Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AUDI 100/C4 - problem ze światłami, przełącznik zespolony?

hubos21 28 Jul 2022 18:56 153 0
    hubos21
    Level 10  
    Zauważyłem pewien problem w mojej 100tce. Jak włączę światła drogowe, przy wyjętym kluczyku to załączą się przekaźnik w skrzynce i włącza się podświetlanie klimatronika, przycisków szyb, włącza się nawiew i można otwierać szyby. Posprawdzałem wszystko i problem rozwiązuje się jak wyciągnę żarówkę od kontrolki świateł. Nie każda C4 ją ma, zazwyczaj wersja Włoska, ona powinna świecić jak są włączone tylko postojówki i gaśnie po włączeniu drogowych. Cały czas tak było, auto mało używane to nie zwróciłem uwagi, w zeszłym roku wymieniałem przełącznik zespolony. Ta kontrolka to oprawka na dwóch kabelkach wkładana z tyłu do licznika. Oba przewody do niej wychodzą z przełącznika zespolonego. Szary i brązowo-czerwony. Sprawa wygląda tak, że po włączeniu świateł bez kluczyka pojawia się 12V na szarym przewodzie, wtedy na drugim od żarówki jest ok. 5-6V i w przełączniku z tego brązowo-czerwonego napięcie idzie na żółto-czarny i przez to jest napięcie na linii 75X, przez to dzieją się te cyrki, dodatkowo tylko wtedy ta kontrolka świeci bo po włączeniu zapłonu na obu jej przewodach jest 12V. Brzęczyk działa OK. Nie wiem czy ją usunąć i tak rozwiązać problem. Myślałem, że to może wina przełącznika ale miałem jakiś inny stary i na nim jest tak samo, mało prawdopodobne żeby oba były uszkodzone. Ktoś ma na to jakiś pomysł?

Szary przewód od żarówki wychodzi z tego PINu co podświetlanie licznika i lampek tablicy rejestracyjnej. Patrzyłem na schemat wszystko się zgadza. Po sprawdzeniu przejść w przełączniku miernikiem to przy włączonych światach ten brązowo-czerwony ma przejście z grubym żółto-czarnym czyli linia 75X. Na schemacie PIN 8 i 3 są dla obwodu halogenów ale jakoś to nie pasuje patrząc jak jest u mnie a przeciwmgłowe działają i z przodu i z tył. Ta kontrolka nie jest jakoś specjalnie potrzebna ale nie wiem czy problem nie leży gdzieś dalej i żeby nie pudrować tego.

AUDI 100/C4 - problem ze światłami, przełącznik zespolony?