Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DeLonghi ESAM2600 - nie płucze obiegu, nie zaparza kawy.

drboczek 29 Jul 2022 19:20 225 6
  • #1
    drboczek
    Level 3  
    Mam dziwny problem z ekspresem i nawet trudno mi ten problem opisać, co jakiś czas przestaje robić kawę, czasami wystarczy go wyłączyć i włączyć a czasami postoi kilka dni i zaczyna znowu normalnie działać. Sytuacja jak na filmie https://www.youtube.com/shorts/YAo2jEb4qJM
    - sprawdzona pompa wody (sprawna dioda, rezystancja 1,5MOhm)
    - ekspres wielokrotnie odkamieniony
    - przeczyszczony mechanizm tłoka
    - przeczyszczony i nasmarowany cały zaparzacz
    - zawory sprawne
    - do spieniacza normalnie podaje wodę i wytwarza parę
    Jak chcę zrobić kawę to mam to co na filmie. Woda do zaparzacza dochodzi, fusy po sytuacji z filmu są bardzo mokre ale woda nie przechodzi przez zaparzacz. Miga kontrolka braku wody ale woda jest, pływak działa normalnie. Skoro podaje gorącą wodę spieniaczem to wnioskuję, że czujnik wody sprawny i przepływomierz również - chociaż...
    Pompa wody podaje wodę do bojlera, jest przerwa i do tego momentu wszystko normalnie, ale po chwili pompa powinna znowu głośno pracować a ekspres nagle cichnie i w zbiorniku mam błoto z fusów. Nie bardzo mam pomysł gdzie szukać przyczyny. Pompę też rozbierałem całą, w środku było czysto. Filtr wody nie jest za czysty ale gdyby był zapchany to by do spieniacza też wody nie podał, zresztą jest drożny w obie strony. Przy włączaniu i wyłączaniu ekspresu nie płucze podczas tej usterki.
    Ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę sprawdzić?
  • #3
    drboczek
    Level 3  
    ssss wrote:
    nie ma cudow

    dzięki za PDF, chyba jednak coś wcześniej jest nie tak. Generalnie teść mi właśnie podpowiedział że jak jest ta awaria to ze spieniacza nie leci woda tylko para i rzeczywiście tak jest, jak odkręciłem spieniacz na chwilę to leciała woda ale jak poczekałem kilka sekund to zaczęła lecieć para zamiast wody a pompę słychać ale pracuje za cicho. Czy możliwe jest że pompa bez wody będzie pracowała ciszej? Co prawda pompę sprawdzałem na sucho - podłączając ją prosto pod 230V i chodziła normalnie, dość głośno. Zgłupiałem już.
  • #4
    ssss
    Level 37  
    Wiec uklad gdzies zakamieniony.
  • #5
    drboczek
    Level 3  
    ssss wrote:
    Wiec uklad gdzies zakamieniony.


    A gdzie tam, odkamieniany wielokrotnie, wszystko sprawdzone, przeczyszczone. ZERO KAMIENIA na tłoku i zaparzaczu.
    Teraz sprawdziłem gnoja raz jeszcze, rozłożyłem i złożyłem pompę, kulki, uszczelki i sprężyny całe. Podpiąłem multimetr pod pompę i w spoczynku na pompie mam 24V, teraz np gorąca woda leci dyszą od spieniacza i wtedy mam na pompie 120V pompa pracuje normalnie (głośno), jak próbuję zrobić kawę to napięcie na pompie skacze to 180V, pompa cichnie i woda nie leci. Jak odepnę wężyk między pompą a podgrzewaczem to pompa pracuje normalnie i woda leci (również przy płukaniu). Multimer na napięcie zmienne ustawiony.
    Zgłupiałem. Tłok był rozebrany na części pierwsze, totalnie czysty, uszczelki całe, przesmarowany.
    Możliwe że pompa straciła swoją "wydajność"?

    Pamiętam że wcześniej miałem na cewce pompy około 1,5MOhm a teraz mam 2,5MOhm.

    Dodano po 9 [godziny] 14 [minuty]:

    ssss wrote:
    Wiec uklad gdzies zakamieniony.


    A powiedz mi jeszcze jedną rzecz... bo podczas tej awarii raz podaje gorącą wodę na spieniacz a raz leci para. Ja mam trochę inny tłok niż ten pokazany na schemacie - mam model 7313217611 bo przed tłokiem jest "bojler" a na twoim schemacie jest jakiś zintegrowany z grzałką.

    W tym tłoku są dwie dość silne sprężyny które chyba mają za zadanie ścisnąć kawę w zaparzaczu i przez tłok przelatuje wrzątek pod jakimś tam ciśnieniem, dalej na tłoku zaparzacza jest sitko a za nim zawór ciśnieniowy który otworzy się jak woda pod ciśnieniem przeleci przez ściśniętą kawę. Jeśli wydajność pompy będzie za słaba i ciśnienie za niskie to zawór na zaparzaczu się nie otworzy.

    Nie jestem pewien na jakiej zasadzie jest wytwarzana para wodna w spieniaczu - spienianie mleka parą wodną chyba działa tak że kontroler po prostu podaje mniej wody do bojlera podając rzadziej impulsy pompie, podobnie z podawaniem wrzątku. Generalnie pompa była sprawdzana "na krótko" ale sprawdzanie pomp bez manometru może nie pokazać jej faktycznego zużycia. Podejrzewam mimo wszystko zużytą pompę, zresztą zaczyna mrugać dioda sygnalizująca problemy z wodą - rozumiem to w ten sposób że jak wody faktycznie nie ma w zbiorniku to działa czujnik poziomu wody i dioda świeci się światłem ciągłym a jak kontroler nie otrzymuje impulsów z przepływomierza to dioda mruga - ale nie wiem czy dobrze kombinuję.

    Zamówiłem nową pompkę bo kosztuje śmieszne pieniądze a stwierdziłem że jeden oring na pompie jest zbyt luźny przez co pompa może nie być w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia.
  • #6
    hastla
    Level 11  
    Rozwiązałem swój problem? U mnie pompa cichnie przy większej ilości kawy w zaparzacza i nie przelewa. Na mniejszej ilości kawy wypada zamiast brykietu błoto.
  • #7
    drboczek
    Level 3  
    hastla wrote:
    Rozwiązałem swój problem?

    Zamówiłem nowa pompę ale jestem ja urlopie, jak wrócę to wymienię i dam znać.

    Pompa wymieniona, ekspres chodzi zupełnie inaczej - głośniej ale też dużo lepiej podaje wodę. Nie mam pojęcia czy tylko pompa była problemem, na razie wygląda na to że tak - choć jak pisałem wcześniej działała niby prawidłowo. Zamówiłem jeszcze uszczelki zaparzacza, filtr i parę innych rzeczy które warto wymienić. Jak problem wróci to wymienię tłok bo cała reszta wygląda na sprawną.