Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozbudowa Instalacji Fotowoltaicznej Sofar Solar 8,8 KTL-X

zagiell 28 Jul 2022 18:14 444 8
    zagiell
    Level 13  
    Chciałbym rozbudować swoją instalację FV.

Moja instalacja składa się z:
    Sofar Solar 8.8KTL-X
    19 x AstroEnergy 375Wp CHSM60M-HC
    Chciałbym dołożyć 9 x Risen 405Wp RSM 40-8-390M-410M (niestety jest problem z dostępnością tych, które już posiadam).

Obecnie wszystkie panele są skierowane lekko na południowy wschód (odchylenie od południa ok. 15-20 stopni) na dachu pod kątem jakichś 15 stopni. Dach ma spad w kierunku północnego zachodu i została zastosowana konstrukcja ekierkowa aby je ustawić w lepszą stronę. Podzielone są na 2 stringi odpowiednio po 9 i 10 paneli.
    Nowe panele chciałbym ustawić dokładnie w tym samym kierunku ale pod wyższym kątem (jakieś 25 stopni), nieco przewymiarowując falownik i instalacja miałaby docelowo 10,77KWp

Same panele ze względu na różnicę mocy, planuję podłączyć w ilości 19x375Wp dla jednego wejścia i pozostałe 9x405Wp dla drugiego.

Pytanie, czy będzie to bezpieczne dla falownika? Teoretyczne przewymiarowanie go będzie o ok. 22,5%, a producent dopuszcza podłączenie 11,77KWp jednakże, czy poszczególne wartości napięć, nie zostaną przekroczone dla poszczególnych wejść?
    rokbok
    Level 33  
    zagiell wrote:
    jednakże, czy poszczególne wartości napięć, nie zostaną przekroczone dla poszczególnych wejść?

Wystarczy obliczyć to w/g kart katalogowych paneli i falownika, wtedy dowiesz się czy przekroczysz dopuszczalne wartości.

Jeżeli chodzi o dopuszczalne napięcia to przemnóż Voc paneli przez ich ilość, dopuszczalną moc obliczysz sumując moc panela przez ich ilość, porównując dopuszczalną moc na wejście MPPT.
    zagiell
    Level 13  
    rokbok wrote:
    zagiell wrote:
    jednakże, czy poszczególne wartości napięć, nie zostaną przekroczone dla poszczególnych wejść?

Wystarczy obliczyć to w/g kart katalogowych paneli i falownika, wtedy dowiesz się czy przekroczysz dopuszczalne wartości.

Jeżeli chodzi o dopuszczalne napięcia to przemnóż Voc paneli przez ich ilość, dopuszczalną moc obliczysz sumując moc panela przez ich ilość, porównując dopuszczalną moc na wejście MPPT.

W przypadku paneli Astro Energy 375Wp będzie to 41,05V x 19, czyli 779,95V, natomiast Risen 405Wp 41,6 x 9 czyli 374,4V. I mnie będzie interesował zakres operacyjny napięcia wejściowego? Dla mojego falownika to 160-960V. A czy pozostałe parametry mają znaczenie? I czy należy brać pod uwagę sytuację, kiedy przy niskich temperaturach, panele będą pracować z wyższą wydajnością?
    rokbok
    Level 33  
    Maksymalne napięcie wejściowe DC dla tego falownika to 1000 V, napięcie startowe to 180 V, zakres pracy MPPT to 160 - 960 V, znamionowe napięcie wejściowe to 600 V, wszystko to masz w karcie katalogowej inwertera, mieścisz się w normach, więc o co chodzi?
    zagiell
    Level 13  
    rokbok wrote:
    Maksymalne napięcie wejściowe DC dla tego falownika to 1000 V, napięcie startowe to 180 V, zakres pracy MPPT to 160 - 960 V, znamionowe napięcie wejściowe to 600 V, wszystko to masz w karcie katalogowej inwertera, mieścisz się w normach, więc o co chodzi?

Poradnik jak dobrać panele do falownika z tej strony mnie zaniepokoił: https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna...podstawa-dzialania-instalacji-fotowoltaicznej
    A konkretnie ten akapit:

[/quote]
    Prądy wejściowe - jak przeprowadzić prawidłowy dobór falownika do modułów PV

Przy doborze łańcuchów modułów fotowoltaicznych do falownika należy założyć możliwość wzrostu prądu zwarcia o 25% ponad wartość z karty katalogowej modułu wyznaczonej w warunkach STC (jest to warunek bezpieczeństwa). Podczas doboru falownika pod kątem prądów wejściowych należy zwrócić uwagę na 4 parametry (2 parametry z karty katalogowej falownika oraz 2 z karty katalogowej modułu).

W przypadku modułu są to:

ISC STC – prąd zwarcia w warunkach STC,
    Impp STC – natężenie prądu w punkcie mocy maksymalnej w warunkach STC.
    Natomiast odnośnie falownika interesują nas parametry takie jak:

Ifmax – maksymalny prąd zwarcia dla każdego MPPt,
    Ifrob – maksymalny prąd roboczy dla każdego MPPt (maksymalny prąd wejściowy).
    [quote]

Podłożyłem do tych parametrów wymagane dane:
    Risen 405Wp
    prąd zwarcia ISC SCT 12,40A
    natężenie prądu IMPP SCT 11,70V

AstroEnergy 375Wp
    prąd zwarcia SC SCT 11,42A
    natężenie prądu MPP SCT 10,94A

Sofar Solar 8.8KTL-X
    Maksymalny prąd zwarcia dla MPPt Fmax 14A
    Maksymalny prąd roboczy wejściowy MPPt 11A

I po dodaniu 25% okazuje się, że falownik jest za słaby. Pytanie, czy ten poradnik jest ok, czy nie do końca i niepotrzebnie się martwię?
    rokbok
    Level 33  
    zagiell wrote:
    I po dodaniu 25% okazuje się, że falownik jest za słaby. Pytanie, czy ten poradnik jest ok, czy nie do końca i niepotrzebnie się martwię?

Tak, niepotrzebnie się martwisz, osiągnięcie maksymalnych parametrów w naszych warunkach jest niemożliwe, a nawet jeśli, to minimalnie obetnie produkcję, będzie to niezauważalne w rocznym rozliczeniu.
    zagiell
    Level 13  
    rokbok wrote:
    Tak, niepotrzebnie się martwisz, osiągnięcie maksymalnych parametrów w naszych warunkach jest niemożliwe, a nawet jeśli, to minimalnie obetnie produkcję, będzie to niezauważalne w rocznym rozliczeniu.

Trochę mnie uspokoiłeś. W przyszłym tygodniu panele będą dołożone i zobaczę jak będzie to pracować.
    Mam jeszcze pytanie dotyczące maksymalnej mocy na jedno MPPT. Przeglądając karty produktu mojego falownika na różnych stronach zauważyłem, że w niektórych jest podawana maksymalna moc na jedno MPPT o wartości 6200W. W moim przypadku zainstalowana moc na jednym stringu będzie o 15% wyższa. Co ciekawe w książeczce dołączonej do falownika, takiego parametru nie ma w tabeli. Czy ma to jakieś znaczenie?
    adamvfr
    Level 11  
    Jeśli będą jakieś problemy z napięciem to możesz te 19 paneli podzielić na 10 i 9 i takie dwa stringi połączone szeregowo spiąć ze sobą równolegle i pod 1 MPTT.
    Obecnie od 2 dni mam 2x12 paneli wschód zachód wpięte pod 1 MPTT i jest gitara, łączenia równoległego nie trzeba się bać.

Ja to bym miał pytanie czy będziesz dodawał jakieś zabezpieczenia przeciwpożarowe typu Projoy lub Fox-s-Box tzw. PWP skoro zwiększasz moc ? bo ja właśnie też idę z 6.4KW na 10KW
    rokbok
    Level 33  
    adamvfr wrote:
    Jeśli będą jakieś problemy z napięciem to możesz te 19 paneli podzielić na 10 i 9 i takie dwa stringi połączone szeregowo spiąć ze sobą równolegle i pod 1 MPTT.

Prawdopodobnie, a nawet na pewno będzie obcinać produkcję, wejście inwertera max to 11 A, po połączeniu jak proponujesz panele będą miały 21,88 A.