi zostać uruchomiona w nowym dekoderze typu np Vu, a nie przełożona z dekodera bo już jest z tym dekoderem "sklejona"
    tomaszlonski
    Level 31  
    Nie ma żadnej innej legalnej możliwości sparować kartę operatora na abonamencie z Vu+ czy jakimkolwiek innym tunerem.

Dlatego radzę najprościej, wymienić tuner operatora na moduł czy kupić moduł Ci+. Moduł jest ze sparowaną kartą.

Bez problemowo zwykle działają karty prepaidowe np. TNK z modułem niebieskim. Biorąc taką usługę można z niej przejść potem na abonament.

Dlaczego tak się boisz tego modułu ? To to samo co karta w odbiorniku operatora poza tym że nie ma dodatków jakie zwykle są w tunerze operatora. Niektóre programy z tunera można instalować jako aplikacje na boxach czy w TV.
    Poza tym na własnym sprzęcie uniezależniasz się od możliwości nagrania dowolnego programu który potem możesz odtworzyć sobei w dowolnym urządzeniu a nie tylko w tunerze na którym został program nagrany.
    karczek1981
    Level 3  

Tu masz screen shoot z mojego telefonu

Dodano po 4 [minuty]:

Ja mieszkając w Niemczech na stałe nie mogę oglądać canal+ online na telefonie to działa tylko na polskich nr telefonicznych i nie mów mi że piszę bezsensu bo używać vpn to są dodatkowe koszta.

Dodano po 11 [minuty]:

CZY MOGĘ KORZYSTAĆ Z CANAL+ ONLINE ZA GRANICĄ?

Tak, z serwisu CANAL+ online możesz swobodnie korzystać na terenie państw członkowskich Unii Europejskiej. Warunkiem koniecznym jest jednak zamówienie pakietów, gdy przebywasz na terenie Rzeczypospolitej Polskiej i korzystasz z polskiego konta bankowego.

Z PREMIER CANAL+ również możesz korzystać (zarówno zamawiać filmy jak i oglądać) na terenie Unii Europejskiej. Warunkiem jest jednak opłacenie filmu poprzez polskie konto bankowe.

Wie dla Polaków wyjeżdżających za granicę będzie działa ale dla Polaków mieszkających poza granicami Polski i używających np. Niemieckiego nr telefonu alokacja canal Plus nie wyświetli tv live
    tomaszlonski
    Level 31  
    Ale działa bez problemów.
    Według regulaminu usługa bez problemów jest dostępna na terenie tylko Polski, by odbierać za granicą należy po prostu tylko spełnić tylko warunku operatora odnośnie płatności i wykupienia usługi.
    Akurat mieszkam teraz za granicą i jakoś mi działa na dodatek nie mieszkam w Unii. W każdym bądź razie na terenie Francji czy Niemiec jak jestem przejazdem to działa wszystko z oferty Canal+ online na telefonie czy tablecie bo spełniłem warunki zakupu.

Założenie konta w Polsce w dowolnym banku nic nie kosztuje już tym bardziej uzupełnienie danych osobowych na koncie Canal+ o PESEL jest darmowe. Ot tyle tego wysiłku by aktywować na Unie Europejską usługę.
    karczek1981
    Level 3  
    Przecież ci pisze że mieszkam od lat w de i na niemieckim telefonie ani na komputerze nie działa. Chyba że kupię dodatkowo vpn działa tylko i wyłącznie dla polskich nr telefonu. Np canal + jest na mojego tatę więc on jak tu przyjedzie to u niego na telefonie będzie działac. Mi nie działa tyle w temacie.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Potwierdzam , mi działa.
    Był tylko problem na początku z odbiorem poza Polską ale po zgłoszeniu nie było żadnego problemu z odbiorem w krajach Unii.