Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer typ 919.0ST - odkurzacz po wymianie silnika nie uruchamia się

chriss1 03 Aug 2022 21:35 267 8
    chriss1
    Level 7  
    Dzień dobry
    Prośba o wsparcie w moim odkurzaczu (piorący Zelmer 919.0ST) padł silnik - pracował resztkami sił, bardzo głośno. Zakupiłem nowy i podłączyłem identycznie. Przy podłączeniu zasilania do gniazdka nie zauważyłem, (ale to nie powinno mieć związku), że przycisk włączenia silnika jest włączony i po podłączeniu silnik zrobił "cyk" i koniec. Wstawiłem stary silnik, ale też się nie uruchomił.

Być może przy podłączaniu nowego silnika, zamieniłem na nim przewody, ale to chyba nie powinno mieć związku? Nie jestem specjalistą, ale szukając po przewodach, doszedłem że napięcie (230V) z płytki elektroniki wychodzi, ale na silnik już nie trafia. Zasilanie z płytki przechodzi przez triaka (odnalazłem w Necie po opisie) i to mam nadzieję on jest tego powodem, ale do czego on jest? Znalazłem podobny temat, ale dotyczący innego odkurzacza, ale tu zakończyło się zakupem nowej płytki i wolałbym tego uniknąć.
    Opis na triaku - BTA12-600BW
    Czy jesteśmy w stanie zdiagnozować czy to on jest przyczyną, czy może inny element? Odnalazłem także schemat jest niemal identyczny z moim odkurzaczem, ale przywołany był do innego typu Zelmera.
    zurt1
    Level 5  
    Jeśli triak nie ma zwarcia to raczej jest w porządku, a moim zdaniem nie tutaj należy szukać problemu. Triak 12A/600V czy są oprócz triaka jakieś inne elementy w tym odkurzaczu? Jakaś płytka sterująca powinna tam być...
    chriss1
    Level 7  
    Tylko jak to sprawdzić?
    Do Triaka napięcie idzie (B), ze środkowej nóżki (M) już nie. Obojętnie jaki tryb włączę.
    Rozumiem że obwód (T) steruje tum triakiem z płytki? cokolwiek on robi?
    Pomiędzy przewodami M1 a B mam 230.
    Między T oraz M1 - także mam 230.
    Między M1 a M - nic nie ma.

Dodano po 28 [minuty]:

Przelutowałem przewód z B na M - i odkurzacz uruchamia się na pełnych obrotach' ale nie palą się diody na płytce elektrycznej gdzie steruje się mocą.
    Raz wywalił korki - ale to dlatego, że z pełną mocą startuje pewnie.
    Oj pachnie mi to nową płytką.... tylko dwa pytania:
    1 - czy Triaka też trzeba wymienić,
    2 - czy jak kupię nową płytkę - nie skończy się tak samo? nie bardzo znalazłem przyczynę tego uszkodzenia...
    rnb_bolii
    Level 39  
    Witam. Najprawdopobnie nie działa "zasilacz". Brak napięcia na układ sterujący. Kolega zurt1 podpowiada.
    Pomiar napięcia na elektrolitach wykonaj. Pokaż też tą płyteczke dobrą fotą. Czy czasem coś nie przepalone.
    chriss1
    Level 7  
    Zelmer typ 919.0ST - odkurzacz po wymianie silnika nie uruchamia się Zelmer typ 919.0ST - odkurzacz po wymianie silnika nie uruchamia się

Płytka wygląda OK nie ma niczego upalonego, przysmażonego, przepalonej ścieżki itp. - co ewentualnie pomierzyć?
    TONI_2003
    Moderator
    chriss1 wrote:
    co ewentualnie pomierzyć?

chriss1
    Level 7  
    OK - wszystko mierzyć na podłączonym zasilaniu i teoretycznie uruchomionym silniku?
    Pomiar napięcia na kwadratach, i oporu ?

Dziś to zrobię, i rozpiszę w kolejności.
    W razie czego nowa płytka to koszt 69zł. NIe ma problemu z zakupem nowej - obawiam się tylko sytuacji, kiedy wmontuję nową i znów zrobi "cyk"... :)
    TONI_2003
    Moderator
    chriss1 wrote:
    OK - wszystko mierzyć na podłączonym zasilaniu
    Tylko na sucho bez podłączonego zasilanie miernik na odpowiednie zakresy, a od reszty są tysiące postów to nie nauka...